Senaste inläggen

Av Cindi Groop - 23 september 2018 07:31

Gruppen med höstkalvande kor har fått komma in från betet och Zeline och Dietrisch är instängda i varsin kalvningsbox i väntan på höstens första kalvar.

Zeline kanske ni minns från förra vinterna då hennes stackars kalv omkom så tragiskt under en foderhäck. 

Nu är hon seminerad med en kanadensisk tjur som heter Bank Roll. Vi ska hoppas att det lyckas bra för Zeline denna gång. Zeline skulle behöva få träffa klövvårdaren, och nu har vi ju en ny fin klövverkningsutrustning, men klövverkare växer inte på träd i våra trakter, så jag kan inte släpa hit dem för några enstaka djur, utan vi får ta på en klövverkningsdag senare i höst då alla djur är inne från betet.


Dietrisch är dräktig med svenske tjuren Pepper. Tjuren som jag blev rekommenderad att använda till kvigor, men som de senare drog tillbaka helt pga svåra kalvningar. Så det är lite spännande att se hur det går.


Andra tjurar som vi har använt denna gång är Unne och Hugin. Hugin har jag använt förr, men de tre andra är helt nya bekanskaper så det ska bli spännande att se hurudana kalvar vi får. Till sist kommer sedan kalvar efter vår egen Charmör, men det borde ju gå som en pärthyvel om det fortsätter på samma sätt som i våras.


Slaktbilen kommer på tisdag. Då åker överraskningsbässarna från i vintras samt en av trillingkvigorna och kossan som fick en dödfödd kalv i våras som senare ledde till kalvningsförlamning. Då det nu visat sig att hon inte är dräktig så är slutdestinationen klar.

Köttretur får vi 4.10, så om det är någon som ännu vill beställa malet kött, så går det ännu fram tills bilen kommer. Alla köttlådor är bokade, men malet kött i 10kg förpackningar finns. Bara att packa om i lämplig storlek till den egna familjen.


Jag har tackorna som varit på Ledören på ett bete med bara vanligt stängsel, inget vargstängsel. Detta pga att betet varit dåligt i år och vi inte kan bygga vargstängsel på tillfälliga arrendemarker. Det är allt för mycket jobb ifall vi mister arrendet och måste slita ner stängslet igen. Det känns ibland som om jag inte gör annat än sätter upp och tar ner stängsel. Och flyttar djur fram och tillbaka.

Drömmer om en framtid med all mark samlad på ett ställe. Vargstängsel runt alltihop och så lättare stängsel som delar av i mindre fållor. Bara att öppna grindar och låta djuren gå vidare vartefter betet tryter.

Men varför göra det enkelt då man kan göra det besvärligt?


Tackorna på Märigrund är ännu ute på holmen. Det gnager lite av oro över när vi ska få hem dem. När kommer frosten? När är det så lugnt vatten så vi kan åka ut med flotten och hämta dem? Och finns det folk att tillgå då vädret är lämpligt?

Och nya fårhuset är ännu inte färdigt. Golvet ska gjutas någon dag då vi har tillräckligt med spadhållare för att jämna ut cementen. 

Ja och så var det ju kalvningarna nu då också som inte håller sig till några planerade tider utan det gäller att stå i givakt då kossorna behagar föda.


Har ni märkt annars att inget någonsin blir färdigt? Det finns alltid något som är sönder, något ska tvättas, något ska köpas, något ska till återvinning. 

Hur i helskotta har någon människa tid att dö? Jag bara undrar.

 

Är det hösten som kommer här?

Bo Kaspers orkester är fantastiska. Kan lyssna på alla deras låtar och bara njuta. 


ANNONS
Av Cindi Groop - 23 september 2018 05:30

Jaja, här kommer ytterligare en solnedgång. 

Men jag älskar faktiskt vackra solnedgångar. Tysnad, ensamhet, alltså positiv ensamhet och en vacker himmel. Vad mer kan man önska?

     Mupparna i EU.parlamentet har tydligen ödslat en massa tid och pengar på att stifta någon ny lag som ska göra det ännu svårare att dela musik på nätet. Så nu gäller det att passa på innan någon börjar skicka räkningar för att man vill visa sin favoritmusik.

Det finns ju så mycket underbar musik där ute. 
ANNONS
Av Cindi Groop - 22 september 2018 05:30

Det känns som om det var mycket länge sedan jag delade med mig av något gott recept här. Men nu kom jag på att det enklaste sättet att spara ett recept som jag hittat på nätet är att spara det här under mat-kategorin, så hittar jag det enklast då jag vill göra det igen. Så idag bjuds det på höstmat:


 


Lyxig Kållåda


1,5-2kg vitkål

25g smör

2 dl stark köttbuljong

0,5dl mörk sirap

500g ekologisk nötfärs

1 gul lök

1 msk krossade grönpepparkorn

salt


5 dl vispgrädde

1,5 tsk salt

svartpeppar


Strimla kålen och fräs den mjuk i smöret i en stor kastrull. Tillsätt buljong och sirap och låt allt sjuda i 20 minuter.

Bryn köttet och löken. Krydda.

Blanda ihop kött och kål och häll allt i ungsform.

Häll över den kryddade grädden.

Grädda ca 75 minuter i 175 grader.


Äts med kokt potatis och lingonsylt.


Kommentar: Första gången jag gjorde denna hade jag ingen grönpeppar hemma utan kryddade med spiskummin istället. Minst lika gott blev det. Eller efter principen, man tager vad man haver.


   

Mat
Av Cindi Groop - 21 september 2018 06:07

I sommar har vi haft ett trevligt hönsliv.

Vi har fyra Brahma hönor och en tupp. Varje sommar brukar någon eller några av hönorna börja ruva på ägg, men vanligtvis med klent resultat. Delvis kanske pga dåligt stöd av mig. Ja det har väl inte stått så högt på prioriteringslistan helt enkelt-


Nåväl, redan i maj blev Agda sur och började ligga i det ena redet. Problemet är attde andra hönorna går in och lägger mer och mer ägg i samma rede.

 

Det är här den gode hönsägaren -alltså jag- borde gå in och märka upp de 4-5 ägg som kom först och plocka bort nytillkomna ägg varje dag.

Nu gick det då som det brukar att hönan hade 12 ägg, som hon inte klarade av att hålla värmen i och inga kycklingar kläcktes

Nåväl, i år frågade Sofia som också har några hobbyhönor om hon skulle kunna få några av mina brahmaägg då hon hade en korsningshöna hemma som ville ruva. Och jo, hon hämtade några ägg. Hon hade haft bra kläckningsresultat på sina korsningsägg och ville pröva mina rashöns.

Av äggen hon fick så kläcktes bara en Brahma och tyvärr så dog den också efter några dagar.

Men hon hade flera ruvande hönor med olika raser under och också korsade raser.

Så gick det så att hon fick ett gäng nya kycklingar av olika raser, men så skulle hon iväg på båtsemester och hade 1 okläckt ägg kvar som hon var orolig över, så hon undrade om jag ville överta vårdnaden av ägget.

Javisst!

Och så hämtade jag så ägget som jag förvarade innanför blusen tills jag kunde smyga in det under min ruvande höna.

Det gick några dagar, men så kunde jag plötsligt höra pipet innifrån ägget. Det lever!

Och så föddes Dagny.

 

Glädjen var stor för såväl Agda som mig. Äntligen bebis.

Dagny fick bo med sin mamma ensam i en gammal rävbur, för att skydda dem från katter, hundar, rovdjur och ungar. Ja världen är rätt farlig om man är en liten kyckling.

Kycklingar är underbara. Man kan inte annat än le då man ser och inte minst hör deras underbara pipande. Man blir glad av dem helt enkelt.

Dagny växte snabbt och blev en ståtlig kyckling.

 

Så ståtlig så vi börjar kanske misstänka att Dagny kanske inte är en höna!

Nåväl, vi lever ännu på hoppet att hon kanske är en höna. Tills dess får hon vara en hen. * förlåt, dåligt skämt*


Nu har Dagny blivit så stor att hon fått flytta ut med de andra hönorna och hon har anpassat sig utmärkt. Hen sprättar på med de andra hönorna som om hon vore vilken Brahma som helst. Men hen är ju som sagt en korsning. Troligen mycket Skånsk Blomme, fjäderdräkten att dömma.


Nu slutar inte historien här, utan nu har även hönan Ulla-Bella börjat ligga på ägg.

Sofia vill pröva några Brahma ägg till och nu föreslår jag ett byte. jag tar några korsningsägg och hon får några Brahma. sagt och gjort.

 

Ulla-Bella är långt ner i hackordningen i flocken och hon är van att få försvara sig. Detta gör att hon är otroligt vaksam över sina ägg. Och varje gång jag lyfter henne för att titta till äggen och plocka bort nytillkomna ägg så hackar hon mig hårt i handen. Men det är smällar man får ta om man vill få kycklingar.


Efter drygt 3 veckor piper det i äggen igen. Vi har fått smått!

 

Denna gång lyckas vi få 2 små dunbollar - Dolly och Polly.

Samma procedur med dem. de får flytta i Dagnys gamla bur för att växa till sig.

Nu är de redan så stora att de fått flytta ut. Deras mamma vakar över dem som en hök.

   

Så sommarens slutsaldo är 3 Brahmakycklingar under Sofias korsningshönor och 3 korsningskycklingar under mina Brahmahönor. Sofia har dessutom skaffat massa olika rasägg som hon lyckats kläcka fram, så hon har redan en rätt stor flock.

Blir kanske att planera en ny äggstrategi nästa sommar.

Ulla-Bella och hennes kycklingar accepterades inte direkt av resten av flocken utan de sprätter på i en egen liten flock. Alla sover tillsammans i lekstugan, men på dagarna går de ut på egna äventyr. Hoppas de hittar varandra så småningom.


Sanningen är att vi inte ens håller oss med tillräckligt med ägg för vår egen familj. Våra hönor värper inte lika effektivt som industrihönor. Så i dagens läge kan vi inte sälja ägg, utan vi måste också köpa industriägg ibland.

men kanske då Dagny, Dolly och Polly börjar värpa att vi närmar oss balans i tillgång och efterfrågan i det egna köket åtminstone. Om det inte visar sig vara Drutten, Dutten och Plutten......

Men min vördnad för ägg som produkt är stor.

Hur ofta tänker man på varifrån äggen kommer egentligen?

Vårt val som konsument är viktiga.

Förstås kan inte alla ha en egen hönsflock. Men man kan åtminstone köpa ägg som producerats någorlunda etiskt.

Tycker jag ialla fall. Ägg är en otroligt billig produkt.

Tänker du på hönan då du köper ägg?
Av Cindi Groop - 17 september 2018 03:38

Ja, inatt är en sån konstig natt då jag inte kan sova. Inget speciellt som gnager, men så här blir det bara ibland. Varför inte uppdatera bloggen lite!


Jonä, ute är det så mörkt så jag ser knappt bokstäverna på tangentbordet framför mig. Men händerna minns visst ganska bra i alla fall.


Vi har haft ganska mycket på gång denna månad. Vanligt arbete som bara måste göras. Krister har tömt liggbäddar och gödsellagren. Jag har byggt stängsel.

Hmmm, jag borde nog hitta några minuter varje dag att skriva. Det händer så mycket, men man glömmer så snabbt.


I helgen packade jag i alla fall 5 baggar i transporten och for med Yezz och höll vallningsuppvisning under baggauktionsdagen i Ilmajoki. Med på uppvisningen var Sofie från Solkulla lamm och Josefin med Yezz valp Affe. De hade lovat ihållande regn hela dagen, men tack och lov så var det mest tillfälliga skurar. Uppvisningen gick bra och det var riktigt trevligt att träffa en massa gamla bekanta inom fårvärlden. Mycket svenskspråkiga bönder mitt i finska Ilmajoki.

Det mest spektakulära denna dag var dock att vi hade besök av en älg här hemma straxt innan jag kom hem!

Linn hade kommit cyklande längs Norrnäsvägen för att sköta om hästarna då hon plötsligt får se en älg stå på en gräsmatta på Sjöslättvägen. Hon stannade förvånat cykelt och sa något i stil med: Hej Älgen! Varpå den galant hoppade in i vår hage med nybyggda rovdjursavvisande stängsel, sprang över ängen, rev ner en bit stängsel, över en gräsmatta till, in i hagen igen på andra sidan och så ut igen på Humlegårdens tomt. Vidare längs vägen i full karriär tills den nästan var framme till hästarnas hage, där tre hästar stod och såg förvånade ut, älgen tvänitade, svängde på klacken och for längs skogskanten bort och försvann.

Skadorna på stängslet är tack och lov inte så stora. Några lutande stolpar och slaka elband, men inget som är sönder vad jag som hastigast kan se.


Ja hör ni, klockan närmar sig 5. Ska jag försöka lägga mig en stund till eller är det för sent, eller för tidigt eller hur man ska uttrycka sig?

Idag ska jag köpa mer rödfärg till renoveringen och föra burkarna till brädgården som ska grundmåla lite mer bräder. Liam ska till Päivis, så jag hoppas hinna med mycket under dagen. Han har tyvärr gått in i en mammafas då jag lämnar honom. Han trivs nog helt bra, men mamma borde vara med hela dagen.....

Det känns så illa i hjärtat då man tvingas lämna en gråtande liten kille. Hoppas det går över snabbt. Jag vet att han har det bra på dagis, men ändå gnager det dåliga samvetet då han blir ledsen.


Jo, får berätta mer om djuren vid ett annat tillfälle. ska försöka blunda lite till. Gonatt!

Av Cindi Groop - 1 september 2018 09:06

Jaha, det verkar som om vi redan är framme i höstmånaden. September är vanligtvis vår mest arbetsintensiva månad med grässkörd, tröskning och halmbalning och hemkörning samtidigt som höstkalvningarna börjar och alla djur ska hem från betena.

Men nu håller Krister redan på att köra hem de sista lassen med halm och tröskningen är klar. Kalvningarna börjar först i slutet av september med höjdpunkt i oktober. Vi fick faktiskt lite välbehövligt regn förra helgen så nu ser gräsväxtarna friskt gröna ut för första gången i sommar. Men gräset växer ändå betydligt långsammare nu då dagarna blir kortare. I juni växer ju gräset dygnet runt. Vi får se om hur tredje skörden gräs blir. Vi hoppas på fortsatt värme med omväxlande regn.


 

Av Cindi Groop - 24 augusti 2018 06:00

 


 

Jag och pojkarna var på den obligatoriska skolstartsshoppingresan. Heldagsprojekt. Roligt hade vi.Av Cindi Groop - 23 augusti 2018 06:00

     

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ rafbackensranch med Blogkeen
Följ rafbackensranch med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se