Alla inlägg under maj 2016

Av Cindi Groop - 5 maj 2016 22:03

Det har varit en händelserik vecka. Kalvar droppar in titt som tätt och så har vi ju fått våra första 50% dorperlamm!

 

Dom är precis lika fina som jag förväntade mig. Hittills har 4 tackor lammat och vi har 10 livliga, fina lamm. Förlossningarna har gått lätt och lammen har varit pigga och snabba upp till spenen. Jag är så väldigt nöjd med rasen, så här långt i alla fall. Kvarstår ju 16 lamningar än.


Slaktbilen kom förra veckan och tog både en grupp tjurar och kor. Mycket nöjd med slaktresultatet. En av tjurarna blev klassad E+. Vet inte om vi haft någon sådan förr överhuvudtaget.

En del av korna fick jag tack och lov sålda till livs i sista minuten. Det känns bra. Jag hade så dåligt samvete över att skicka fina kossor till slakt. Nu får de bästa leva vidare på en annan gård.


Och så skickade vi in vår ansökan om att komma med i övervakningen till ekologisk produktion. Äntligen alla papper ifyllda och inskickade! Eller jag tror och hoppas i alla fall att alla behövliga papper var med.


Och det roligaste av allt med övergången till eko: tjurarna fick komma ut!

Vad är detta? Ett hål i väggen!

   

Tyvärr hade jag något skräp på linsen, så bilderna är lite suddiga.


Dagen efter vägde vi fjolårets tjurars ett-års vikt.

 

Det var ju lite spännande att se hur det skulle fungera med vägning utomhus, men det gick riktigt bra. Även om tjurarna fortfarande var ganska så uppspelta över att ha blivit ihopblandade med främmande tjurar och dessutom utsläppta.


Mycket lyckat. Det här var viktigast för mig.

Jag har egentligen ingenting emot att göda växterna med konstgödsel. Det miljövänligaste jordbruket är ju dessutom det som ger mest skörd per hektar. Det finns ju inga bönder som gödslar sina åkrar med annan avsikt än att det som växer på åkern ska ta upp de näringsämnen som finns tillgängliga. Det urlakas de facto lika mycket, eller i vissa fall även mer, näringsämnen från ekologiska växtodlingar än från konventionella. 


Men ekologisk djurhållning innebär en garanti att djuren lever enligt ekologiska regelverk och har möjlighet till bete och utevistelse. Det finns också konventionella gårdar som behandlar sina djur minst lika bra som vilken ekologisk gård som helst. Men som konsument så kan du ju inte veta hur djuret som finns till salu i köttdiskarna har haft det. Det vet du bara om du köper direkt från en producent du litar på, ekologisk eller konventionell, eller om du köper ekologiskt märkt kött. 


Nu får vi då bara invänta den första kontrollen från ekogranskarna. Det är då det avgörs om vi har allt i skick och får godkänt så att vi kan ansöka om ekologiska hektarstöd. Det är minst sagt pirrigt. Alla stallar, lager, åkrar och alla anteckningar skall gås igenom och bockas av enligt deras anvisningar.

Vi får se hur det går. Vi vet inte när de kommer. De dyker väl bara upp en vacker dag.

Nervöst.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards