Direktlänk till inlägg 19 mars 2018

Finns det liv finns det hopp

Av Cindi Groop - 19 mars 2018 05:15

Liam och jag har sått lite fröer.

Först ut är som vanligt kronärtskockorna.

 

Och visst börjar det picka upp i lådorna.

Visserligen har vi fortfarande massa snö och svinkallt där ute. Men det finns ändå tecken på att våren är på kommande.


Jag har fastnat för ett inspirationsprogram på tv, nämligen Mandelmans. 

För er som inte sett programmet, så kan jag berätta att det är ett program som följer livet på den självförsörjande gården Djupadal på Österlen i södra Sverige. Gården odlar ekologiskt och har massor med spännande växter, blommor, grönsaker och frukt och bär. Och dessutom har de massor med olika sorters djur, mjölkkor, får, höns, köttkaniner, ankor och så en borde collie förstås. Paret som driver gården är i grunden konstnärer, men har nu drivit gården som omfatta 60ha i 20 år. Paret Gustav och Marie Mandelman är lite speciella, men väldigt kärleksfulla mot varandra och sin omvärld. 

Jag tror man blir en bättre människa av att titta på Mandelmans. De är så gulliga och vänliga. Ett feelgood program helt enkelt. Dessutom kokar de jättegod mat på allt som odlas på gården. Alltså man blir så ivrig då man tittar på dem. Jag vill också!


Och Mandelmans var precis det jag behövde just nu.

Vi influeras av allt möjligt i världen runt omkring. Pressen på oss bönder är att vi borde bli större och mera produktiva hela tiden. Just nu är det brist på inhemskt nötkött i vårt land och slakterierna tävlar om att bjuda över varandra med bonusar åt dem som bygger ut åt dikorna. För vissa passar det säkert jättebra. För de som vill expandera så gäller det att passa på tillfället. Och visst har även vi kännt pressen. Vi har en liten gård. Det blir dyrare för slakteriet att komma och hämta några tjurar åt gången från oss. Vi borde fylla en slaktbil varje gång. Visst, mindre smittorisker för sjukdomar om bilen inte behöver köra mellan olika gårdar och samla ihop djur, men en slaktdjursindustri är inte det vi eftersträvar. Nej, hellre slutar vi. Och nu säger jag inte att djuren skulle må sämre på en större gård än på en liten, nej inte alls, men det är inte därför vi är bönder. Jag har alltid sagt att jag vill inte ha mer kor än att jag kan namnet på dem alla. Och det gäller än.


Därför var Mandelmans så bra för min själ just nu. Det finns andra gårdar som håller på som vi. Som hellre utökar andelen betesmark åt djuren än antalet djur till marken.

Och det vi ska fokusera på är kvaliteten på köttet och inte kvantiteten. Kött från betande djur innehåller mycket nödvändiga proteiner för människan och dessutom höga halter av omega 3. Folk förr i tiden gjorde helt rätt som slaktade överskottet av djuren på hösten. Då är köttet som smakligast och nyttigast efter att djuren betat nyttigt gräs. Våra lamm som betat de saltstänkta örterna på öarna smakar fantastiskt. Det köttet ska inte försvinna som bulkvara i något stort slakteri. Det ska säljas direkt till konsument. Konsumenter som gärna betalar lite extra för nyttigt kött från djur som levt ett meningsfullt liv.

Det här har jag vetat hela tiden, men man måste påminna sig själv med jämna mellanrum.


Jag har också mer och mer funderat att det är onödigt att odla grönsaker själv, för det finns ju så fina grönsaker i butiken. Men det jag odlar själv vet jag precis vad det innehåller och dessutom lär sig mina barn hur mat blir till och att värdesätta maten. Den finns inte bara att hämta i en plastpåse i butiken. Det är mycket jobb från att så, skola om, plantera ut, rensa ogräs och till sist få skörda. Finns inget godare än grönskaer som man fått svettas lite för.


Gustav Mandelman sa dessutom i ett program att ha växthus är en mänsklig rättighet! Det har inte jag, ännu. Och jag hade nästan avskrivit mina planer på växthus. Jag tyckte det skulle bli för mycket jobb. Men nu har jag tänkt om. Visst fasiken ska vi ha växthus. Jag vet precis hur det ska se ut och var det ska stå. Så då är det ju nästan klart.


Tack vare Mandelmans har jag nu ny energi att fortsätta frammåt med mina drömmar som hela tiden funnits där men som levt en allt mer ansträngd tillvaro under effektiveringspressen.

Vi kommer att klara oss bra, med det lilla vi har. Vi lär ju inte gå hungriga i alla fall.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards