Senaste inläggen

Av Cindi Groop - 27 juli 2020 13:20

47 semineringar senare, landar jag här igen! Jepp, alla semindoser är slut och jag måste till ock med köpa en extra dos Hugin till den sista. Lite ångest har jag nog haft över mina många doser och hysteriskt mycket tid har jag satt i sommar på att övervaka brunster. Men  jag har lyckats rätt bra tycker jag. Gissar att ca 30 har lyckats. De senaste blev seminerade igår, så jag vet ju inte hur väl alla har tagit än. Återkommer med exakta siffror senare.

Och nu får jag pusta ut en aning. 

Chicago går med gruppen kor med tjurkalv plus några kvigor på bete på Sjöslätan. Han kommer att få flytta hem om ett par veckor som dräktighetsgranskare åt gruppen som går här hemma.

Vi ska ännu flytta ut ett gäng höstfödda kvigor till Humlegården innan Chicago kommer hem, då de är för unga för att betäckas än.

Så koflytt hit och dit.

Jag sitter och skriver på kontorsdatorn nu, så här har jag inga foton, så det får bli en annan gång.

och jo, jag har övat lite seminering, men är inte fullärd ännu och har inte gjort mitt examensprov. Dels så har min ordinarie seminör varit på 3 veckor semester, så jag har inte kunnat öva med instruktör. Jag tog mig dock friheten att provseminera, en ko som ska till slakt i höst, på egen hand. Nja, ingen fullpoängare. Nå, jag får ju en ny chans om 3 veckor.


Sommaren då? Tja maj var kall och torr, juni het och torr. Juli kall, blåsig regnig. Gräset har trivts rätt bra. Vi fick en normal första skörd och så kom regnet efter skörd. Perfekt. Dock hann spannmålen börja lida innan regnet kom och det som hann gå i ax innan regnet så stannade ju nog av i tillväxt. Kan bli svårt att få ihop tillräckligt med halm i höst, då växterna är så låga. Viktigast för oss är ju ändå gräset, så bara regnet slutar så småningom, så att vi får det skördat, så får vi vara nöjda. Nu skulle vi däremot vilja börja på att skörda helsädsensilaget, men rikligt med regn utlovas i mitten av veckan och marken är ju redan vattensjuk, så vi kan inte ge oss ut på åkrarna med tunga maskiner nu. Under sädsväxten så växer ju insådden av gräs till nästa sommar, så vi kan inte köra fula traktorspår i insådden.


Nåja, ni vet att vi finns ännu och bilder och mera om sommaren 2020 kommer väl så småningom.

Ni får hålla till godo med en gammal bild av frassin.  


Men musik ska det bli. Sting snurrar i min skalle nu. Måste spela bort honom eller dela den så att den snurrar i era huvuden också . Jättefin låt. Och aktuell för vår del.


Av Cindi Groop - 27 maj 2020 06:56

Nu har jag då haft min första utbildningsdag i egensemin. Som så mycket annat så är det ju mera invecklat än det ser ut. Då seminören kommer så går det ju så snabbt och smidigt. Nå, det visar sig vara ganska många steg och inte så bara att stoppa in dosen rätt.


Nå, övning ger väl förhoppningsvis färdighet. Idag ska jag bara öva att genomföra det tekniska, utan ko. Att göra allt i rätt ordning. Jag fick en knippe gammla mjölkodoser som jag kan öva med.


Ibland undrar jag nog varför jag började på med något sånt här. Det är nog enkelt att ringa och beställa seminören och stå och hålla i svansen en stund. Sen tar det ju minst 3 veckor innan jag vet om jag lyckades med semineringen eller om det ska göras om.

Just nu är jag i våndasträsket. Hoppas komma ut så småningom en lärdom rikare och med framsteg för vår avelssida.

Men där är vi inte än.


Idag far den första avelstjuren. De närmaste två veckorna kommer de flesta att flytta till sina nya gårdar. Sen får svenskarna flytta hem från sin karantän.

Fifi visade också brunst i går, men jag valde att inte seminera henne än. Det får bli senare då hon finns hemma.


Gräset har äntligen satt fart. Idag måste jag stängsla bort verkstadsbygget, så att fåren får flytta till nytt grönt. Jag hade ju trott att bygget skulle vara färdigt vid det här laget, men som alltid så tar det mycket längre än planerat. Då de där byggarna är så upptagna hela tiden.


Då hästarna flyttade hem så promenerade jag ju med hela fårflocken över åkrarna till hagen i västra byn. Det var en solig vårkväll och det gick riktigt bra.50 minuters promenad med får och hund. Det borde man göra varje kväll egentligen. En gång måste jag över landsväg, men det var bra sikt så jag kunde vänta tills inga bilar kom innan vi gick över.

           

Hur klarar sig djurbönder utan vallhund? Jag förstår inte.

Av Cindi Groop - 25 maj 2020 06:50

Jahapp, idag skulle min egenseminkurs ha dragit igång. Tror ni det finns någon ko i brunst? Nä just det. Inte en käft!

Fick ringa och avboka handledaren   


I lördags dock, hade jag 8 på en gång. En ska till slakt i höst, så hon brydde jag mig inte om, men 7 kor blev seminerade på samma gång. Förstås var min favoritseminör ledig och istället kom den som är största orsaken till att jag går egenseminkurs. 1 timme efter utlovad tid, som vanligt. Men semineringarna gick bra, så då blev jag glad igen. Men hela eftermiddagen gick ju åt att ta in kor och vänta på seminör.

 

Vi är redo. Var är seminören? Varför gör du det inte själv?


Lite synd att jag inte bokat handledaren till i lördags. Men så gick det denna gång.

Han har passligt igen imorgon eftermiddag, så nu får jag bara hoppas att damerna kommer igång under dagen.

Fast jag har förstås frisörstid bokad imorgon eftermiddag...... Någon som behöver få håret färgat och klippt och vill ta min tid, imorgon kl 13.00?

Annars blir min kurs framflyttad en vecka, och det är väl inte hela världen, men jag kommer ju att ha hälften av korna seminerade med seminör innan jag själv slipper till.


Semineringarna har ju nu börjat lite tidigare än vad jag egentligen vill för att 3 kvigor är reserverade färdigt seminerade och de kommer att flytta i början av juni. Så då jag ändå måste ha seminör för att seminera dem så seminerade jag ju egna som visade brunst samtidigt. På samma gång, ni vet. Och det är ju inte alls sagt att alla seminerade blir dräktiga på första försöket. Men det kommer att bli kalvningar redan i månadsskiftet februari-mars nästa år, och det är lite riskabelt med tanke på att vi ännu kan ha riktigt kallt om det vill sig. Men det kan också redan vara plusgrader. Då man aldrig riktigt vet. Men så här blev det i år.


Ett annat projekt som jag sysslat med i vår är restaurering av ridbanan.

I många år har vår ridbana varit i ganska dåligt skick. Det har varit en bred ridväg i en cirkel runt planen och så har det vuxit gräs i mitten. Det har gjort att underlaget varierat och gräsområdet varit lite halt åt hästar med sommarskor, speciellt då det varit lite fuktigt. Så jag hade lovat att fixa till den.

Först schaktade jag bort gräsroten och matjorden. Materialet hade jag planerat att använda till att jämna upp hästarnas vinterhage som är ojämn och stenig. 

Men då jag började på så märkte jag att det ju bestod av ganska bra matjord. Och jag som önskat mig ett lass med matjord till trädgården. Här kom det gratis!

Nå, en hel del småsten finns ju med, men användbart i alla fall. Det översta gräsrotslagret hamnade i hästarnas hage, men jag fick en fin liten hop till trädgården. 


Så nu fick jag ju en del nya trädgårdsprojekt att ta hand om till följd av detta. En hallonbänk kom hastig och lustigt till och en slänt i gräsmattan som varit besvärlig att klippa jämnades ut.

 

Och jo, det blir en del stenplock, men det finns ju alltid håligheter i vägarna som behöver fyllas ut. Så det ena leder till det andra.


Och ridbanan då. Jo bort med jord och in med kross.

   

Så jämnade jag upp den så gott jag kunde med hjullastaren. Den sluttar ju lite hit och dit medan den ju borde vara i vattpass, men man gör så gott man kan.

Efter krosset kom en rigg med finare material. Dock tyckte jag det var lite för fint. Det kan bli risk att det blir till en gröt i regnigare väderlek, så högst upp i topplagret ville vi ha natursand.

Nu råkade det sig så att vi erbjudit gräsbalar till en annan gård som råkar ha egen natursand. Så de fick balar och vi fick sand istället. Dessutom ställde de upp och körde hem sanden till ridplanen då vi inte fick våra tidtabeller att passa med lastning och körning. Så vi fick ridbanan färdigt ganska snabbt. Så tacksam för att vi fick hem sanden!

Så jag jämnade upp sista lagret och körde med välten och packade ihop lagren, och så var det dags för test.

 

 

Så roligt att se Linns breda leende på hästryggen   


Tycker annars att det är ganska så roligt att fröpåsen som jag köpte åt henne på Hawaii 2013 har gett så bra skörd   

 


Jaha, vad ska vi hitta på idag nu då det inte blev någon seminkurs. Bygga stängsel och plantera äppelträd kanske?

Ha en bra dag!
Av Cindi Groop - 22 maj 2020 06:07

Vaknade tidigt idag. Noterade 5 brunstiga igår kväll, vilket betyder att jag måste ringa semintjänst vid 7-tiden. Då jag är så rädd att försova mig så sover jag dåligt. Visst, det finns ju en app som jag kan skicka in beställningen med dygnet runt. Men det har visat sig att då jag gör det så kommer vanligtvis en seminör som jag inte är så förtjust i.

Så jag föredrar att ringa så kan jag säga att jag vill ha Tina. Tina är lugn och effektiv.


På måndag är det meningen att min egenseminkurs ska inledas här hemma på gården. Hoppas jag kan erbjuda lika många kor i brunst då.


Här om dagen rev jag till och färdigställde trädgårdslandet. Jag tycker det får räcka med frostnätter nu!

Det var inte meningen att jag skulle så och plantera ut allting på en gång, men Liam var nöjd i sandlådan med kompis, så jag passade på då jag hade tillfälle.

Kronärtskockorna försökte jag stöda genom att jag klippte upp bottnen av plastkrukan och satte den som stöd runt basen. Vet inte om det fungerar, men jag har i alla fall försökt.

 

Liam är också trädgårdsintresserad, så han var ivrigt med och sådde ärtor. Han älskar ju också att få gå och plocka ärterskidorna direkt ur landet.

 

Sen prövade jag något nytt. Jag fyllde mellanrummen med ull för att hindra ogräs och hålla kvar fukten i odlingsbädden. hela höstens ull-lager gick åt.

 

Nå, snart ska de ju klippas igen, fårskråttarna.


I landet finns nu: märgärt, rödlök, gullök, rödbetor, dill, persilja, bönor, morötter, majs och kronärtskockor.


Nej, nu ska jag beställa seminör, och väcka Liam. Päivisdag idag.


Ha det gott!

Av Cindi Groop - 17 maj 2020 09:29

På backen har inte livet stannat av trots restriktioner världen över. Projekten avlöser varandra, både planerade och oplanerade.

Ett oplanerat projekt var vårt vatten.

Vi har egen brunn på gården, drygt 90 m djup. Vattnet är av bra kvalité och är förstås viktigt för oss som har ganska stor förbrukning då det är många kossor som dricker.

Vattenmängden har dock sakta men säkert minskat. På sista tiden så har det varit omöjligt att duscha t.ex efter att kossorna fått kvällsmat, för då har alla kossor druckit på en gång och då har vi bara haft en svag stråle vatten i kran i huset. Frustrerande.

Men då förändringar kommer långsamt så anpassar man sig på något sätt, och vi har levt med vårt dåliga vattentryck en ganska lång tid nu. Men, nu då varmare tider förhoppningsvis snart väntar så började vi undersöka saken lite ifall det finns något man kan göra. Nå, jag går inte igenom alla detaljer, men så småningom drogs slangarna upp ur brunnen och vi kunde konstatera att det behövdes lite rengöring. Vi ringde brunnsborrarfirman som kom och rengjorde borrshålet och slangarna.

 

Det hade tydligen bildats manganavfällningar som gjorde att rören stockades.

Så efter rengöring så har vi nu plötsligt fullt vattentryck! 

Tänk vad fantastiskt att ha vatten i kran. Tydligen så ska man rengöra slangarna ungefär vart tionde år. Nå, brunnen är väl 50 år, så det var väl nog dags. Igen har vi lärt oss något nytt.

Nu i efterhand så grämer det ju lite att vi väntat så pass länge på att göra något åt saken. Men vi visste helt enkelt inte vad problemet var. Nå nu vet vi.


På åkern pågår vårbruket ännu för fullt. En stor del går ut på att köra skit.

 

Tack och lov var soldaten hemma på 2 veckors permission och kunde köra några lass till åkrarna. Det är ju lite monotont arbete i längden. Bara lasta, köra, kippa och hem och börja om. Men det måste göras.

 

En skitbild, helt enkelt.


Jag har också försiktigt börjat på med årets husmålning.

 

Första brädan klar, bara resten kvar......

Målning passar inte så bra med en handlingskraftig 4- åring som sällskap. Annars har vi haft bra målningsväder i vår. Nu har han ju börjat i Päivis igen, men nu är det så mycket annat som måste göras, så målningen lider lite. Men månne inte jag ska få det färdigt förr eller senare. Eller så blir det ett sånt där evighetsprojekt, så då jag kommit varvet runt så får jag börja om   


Idag kommer slaktbilen. 5 kor, 5 kvigor och 3 tjurar ska lastas.


Mjöd gjorde vi till valborg i år igen.

 

Det är så gott med hemgjord mjöd.

Dock har jag fuskat lite. Meningen är ju att mjöden ska blandas i ämbare och stå en dag och så ska man fylla i flaskor så det får jäsa färdigt.

Men jag hatar att tvätta flaskor.

Så jag sätter bara plastlock på och sätter hela ämbaret i kylrummet och så får vi hämta i tillbringare vartefter.

Kanske det inte blir exakt så som det skulle blivit om det tappats på flaska, men tillräckligt nära. 

Valborgsfesten blev perfekt, då vi fick nygräddade sockermunkar av mamma att avnjuta tillsammans med mjöden. Då kom valborgsstämningen. Tack mamma!

Av Cindi Groop - 10 maj 2020 19:34

Sitter nu med svenskarna och skriver på telefon. Så ha överseende med stavfelen.

Idag har vi alltså fått 20mm regn och just nu kommer snöblaandat regn.


Då jag nu skulle ut och mata svenskarna och promenera med hundarna så var Liam inte sugen på att komma med ut. Helt förståeligt. Inget inbjudande väder alls. Krister ska ännu köra en tunna piss på vallarna, så Liam får titta på barnprogram på tv medan jag går ut.


Först går jag till korna här hemma och ser över kalvningar och brunster och säger åt Krister att Liam är ensam inne och att jag nu går iväg till svenskarna.


Jag har hundarna löst för jag tänker att inte är det ju någon annan tok ute i detta vädret. Jag hinner bara tänka det så ser jag någon som rör sig ute vid landsvägen ca 300 meter bort. Det är en vuxen och ett barn. Den vuxna fortsätter längs vägen men barnet svänger in på vägen som går nedanför vår gård. Jaha, det är någon som fått en likadan eltraktor som Liam. Barnet närmar sig i snöslasket med god fart. Kommer barnet ensamt? Vem är det?

Är det Liam????

Det ÄR Liam!


Krister har nu gått in i huset för att ta hand om Liam men hittar ingen inne.

Jag går och möter Liam och frågar vad som är på gång?

Jo, han behöver hjälp på wc. Så han har klätt på sig fleecetröja med draglås, ytterbyxor, vinterjacka , stövlar, mössa och vantar. Hämtat traktorn ur verkstan och kört, längs landsväg, ner till svenskarna och gått in. Inte hittat mig, kört hem igen. För att han behöver hjälp att gå på wc. Och nu är det lite för sent.......

Hade det inte varit lättare att dra ner byxorna och satt sig på wc, kan man tycka?


Ja ungar.

 Av Cindi Groop - 10 maj 2020 13:37

Vi får lite regn idag. Det betyder att det är en lite lugnare dag. Vårbruket ligger på paus en stund.

 

Tror vi har mask.


Skönt att få fixa undan sånt som man bara hoppat över på sistone. Tömma bort de ruttnande morötterna ur kylskåpslådan, vika tvätt och ladda upp bilder på datorn.   


 

Den här mysiga typen kröp på vårt kylskåp en dag.

Den var så äcklig så jag vågade inte ha ihjäl den.

Satte den på ett hushålls papper och bar ut den i solen.

Frågade en insektgrupp på facebook vem det var och fick svaret att det är en larv av guldögonslända. de äter bladlöss och samlar de döda lusskalen som en sköld på ryggen.

En vän alltså. Jag hämtade in min vän i värmen igen och satte honom på en krukväxt.

Sen har jag inte sett honom.

Alltid lär man sig något nytt.


Andra intressanta vänner vi träffat i vår är bl.a denna som katten hade lämnat på trappan.

 

Det var lite rörelse i fötterna så jag bar ut den i solen och önskade den god bättring. Men den ligger kvar på samma ställe, så det var nog tyvärr för sent.


I diket bredvid kossorna rasthage har vi dessa ägg.

 

Ska bli kul att följa med utvecklingen. Bra att det kommer regn idag åt dessa. Diket torkar annars lätt ut. Vi får väl inleda aktion grodräddning ifall det blir för torrt. Lite grodor i farstun skulle väl vara kul?


Fortsatt trevlig morsdag.

 Av Cindi Groop - 4 maj 2020 07:20

Oj vet ni, jag har just fått äta frukost och dricka kaffe alldeles ensam. Lilleman sover än.

Så fruktansvärt skönt.

Vi tär på varandra lite väl mycket nu då han inte kan gå till Päivis i coronatider. Om han vaknar samtidigt som mig och håller igång hela dagen tills vi stupar i säng, så finns det inte mycket kvar av mitt förstånd.

Jojo, jag vet nog hur man borde hantera barn, men då jobbet likt förbannat måste skötas och han testar gränser från morgon till kväll, så är det lite svårt att bevara sin lugna pedagogiska sida. Jag känner att jag inte heller längre tål mycket bråk innan humöret far.

Nå, den 14.5 öppnar Päivis igen. Vi får så lov att försöka klara oss tills dess.

En sådan där snickeboa skulle kanske vara bra att ha, där man får sätta haspen på en stund då och då.


Nå, livet på gården fortsätter.

Livdjursförsäljningen går rätt bra i år. Vi har djur reserverade för leverans i början av juni till alla håll och kanter. Blir svårt att få gemensam transport ordnad då gårdarna ligger åt alla olika väderstreck.

Kalvningarna efter Charmör går fortsatt bra. Kalvarna ploppar ut och stiger upp inom 15 minuter och dricker. Jag har förresten en som jag måste hinna väga och märka idag.

Bara två kalvningar kvar nu så är det klart denna vår.

Vårbruket har kört igång. Linn börjar jobba hemma idag. Så skönt! Harvning i Övermark på schemat första dagen.

Jag måste beställa veterinär för Naseva hälsogranskning och provtagning av 20 kalvar för M. Bovis.

Svaren på svenskarnas blodprov har dock inte kommit än. Det oroar mig lite. Ligger provrören någonstans på postens lager? Säg inte att vi måste ta om blodproven. Jag börjar just få djuren att få tillbaka tilliten till mig efter senaste provtagning.

Svenskarna ska ha en ny halmbal och ny gräsbal idag också, kornas rasthage skall skrapas och så har jag tvätt som behöver tas om hand. 

Hoppas på att det är den gullige Liam som snart vaknar och inte den som kastar pinnar efter katten och stressar hunden och klättrar på farlig ställen. Jag känner redan hur jag andas för högt uppe i bröstkorgen bara vid tanken på vad dagen ska bjuda på.


Lugna, djupa andetag. Nå, nu kör vi!Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se