Direktlänk till inlägg 28 november 2013

Vad hände här hemma?

Av Cindi Groop - 28 november 2013 12:29

Livet på gården stannar ju på inget sätt av fast man åker på semester. Denna gång var det bara jag och 13-åriga sonen som fick åka bort ett tag. Krister och Linn fick stanna hemma med djuren. Och jobba, det fick dom.


Jag skrev ju om Tarja som hann få tvillingar innan jag for. Allt gick ju bra, men på onsdagskvällen förundrade jag mig över att Tarjas juver var så slappt. Efter kalvningen så brukar juvret vara stort och spännt. Tvillingarna verkade också vara lite svaga. Jag hjälpte dem att dricka och de såg nog friska ut, men kanske lite slöa. Tarja såg lite hängig ut.

Eftersom jag på onsdagseftermiddagen slängt ner lite kläder i kappsäcken så var jag redo för uppstigning kl 03.00 på torsdag morgon för att åka till flygplatsen.

En sista kvällspromenad med hundarna bara så skulle allt vara klart. Heh, trodde jag alltså.


För säkerhets skull tog jag tempen på Tarja för att kolla att allt var ok. Det var det inte!

Termometern visade 40grader och juvret var tomt. Panik! Jag har inte tid med det här nu. Alla andra hade gått och lagt sig och jag måste skrida till åtgärder för imorgon bitti sitter jag på planet.

Jag ringde dejourerande veterinär och vi kom fram till att jag skulle ge hela flaskan på 100ml Ethacillin åt henne som jag hade i skåpet som första hjälp. Jag fick ett rep runt huvudet på henne och knöt fast henne vid en stolpe. I varje spruta ryms 25ml, så jag fick sticka henne några gånger.

Kl. 12 kom jag in, skitig och trött. Bra! 3 h tills jag ska ge mig ut på en 24h resa.

Jag skrev en lång minneslapp åt Krister. Ring vet, mera medicin, ge extra mat åt kalvarna.


Tyvärr hann inte Wilhelmiina kalva innan jag for. Wilhelmiina är en av våra största kor. Stor och maffig och med ett dåligt lynne. Eller egentligen så är hon bara rädd för människor, men hon beter ju sig aggressivt för att hon är rädd. Därför ville jag så innerligt att hon skulle kalva medan jag var hemma, för jag känner henne bäst och vet hur hon ska hanteras. Därför förmanade jag avbytarna att de inte skulle hjälpa till vid förlossningen i onödan, det skulle bara göra henne stressad.

Kalvningen gick bra och hon fick en stor kvigkalv. Första dagen var den lite vinglig på benen,men nästa dag sprang den omkring pigg och glad så de antog att hon hade druckit.Tredje dagen var den dock slö. Den hade inte hittat spenarna. Eftersom det gått två dagar och kalven inte fått den viktiga råmjölken så var alla försök med tillskottsmjölk förjäves. Kanske om den fått penicillin så skulle den gått att rädda, men den dog tyvärr. Det gick ju inte att hantera mamman heller för hon var så stressad och aggressiv, inte ens med hanteringsgrinden fick de kalven att börja dricka. Några gånger försökte de med sondmatning men till ingen nytta. Tyvärr är det sånt jag får ta på mig då jag är borta. Det är mitt jobb att sköta kalvningarna och det är inte så enkelt att hoppa in på ett jobb som man vanligen inte gör. Så min resa kostade mig en kalv. Inget säger ju att jag skulle ha fått den att överleva om jag varit hemma, men jag hade i varje fall haft en större chans.

Eftersom vi väntar slaktbilen denna vecka så frågade jag dottern om jag skulle anmäla Wilhelmiina till slakt på samma gång och jag fick ett definitivt ja till svar. Wilhelmiinas besvärliga lynne gjorde att det blir slaktbilen för henne. Dåligt lynne är ingenting att avla på, då får de vara hur stora och fina som helst. Till hennes försvar kan jag dock berätta att vi har en dotter till henne som är hur snäll som helst, så dåligt lynne behöver inte gå i arv även om det ofta gör det. Dels är lynnet ärftligt och dels så lär sig kalven hur mamman beter sig.


Tarja och tvillingarna klarade sig dock fint och även de två kvigorna som kalvade senare klarade sig bra även om de tvingades hjälpa till att dra ut en av kalvarna.

Så mycket extra jobb fick de med tanke på att vi tidigare i år inte behövt varken tilläggsmata eller medicinera någon ko, men far bort från gården så kommer garanterat problemen.


Nu är kalvningarna över för i år och saldot är 42 kalvar på 40 kor. Vi får vara nöjda, även om vi miste 2 kalvar så ligger vi på plus. Min nollvision på kalvdödlighet höll inte riktigt i år, men 2014 då ska jag banne mig inte åka någonstans utan sitta i kalvningsboxen hela tiden och då ska 0 kalvar dö. Så det så!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards