Alla inlägg under mars 2018

Av Cindi Groop - 16 mars 2018 07:23

Stiger upp och kan bara konstatera att vi fortfarande får "njuta" av en solig iskall dag.

Rimfrosten bildar vackra mönster på våra fönster.

     

Håller vintern på att krypa in i huset?

  

 

Istapparna växer då solen värmer mitt på dagen och blir kallt tillbaka på kvällen.


Jag ser i kalvningskameran att jag får förbereda mig på kalvning.

 

Jag hade gärna stannat här inne med frassin istället.

ANNONS
Av Cindi Groop - 15 mars 2018 13:43

Idag har vi haft avelsrådgivaren på besök. Vi gick igenom lite papper och jag fick lite hjälp med det nya dataprogrammet som vi använder till nötkreatursregistret nu för tiden. Det är nog bra, bara man lär sig alla nya funktioner.

Tyvärr fick vi inte deras nya app att fungera på min telefon. Hittills har jag ju skickat sms då jag beställt seminör, men det systemet har nu bytts ut till en online app. Och det skulle ju nog fungera lika bra, bara man hittar det på telefon! Teknikskit!


Vi var också ute och tittade på avelstjurarna som vi har till salu. Hon hade en spekulant på gång, så vi får hoppas att han nappar. Hon tog bilder både på tjuren och hans mamma.


Det blev annars ingen mycoplasma provtagning igår för provrören hade inte kommit, så det sköt vi fram en vecka till nästa veckas onsdag. Hoppas rören hittat fram tills dess.


Nu finns det ännu kvar lite tid för mig, innan Liam ska hämtas, att läsa igenom stämmoprotokollet från i söndags. Men en kaffekopp först så kanske det lyckas bättre att byta fil i hjärnan från tjurarnas exteriörbedömning till fiskevårdande åtgärder.


Jag måste annars bara berätta att vår onämnbara mittersta unge igår tog körkort och köpte bil. En rolig dag både för honom och transportkommiteén här hemma som kanske får mindre skjussande på agendan nu.

 

Shhhh. Säg inte att jag fick honom på bild. Hemligt!

ANNONS
Av Cindi Groop - 15 mars 2018 07:49

Idag vill jag tipsa om en intressant webbsida där man får följa med live från ett havsörnsbo.


tv.eenet.ee/merikkotkas.html


Jag har fram sidan på min dator då jag inte gör något annat där. Jätteroligt att följa. När lägger de ägg tro? Och tänk om man får se då ungarna kläcks!


Titta in där vetja.
Av Cindi Groop - 14 mars 2018 08:21

 

Av Cindi Groop - 14 mars 2018 04:22

Kan inte sova. Har lite ångest över sådant jag inte hunnit med.

Och den här j-vla vinter. Mera snö, mera kallt. Nä fy, vill inte. Och inte syns det någon förändring på väderfronten då man titta på långtidsprognosen. Imorgon utlovas dessutom isande nordlig vind.

Vi har bokat veterinären som ska komma och ta uppföljningsprover för vår Mycoplasma bovis A-status imorgon, eller idag onsdag förmiddag. Jag tänkte nog försöka sova ännu en stund, så då blir det imorgon, fast det är idag.

Då vi gick med i programmet så hette det ju att då man gjort 2 undersökningar så skulle man ha A-status tills man köper in djur från en gård med lägre status, då först skulle man behöva ta nya prover. Men nu har det tillkommit ett krav på att om man säljer avelsdjur till andra gårdar som har A-status, så får provtagningen inte vara äldre än 12 månader. Så nu är det provtagning en gång per år som gäller för oss som säljer avelsdjur.


Så jag borde sova nu. Vi har en arbetsam dag i bitande kyla framför oss. 

Har jag sagt att jag vill ha sommar nu? Lite vår helst?

Gonatt, eller god morgon!

Infogar en svart-vit bild i färg.

 

Av Cindi Groop - 13 mars 2018 12:15

Jag såg en bild idag som fick mig på gott humör.

 


Jag menar, vad mer kan man önska?   

Av Cindi Groop - 12 mars 2018 14:37

Igår hade vi byns samfällda områdens årsstämma.

Vi gick förstås igenom de lagstadgade ärenden som vi alltid gör plus ärenden som kommit styrelsen till del.

Bl.a godkände stämman ett besittningsavtal på Märigrund för fårbete åt oss för en 5-års period. Det innebär alltså att jag kommer att behöva ha minst 30 tackor plus lamm över vintern i 5 år, vilket innebär att jag måste fundera på en lite bättre övervintringsstrategi än jag har nu. Men det får vi återkomma till senare.


Ett annat roligt förslag som kom upp på stämman var att vi borde ta ett stämmobeslut på att inga skarvar ska få bosätta sig på byns marker. Vi skrattade ju glatt åt förslaget och höll med om att det borde vi ju göra, hehehe....


Men sen började jag fundera att tusan, det skulle vi ju ha gjort! Vem ska besluta om vilka främmande arter som får bosätta sig på byns marker om inte markägarna? Skarvarna håller på att tömma våra vatten på fisk och vi står handfallna  och hjälplösa och tittar på. Skarven är i mina,och många andras ögon en främmande invasiv art som inte gör någon nytta i vår natur. Jag brukar i allmänhet inte vara den som ropar högst om att skjuta djur, men denna skarvfågel ser jag ingen orsak till att tillåtas föröka sig fritt.


Tänk om vi skulle tagit ett sådant beslut på stämman? Vilka reaktioner skulle vi ha fått?

Byns samfällda markägare har tagit beslut om att skarven ska bekämpas aktivt på byns område.

Jag tycker inte några gröna vågen veganer i huvudstaden ska bestämma vilka arter som får härja fritt i vår natur.

Nej, beslutet ska tas av dem som lever av och med naturen.


Och vi har ju redan förlorat kampen före den börjat. Skarven finns nu i sådana mängder så vi klarar inte av att utrota den ens om vi försökte. Men stamvårdande jakt borde i alla fall få genomföras varje år, precis som vilken annan fågeljakt som helst.

Men det är ju bara min åsikt.

Men lite roligt hade det varit att ta ett sådant beslut i alla fall. Jag menar, alltid hade det retat någon   


Av Cindi Groop - 9 mars 2018 13:07

Idag har jag kontorsdag. Så jag passar på att sticka in näsan på bloggen en stund för att blåsa ur hjärnan lite.


Jag har idag gjort en investerinsgstödsansökan på datorn för en planerad täckdikning.

Och ni kan inte tro hur invecklat de kan göra saker. Alltså vi vill bara täckdika en åker. Hallåå!!

Bilagor på beskattningen och 10 bilagor med planer och kartor och två sidor med utredningar över nyttan med investeringen och gud vet vad. 

Jag måste bara ringa en gång till helpdesk i alla fall.

Och nu tror jag att den är inlämnad. I alla fall kom jag lyckligt fram till sista sidan och klickade på SKICKA, så kanske det fungerar?

Sista inlämningsdag är 15.3, men idag är Liam hos mormor och morfar, så jag kan sitta ifred vid datorn. Sådana här saker går inte att göra samtidigt som man bygger puzzel och räddar katterna från bollar i huvudet.


Men en annan "rolig" byråkratisk incident hade vi denna vecka också. Ja jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

Vi har nämligen haft sommargrisar några år. Lucas hade 3 grisar som sommarjobb 2009, så blev de 6 st 2010 och så tolv st 2011 och 2012. Då vi började med grisarna så var det inte så noga med anmälan till registret, men reglerna har skärpts år från år och då vi hade de sista 10 grisarna 2014 så var det en väldans massa pappersarbete innan vi fick tillstånd att skicka grisarna till slakteriet.

Men vi fyllde i all papper och allt var frid och fröjd. Efter slakten så skickade jag in en blankett till svinregistret att grisarna var utmönstrade. Vi visste ju inte då om vi skulle fortsätta med grisar eller inte.


Nåväl, efter det så har vi fått ett stödansökningsprogram där vi kan söka lantbruksstöd elektroniskt. Då man öppnar det programmet så får man en lista på vilka stöd man har sökt, vilka som utbetalts samt vilka djur som finns på gården enligt djurregistret.

Där står hur många kossor vi har i nötkreatursregistret, hur många får vi har i fårregistret samt hur många grisar vi har i svinregistret.


Då jag 2016  läser genom listorna ser jag att vi har 12 svin. 

12 svin hade vi senast 2012. Jag skickade en utmönstringsblankett till svinregistret och meddelar att vi har 0 svin, det är ett misstag att de fortfarande finns i registret. Så var det klart. Trodde jag.


Förra våren då jag igen ska fylla i stödansökan ser jag att det fortfarande står att vi har 12 svin. 

Jag beslutar mig då för att elektroniskt fylla i att vi har 0 svin på samtliga våra djurhållningssignum. Detta var i maj 2017. Nu måste de väl fatta att vi inte har några svin?

De här svinen börjar ju nog bli ganska ålderstigna vid det här laget.

Döm om min förvåning då vi nu får ett brev på 7 sidor med massa kryss för bristfällig rapportering av antalet grisar.

MEN VI HAR INGA GRISAR!!!!! De är fortfarande 0 st.

Så jag skickar e-post till svinregistret och berättar igen att vi har inga svin.

Det tar inte lång stund så ringer de till Krister och säger att de inte förstår mitt brev, kan han förklara? Han ringer då till mig och ber mig ringa och reda ut detta. Ok, jag ringer och får då förklarat för mig att eftersom jag rapporterat i maj att vi har noll grisar, så borde jag även ha rapporterat i juni, juli och augusti hur många svin vi har, för då har de kontrollräkningsmånader.

Men vi har inga svin.......


Så hur ska jag då göra för att få ett slut på detta. Ja det visste de inte på svinregistret utan de bad mig kontakta landsbygdssekreteraren i kommunen och fråga dem. På riktigt? Ja.

Ok. Jag skriver e-post, eftersom klockan är efter kontorstid, till landsbygdsekreteraren och berättar om mina grisar, som inte finns på riktigt, men nog i registret.


Hon svarar snabbt att jag måste fylla i 2 blanketter en som heter Registrering som djurhållare, där jag kryssar i att vi slutar med svin och så ytterligare en ansökan på 7 sidor som heter djurhållningsplatser registrerings-/ändringsanmälan, där jag då kryssar i att ett djurslag tas bort från djurhållningsplatsen.

Kryss, kryss, datum och underskrift.

Nu ska jag bara skicka in dessa, ja och så bad människan på svinregistret att ringa och berätta vad landsbygdssekreteraren sa att vi skulle göra så att hon gör likadant i sitt register.


Alltså allt detta för några svin, som inte finns.....


Jag undrar hur många byråkrater det finns för varje jordbruksföretag? Vi håller nu igång flera enheter i alla fall.


Nu är det nu så stillastående i hjärnan så jag knappt minns vad det var jag skulle göra idag. Ja, så spydde katten på golvet och Nemo blev så glad då jag slängde ut katten att han trampade i sin skål med surmjölk som han äter pga att han får antibiotika.

Ja det är en helt annan historia....


Jag behöver lite uppggande musik!Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ rafbackensranch med Blogkeen
Följ rafbackensranch med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se