Direktlänk till inlägg 20 oktober 2014

Crazy weekend

Av Cindi Groop - 20 oktober 2014 16:39

Min plan för fredagen var att ta hem lammen från bete och stänga in dem i stallet över natten så att de är nära till hands till lördagens slakt. Dessutom planerade jag att förbereda mat åt Isak och Per som skulle komma och hjälpa oss med slakten.


Nåja, det började bra. Jag hämtade baggarna från Sjöslätan och satte dem i en hage hemma, så att jag bara kunde ta in dem sedan innan mörkret. Jag satte ju ingen ström i staketet för de skulle ju bara stå där några timmar. Tacklammen fanns ju färdigt på gården tillsammans med hästarna.


Vi tog lunch och kunde i övervakningskameran konstatera att Xylvia har krystvärkar. Nåjo, en kalvning ska jag väl nog hinna med.

Jag hinner precis ut tills kalven föds. Tyvärr ligger huvudet kvar i fostersäcken och nosen ligger i en pöl av vätska. Xylvia stiger upp och börjar slicka kalven på ryggen. nej, nej, nej. Jag rusar in, skrämmer kon, och sliter sönder säcken. Samtidigt tar jag tag i bakbenen och drar kalven ur pölen. Jag kan pusta ut då kalven ruskar kraftigt på huvudet.

Jag märker att Xylvia blivit lite upprörd av mitt tilltag och jag skyndar mig ut samma väg jag kom in.

Jag stannar kvar en stund för att se att allt går som det ska.


Xylvia kalvade första gången förra året och fick då tvillingskalvar efter Gormo. Xylvias pappa är Tiset Vagn och morfar Hedetoft United.

Efter en stund börjar jag fundera att det kanske kommer en kalv till även denna gång. Och mycket riktigt, snart sticker två nya klövar ut. Xylvia stiger upp i utdrivningsskedet och kalven faller handlöst ner i liggbädden, landar uppochner med huvudet under kroppen. jag försöker igen rusa in för att rädda situationen, men denna gång säger Xylvia tydligt med sitt kroppsspråk att kom inte nära min kalv, kärring. Jag retirerar och observerar från foderbordet. Jo, den andas, och så småningom lyckas han själv lirka sig ur sin obekväma ställning. Två tjurar i år, två kvigor i fjol. 4 kalvar på två kalvningar, ganska bra resultat. Mycket bättre än Hirscht i alla fall som bara har en levande kalv på 3 kalvningar.

 


Nu har klockan hunnit bli så mycket så jag bestämmer mig för att börja ge djuren kvällsmat istället för att förbereda morgondagens kalops och äppelpaj.

Då jag stänger ut korna för att skrapa gången ser jag Ronja gå med svansen utåt. Jaha, en kalvning till. Jag stänger in henne i en egen kalvningsbox och forsätter kvällsmatningen. Efter en stund föder även hon en tjurkalv.


Äsch, hinner inte skriva mer ikväll.


Fortsättning följer..........

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards