Alla inlägg under januari 2012

Av Cindi Groop - 9 januari 2012 14:07

Jag måste ju bara få presentera gårdens knasigaste individer Gizmo och Yatzy.

 

Dessa två charmtroll kom till oss för drygt ett år sedan och har sedan förgyllt våra liv med mycket bus och mys.


Gizmo är hankatt och Yatzy honkatt, båda givetvis steriliserade.

Yatzy har många namn. Hon har på sig ett halsband med bjällra för att hon fångade så många småfåglar, så nu kallas hon även för Pinglan eller Jingle Bells över jullovet.

Det hörs på lång väg då Pinglan kommer springande över gården.

Katterna finns först och främst för att hålla smågnagare under kontroll, men de har även en viktig del i familjen.

Pinglan sover i fotändan varje natt, medan Gizmo hellre ligger i vardagsrumssoffan.

Sällskapskatter är de verkligen; oberoende av var man befinner sig, så kan man var säker på att det stryker en liten katt förbi. Då jag jobbar vid datorn ligger de i stolen bredvid och då jag går ut till kossorna så finns de med där.

De tycker dessutom att det är jättekul att gå ut och gå med hundarna, så då måste vi alltid först leka " fånga katten" för att inte få katterna med ut i trafiken.

De är även de mest pratsamma katter jag någonsin träffat. Deras läten varierar från vanligt mjauande till långa haranger på obegriplig "kattelska". De förväntar sig förstås att man ska svara på samma språk, så här går vi runt och larmar allihop, ja kanske inte husse då, men alla vi andra.


 

Jag kommer att hålla er uppdaterade om katternas framfart i vårt liv.


Ha det bra så länge, nu ska jag ut i kölden och mata kossor.

Av Cindi Groop - 5 januari 2012 12:30

Jag ska börja med en snabb presentation av mina hönor. Jag får berätta mera vid ett senare tillfälle.

I sommras köpte jag 5 hönor och en tupp av rasen blåbandad guldbrahma.

Jag hade stött på rasen hösten innan då jag återlämnade en westernsadel som vi haft på prov.

Rasen jag förälskade mig i då var silverbrahma. De är alltså otroligt fina. Tyvärr hade de inga hönor till salu, bara en tupp så det blev ingen affär då.

Men i år blev jag då erbjuden guldbrahma och beslöt att köpa en liten flock. Hönsen var födda på våren, men vi trodde att det redan gick att avgöra vilka som var hönor och vilka som var tuppar.

Oj, vad fel det blev   

Nu har vi alltså 3 hönor och 3 tuppar. Jämna par kan man kanske tycka, men det funkar inte riktigt så i hönsvärlden. En tupp klarar galant av flera hönor. Dessutom värper tupparna så dåligt. Men jag får ju hoppas att det är just tupparna som lägger guldbrahmans guldägg. I så fall har jag ju gjort en god affär.

Hönorna kostade 20 euro/st. Ännu har jag inte fått ett endaste ägg, men jag hoppas de börjar värpa i vår. Jag funderar på att lägga in annons ifall någon vill byta en brahmahöna mot en tupp. Annars är extra tupparna till salu.

Gamla tuppen heter Arthur.


 



Av Cindi Groop - 3 januari 2012 09:54

Får är det djurslag som funnits längst här på gården. Mina första får skaffade jag då jag gick i lågstadiet. Jag blev erbjuden två bagglamm, som hade övergetts av sin mamma, av tant Ines. Efter lite tjat gav mina föräldrar med sig och jag blev överlycklig över mina pojkar Algot och Frippe. Algot var svart och Frippe vit.

Algot och Frippe var bara några dagar gamla och skulle matas med tuttflaska flera gånger per dag. Till en början fick de bo i en lövkorg i källaren. Baggarna blev förstås mycket tama och de fick gå lösa på vår gård då jag var ute med dem. Vi gick även ut på promenader ibland i koppel. Mammas blommor i trädgården blev aldrig vad de varit.

Baggarna fick gå kvar här på gården tills jag blev odräglig tonåring och fick andra intressen.

Efter det har det funnits får här nästan konstant. Mina föräldrar blev intresserade och köpte tre tackor. Vi har en holme i skärgården där fåren får gå och beta över sommaren. Det blir så snyggt och prydligt där det finns betande djur.

Då jag sedan blev bonde satsade jag på renrasig uppfödning av Texel-får. Texel är en tung köttras, som ger färre lamm än den finska lantrasen, men som istället växer betydligt bättre. Jag hade som mest ca. 25 tackor, vilket innebar att det var drygt 70 får, med lammen inräknade, över sommaren. Jag hade gärna fortsatt, men då kom inträdet i EU, och köttpriserna rasade.

Kvar blev i alla fall några tackor, för att vi själva i alla fall skulle få äta lammkött.

Fårfarmen har nu alltså gått på sparlåga i 15 års tid och för tre år sen gav jag bort de sista tackorna. Istället har jag köpt 10 lamm per sommar för att hålla holmen någorlunda öppen.

Av någon konstig anledning som jag själv inte förklara, så bestämde jag mig för att köpa nya tackor i höst.

Jag beställde 5 dräktiga korsningstackor från en gård i Vörå.

Tackorna är korsningar av texel och finsk lantras. Med denna korsning hoppas jag få det bästa av de båda raserna. Lantrasens goda moderegenskaper och tillväxten av texel. Denna första dräktighet är de betäckta med en lantrasbagge, för att lammen inte ska bli för stora, men till hösten kommer jag att söka mig en renrasig texelbagge för att få stora fina lamm.

   

Tackorna kommer att bo i denna glasfiber-igloo hela vintern. På våren då tackorna flyttar ut på bete är det bara att lyfta bort hela huset och rengöra med traktorn. Detta kommer att underlätta mitt arbete betydligt. Tidigare har vi haft fåren i gamla ladugården och liggbädden har tagits ut för hand varje år.

På sommaren kommer grisarna att få bo i igloon. Så den kommer verkligen att bli utnyttjad. Hoppas bara att grisarna inte äter upp den.


Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards