Direktlänk till inlägg 16 februari 2012

Hänt i veckan i Nötse

Av Cindi Groop - 16 februari 2012 10:01

Igår flyttade 3 dräktiga kor och 2 dräktiga kvigor från oss till Veera i Sarkola. Hon har byggt en ny ladugård med plats för 90 dikor. Hon har redan ca. 30 dikor, men behöver nu förstås mera för att fylla ut hela huset.

Det känns mycket trevligare då djurtransportbilen kommer för att flytta djur som livdjur, än då de kommer för att hämta djur till slakt.


Jag har nyss anmält 3 tjurar, 4 kor och 2 kvigor för slakt v. 10. Att anmäla går smidigt, men sen börjar jag fundera.

Med tjurarna är saken klar. Dessa tjurar är inte helt renrasiga, så de duger inte till avel, så då är slakt det enda alternativet.

Den ena kvigan är Ulla som fick missfall, och den andra kvigan är även hon en korsning som jag inte ämnar spara till avel. Dessutom är hon ganska skygg, så jag bjuder inte ut henne till avel till en köttproducent heller. Så där behöver jag inte fundera.

Men sen kommer vi till korna. Onsa och Otilia är korsningskor som dessutom inte är särdeles trevliga. Otilia är ALLTID i vägen. Ska jag flytta ett annat djur eller gör anågot i hagen så står hon allltid i vägen. Och hon tror alltid att jag ska göra något dumt. Hon lyfter huvudet och stirrar på mig och så fort jag gör en hastig rörelse så springer hon med svansen högt och skrämmer de andra korna. En stressko med andra ord. Bort med den.

Men sen har jag Ragnhild. Ragnhild är bara 5 år och har +15 till avelsvärde. Förra våren såg hon sliten ut och efter kalvningen så fick hon slidframfall och måste sys. Då beslöt jag att sätta henne på listan över slaktdjur. Men nu förstås har hon blivit dräktig direkt med Orvar   . Då hon alltså har bra avelsvärde, är dräktig och dessutom är en riktigt trevlig ko så blir jag tveksam. Risken är ju alltså att hon får problem med kalvningen p.g.a slidframfallet hon hade senast. Men Ragnhild, ska jag spara dig i alla fall?

Den andra jag är tveksam om är RM Veera. Hon är 6 år men ett ganska lågt avelsvärde. Hon har dessutom horn och det gillar jag inte. Orsaken till att jag anmält henne till slakt är att jag inte sett henne bli brunstig en enda gång efter senaste kalvning. Eftersom ingen tjur varit tillgänglig heller så har hon inte kunnat bli dräktig, tror jag. Ja Orvar har ju varit ut ibland, men då har jag ju tydligt sett vilka som varit brunstiga. Nej, bort med henne, men Ragnhild....... Ska jag kanske ta bort henne av listan i alla fall?


Orvar fick annars gå ut igen i söndags. Victoria var brunstig igen! Hon har alltså blivit seminerad en gång och blev nu betäckt tredje gången. Är det inte typiskt? Min bästa ko och så blir hon inte dräktig. Skit.

Orvar fick gå kvar ute nu eftersom det kommit mera snö och blivit mildare, så underlaget är inte längre så hårt. Egentligen ska han ju inte få betäcka mera nu om jag ska hålla min koncentrerade kalvningstid, men jag låter det gå februari till slut nu, så blir det som det blir. Risken är ju bara att det blir kalvningar så sent på hösten då det redan kan ha blivit ordentligt kallt. Jag får hoppas på en mild höst. För i tisdags blev ju förstås kvigan Ullan brunstig igen och idag min näst bästa ko Vilhelmiina   

Både Vilhelmiina och Ullan har bara blivit seminerade tidigare, så jag kan inte skyllla på Orvar. Förhoppningsvis fixar han dem nu. Annars får de flytta till nästa betäckningsgrupp i juni.


Måste bara bifoga en bild på en trevlig gäst som besöker mitt fågelmatningsställe varje dag. Ibland är de 3st, men jag fick bara en på bild.

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Torsdag 9 april 01:42

Ahh, känslan när man lyckats hjälpa en kviga få fram en kalv!   Och alla inblandade lever.   Klockan hann bli halv 3, men vad gör väl det. Vi tar igen sömnen någon annan dag.   Och fin utsikt från jobbet fick jag även denna kväll.   Får...

Av Cindi Groop - Onsdag 8 april 06:50

Ja, med Liam hemma och pågående kalvningssäsong så blir det inte så mycket bloggande. Idag är jag dock tidigt uppe och Liam sover fortfarande så jag ska försöka hinna uppdatera lite.   Kisse håller mig sällskap då jag är på nattvak.     Jo...

Av Cindi Groop - Måndag 30 mars 09:13


Igår fick jag gå på en härlig promenad i solskenet. En riktigt härlig vårdag i slutet av mars. Linns hund Nemo är på en veckas semester hos oss. Passar på att träna honom lite. Vi hade kul allihop tror jag.   ...

Av Cindi Groop - Tisdag 24 mars 13:10

Idag har simmentalföreningen haft styrelsemöta via webben, och beslutat att vi skjuter upp vårt 30-års firande till augusti 2021. Ingen vits att pressa på och planera nu för att ändå tvingas avboka.   Även samfällighetens årsmöte har vi tvingats ...

Av Cindi Groop - Måndag 23 mars 13:14


Vet ni vilken fågels som är slarvigast? . . . -Hafsörnen!     Nej, den var slö.   Havsörnen däremot besöker oss mer eller mindre varje dag den här tiden på året.   Kanske läge att hålla hönsen inne? ...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12
13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ rafbackensranch med Blogkeen
Följ rafbackensranch med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se