Direktlänk till inlägg 13 oktober 2013

söndag 13.10

Av Cindi Groop - 13 oktober 2013 13:32

Passar på att skriva lite samtidigt som jag bryner kött till en kalops. Hoppas jag inte bränner något nu då.


Mina föräldrar befinner isg just nu på 10 000m höjd någonstans mellan San Fransisco och Köpenhamn. Sedan ska de vidare till Stockholm och till sist till Vasa, där de beräknas landa kl. 21.45 De har varit på besök hos min moster i Fresno ca 3 veckor. Jag ska börja värma upp deras stuga så småningom så att de inte behöver frysa sin första natt i vår kalla nord.


Igår skrev jag inget inlägg och nu sitter jag här och undrar : vad tusan gjorde jag igår????? Så kort minne har jag alltså.

åtminstone så rengjorde vi hos korna och så tog jag in två kor i enskild box.  Stina har beräknad tid 19.10, så henne tog jag in för säkerhets skull eftersom jag ändå har lediga boxar. Och så tog jag in Maria. Hon har beräknad tid först 26.10 men hon har så besvärligt att gå. Jag har tittat på henne hela sommaren på betet och märkt att hon inte går riktigt rent. Hon har kutat upp ryggen lite onormalt och satt fötterna väldigt försiktigt. Men hon har klarat av av gå på betet i alla fall. Men nu då hon kom in på betonggolvet så har hon blivit sämre. det är ju inte bättre heller av att hon nu är så tung av sin graviditet.

Det syns att det smärtar varje gång hon sätter ner en fot och det verkar vara både på fram- och bakben. Det påminner lite som då hästar får fång. Det är som om hon skulle sätta ner tyngden på foten bakom klöven. Ser riktigt konstigt ut.

Jag tänkte nu då behandla henne med Ketovet som är både smärtstillande och antiinflammatoriskt. Men så läste jag på innehållsförteckningen att man ska undvika att ge Ketovet i slutskedet av graviditeten för att det kan fördröja förlossningen. Så nu måste jag vänta till måndag morgon för att ringa och rådfråga veterinären om jag kan ge Ketovet eller om jag får något annat av honom. Hon får i alla fall vila nu i egen box. 

 

Maria, far Camel av Häggenäs. Ser ni hur de arma flugorna har bitit sönder hennes spenar? Vet inte vad de där flugorna heter, men de ser ut som små husflugor, men de biter alltså hål på spenar och surrar irriterande i flock runt kor och hästar. Vissa kor kan ha riktigt många av dem på ryggen.


Imorgon ska vi ta in de sista korna från betet. De lovar mycket regn i slutet av veckan, så då vill jag ha dem under tak. Betet är ju nog slut nu också så risken finns ju att de bara trampar sönder gräsrötterna vilket leder till att det växer sämre nästa år. Och det vill vi ju inte.


Jag planerar nu också höstens slakt. Baggarna kommer att slaktas i slutet av denna månad och 8 biffdjur kommer att gå till slakt sista veckan i november. Returkött av tjurarna finns att beställas med leverans 5.12 Kvigorna är slutsålda.

1/4 bakdel av tjur väger ca 160kg.


Nu puttrar kalopsen passligt på spisen. Då får jag gå ut och mata kossorna, så är köttet färdigt tills jag kommer in igen.


Ja nu!! kom jag ihåg vad jag gjorde igår. Jag bakade bullar. Ett recept som jag tog ur förra lördagens Vasablad; Saftiga äppelsnurror med choklad. Kan varmt rekommenderas. Fast fördubbla receptet genast, de går åt som smör i solsken, och sätt gärna mer ckoklad än vad som står i receptet, 50g, pyttsan räcker ingenstans. Om någon är intresserad av receptet, men inte har Vasabladet, så säg till så kopierar jag hit det.



 
 
Ingen bild

Linda Grimstedt

16 oktober 2013 09:52

Säger till med det samma! De där bullarna lät för goda för att missa!

Cindi Groop

16 oktober 2013 12:50

Ja, det är svårt att begränsa sig till att bara ta en :)
Jag kommer att lägga upp receptet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards