Direktlänk till inlägg 5 februari 2020

Nattfunderingar och vallningshelg

Av Cindi Groop - Onsdag 5 feb 03:06

Ja , jag vet inte. Man kanske borde börja stiga upp vid 4-tiden på morgonen då det ändå är så ofta man bara ligger och snurrar runt i sängen den tiden? Kanske det är nu man borde motionera? Ähh, låter inte så lockande att gå ut i natten och springa längs vägarna. Skulle också kännas skumt ifall man mötte någon annan nattuggla ute på vägen den här tiden.

Jag menar om man möter någon på dagen eller kvällen så duger det ju med att hälsa, men nog skulle det kännas olustigt om man mötte någon kl 4 ut på promenad. Man skulle kanske rentav bli lite rädd om man märker att någon annan är ute. Lite märkligt liksom. Kanske bäst jag hålls inne.


Jahapp, kanske man skulle läsa morgonen tidningar? Har ju inte ens några kalvningar att övervaka än.


Det jag skulle kunna göra är att skriva om då jag hjälpte till på en vallningstävling i höstas. Jag har ju till ock med laddat upp bilderna, men inte kommit mig för att blogga om det.


Det ordnades alltså en tävling i Österbotten, närmare bestämt i Pensala en regnig helg i höstas. Dessutom ordnades vallningskurs med domaren Mosse som flugits in från Scotland.


Det var 35 startande på två dagar. Alltså alla fick starta två gånger. Det skulle ha 5 nya får till varje hund. men vi fick hämta flocken igen då hälften tävlat så varje får gick 2 gånger per dag.


Jag hjälpte då till i utställningen och sorterade 5 tackor åt gången som två andra förde ut åt de tävlande och höll stående tills tävlingshunden hämtade dem.

Av de 5 tackorna så skulle 2 tackor ha ett band för delningen i tävlingen. Föraren ska alltså dela flocken så att de märkta fåren är i en grupp och omärkta e den andra, med hundens hjälp.


Nåjo, svårt att förklara. Visar bilder istället.

Här i sorteringsfållan:

       

Hjälphundarna har reflexväst.

På sista bilden har alltså den tävlande hunden hämtat och håller på att lyfta fåren.


Vädret denna helg var varierande. Ibland fick vi njuta av sol och ibland kom det massa regn. Främst på sista kursdagen så regnade det nonstop.

 

Då det var uppehåll så blev vi istället knottmat.

 

Det var annars riktigt roligt och intressant att jobba i utställningen. Tyvärr fick man ju inte se mycket av själva tävlingen, men någon måste ju se till att det gick att tävla också.


Sedan hade två riktigt givande kursdagar. Och även om min tik nu börjar bli lite gammal att gå på kurs, så lärde ju jag mig mycket nytt igen.Mosse är en bra lärare. Och jo, jag borde skaffa en ny hund och börja skola den. Yezz blir ju faktiskt 7 år nu redan, men tiden är inte riktigt mogen. Jag vill inte göra ett halvbra jobb med en ny hund. Det är inte rättvist mot hunden. 

   

På åkern hade husfolket också ställt upp ett café där vi fick äta och dricka kaffe.

 

Det är ju nog mycket arbete för värdfamiljen att ställa till med ett sånt här stort arrangemang då både domare, tävlande och hjälpfolk ska ha mat och husrum förutom allt praktiskt som ska ställas till med djuren. Det krävdes nog mycket planering och arbete av hela familjen. Man önskar ju att det skulle ligga lönsamhet helst i att ordna ett stort arrangemang i den här storleksklassen, men det är nog tyvärr mest bara hårt jobb. Och kvar finns uppstädning då alla utomstående åkt hem.

Jag kan bara tacka å det varmaste för att jag fick vara med. Fantastisk gård och familj som gjorde allt detta möjligt. Tack!

 

Lite spännande var det till sist att se om vi skulle ta oss hem från åkern efter mycket bilkörande längs åkervägar i spöregn. Men jag tror alla kom bort därifrån   


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Torsdag 9 april 01:42

Ahh, känslan när man lyckats hjälpa en kviga få fram en kalv!   Och alla inblandade lever.   Klockan hann bli halv 3, men vad gör väl det. Vi tar igen sömnen någon annan dag.   Och fin utsikt från jobbet fick jag även denna kväll.   Får...

Av Cindi Groop - Onsdag 8 april 06:50

Ja, med Liam hemma och pågående kalvningssäsong så blir det inte så mycket bloggande. Idag är jag dock tidigt uppe och Liam sover fortfarande så jag ska försöka hinna uppdatera lite.   Kisse håller mig sällskap då jag är på nattvak.     Jo...

Av Cindi Groop - Måndag 30 mars 09:13


Igår fick jag gå på en härlig promenad i solskenet. En riktigt härlig vårdag i slutet av mars. Linns hund Nemo är på en veckas semester hos oss. Passar på att träna honom lite. Vi hade kul allihop tror jag.   ...

Av Cindi Groop - Tisdag 24 mars 13:10

Idag har simmentalföreningen haft styrelsemöta via webben, och beslutat att vi skjuter upp vårt 30-års firande till augusti 2021. Ingen vits att pressa på och planera nu för att ändå tvingas avboka.   Även samfällighetens årsmöte har vi tvingats ...

Av Cindi Groop - Måndag 23 mars 13:14


Vet ni vilken fågels som är slarvigast? . . . -Hafsörnen!     Nej, den var slö.   Havsörnen däremot besöker oss mer eller mindre varje dag den här tiden på året.   Kanske läge att hålla hönsen inne? ...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ rafbackensranch med Blogkeen
Följ rafbackensranch med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se