Senaste inläggen

Av Cindi Groop - 17 september 2020 03:07

Sitter här i mörkret och lyssnar på stormen där ute. Klockan är lite över 4 och än har det inte blivit någon sömn.


Gubbarna som isolerade mellanbotten kom nog i tisdags. Stängde luckan i norra gaveln, men satte inte på låset! Så nu, mitt i natten i full storm, slår luckan med full kraft upp och fast igen. Hunden är stressad och ligger undr min fotölj. Inte klättrar ju någon upp och stänger luckan nu. Kolsvart ute och säkert 30m/sekund i byarna. Regnar det månne in nu? Och den nya isoleringen har väl blåst till pepparskogs.


Suck. Tänk då man alltid borde sitta bredvid och kontrollera allt.


Och visst är vi lite oroade över vad vi ska möta oss där ute imorgon. Hoppas alla djur klarar sig. Nu kan vi inget annat än att sitta här med elavbrott i mörkret och lyssna på busvädret.


Ja jisses. Hur ska detta sluta?

 

Av Cindi Groop - 16 september 2020 07:46

Idag är det hemförlovningsdag för soldaten. Ohi on, som finnarna säger, det är över. 9 månader i Dragsvik.

   

Han har trivts rätt bra faktiskt, även om coronan ställt till det även där och de fått äta ute och fått för lite mat.


Men nu är det över.


Jag har ju förstås försökt vara en förstående mor, även om han förstås vet att jag är en hippie och pacifist   


Av Cindi Groop - 15 september 2020 06:51

Ja hör ni, jag vet inte riktigt hur vi ska göra. Nu är det bråttom att få den torra halmen balad och hemkörd. Imorgon och dagen därpå utlovas en för årstiden ovanligt kraftig storm med stora regnmängder.

Vi kommer inte att hinna ta in djuren från Sjöslätan innan regnet kommer.

Efter stormen utlovas uppehåll och fint väder igen.


Djuren skulle ju nog gärna få gå kvar ute så länge som vi har plusgrader, men inte är det ju något nöje att vara på bete i stormen. Då de ska lastas och köras med lastbil från betet, så är det ju inte så enkelt att ta in och sätta ut tillbaka. Och lastningen skulle ju isåfall ske under stormen, för vi hinner inte före. Då man aldrig vet hur häftigt vädret blir.

Känns som två dåliga alternativ.


Idag kommer också firman som ska blåsa isolering på mellanbotten i vita huset. Vi beslöt att beställa isolering till vårt eget hus också, på samma gång. Isoleringen på vårt hus är lite i underkant. 

Och så kommer en tjurspekulant idag också. Hoppas de inte kommer samtidigt.


Det har varit många tjurar i tjänst här i sommar. Först satte jag ut Flipp (VB Unne). Han fick inte jobba många dagar innan han såldes vidare. Så hade jag lite uppehåll och seminerade igen. Sen satte jag ut Gitterbug (Strabinos). Han hann jobba ca 2 veckor innan han såldes som uppföljningstjur på en stor ekologisk mjölkkogård. Så i förrgår släppte jag ut Gethro (Ja P av Nes) och idag ska en köpare komma och titta på honom.

 

Gethro har inte så bra avelsvärde eftersom Ja P har gett höga födelsevikter i Finland. Det är ju konstigt eftersom han har bra index för födelsevikterna i sitt hemland. Så jag tänkte att jag måste kunna pröva en av hans söner i alla fall.

Om pappa duger som semintjur så måste han duga som dräktighetskontrollör här, tänker jag.


Om han blir såld så har jag bara Chicago kvar, så då måste han få komma hem. Och honom säljer jag inte!


Men dagen börjar med att Päivisbarnen ska ha utflykt till motorikparken i byn. Så Liam och jag ska cykla dit och motionera litet.


Jag får fundera över koflytt samtidigt. Och jo! Fåren somgår här hemma ska i alla fall flyttas till ett annat bete idag innan stormen, men det tar inte så länge. Upp med dörren till hästsläpet bara och skicka hundarna, så fixar vi det på 30 minuter.


Och min andra stockros har slagit ut!

 

Men de blåser väl sönder nu i stormen. Jag har försökt binda ett snöre runt dem så de får lite stöd, men vet inte om det räcker. Jag borde väl ta in dem också.


Vi börjar väl på och så ser vi vad vi hunnit med då det mörknar.

 

Ni tröttnar väl på mina solnedgångar. Men jag bara älskar dem!


Nu kör vi.




Av Cindi Groop - 13 september 2020 12:14

Det är en fantastiskt fin söndag i september. Soligt, 17 grader varmt, kanske 7-8m/s i vind. Det behövs verkligen efter senaste natts regn. Runt 20mm i mätaren igen och vi har ca 30 hektar halm som ligger på backen. Sista omgången säd i torken dock, så det känns skönt. Finns också en del gräs kvar att skörda, men ingen frost än, så det är ingen panik med det än.

Dock är det halmsprättning på schemat idag och imorgon. Tisdag kväll behöver det vara balat och klart, för då lovar prognosen nästa stora regnområde. Men just nu är vädret perfekt för halmtorkning, även om det är plaskvått i backen.

 

Jag måste fotografera lite blommor och fjärilar att ha som uppmuntran i vinter.


Jag har kört vatten, gräs och säd åt djuren på bete på förmiddagen. Nu har jag röjt lite i köket efter lunchen.Igår kväll hade vi en riktigt mör älgstek med potatismos och gräddsås plus årets rårörda lingon som vi fått av mor och far. Ett glas rödvin till det. En jättegod äppelpaj på egna äpplen med vaniljglass till efterrätt. Och så avslutades dagen med sista rundan till alla djuren med hunden och så bastu efter det.


Dock såg diskbänken ut som ett efter ett bombnedslag idag. Man vill ju gärna glömma disken då man njuter av god mat en lördagskväll. Men inte kommer man undan.


Tänkte också visa mitt "på samma gång" projekt. Samtidigt som jag fyller vattentanken så röjer jag bort gräs som betesdjuren har ratat. Och visst blir det finnt efter röjning.

 

Dock, om man vänder kameran åt andra hållet:

 

Så ser man att jag har en hel del kvar......

Och så behöver jag röja under stängslet också så att strömmen är på fullt tills fåren kommer hem från ön. 

Men några kvadratmeter i gången bara. 


Vet inte riktigt vad jag ska laga till middag ikväll. Kanske blir det bara rester från igår och kanske varsin kronärtskocka. 

Nu borde jag dammsuga huset, fast jag är inte så motiverad. Men det är väl bara att börja på.


Lite skön musik i öronen så går dammsugningen som en dans:


Ha en skön söndag!




Av Cindi Groop - 12 september 2020 11:56

Nu är då simmentalföreningens virtuella fototävling avgjord.


Tävlingen gick till så att man skulle skicka in foton som visade djuren från sidan och bakifrån. Tävlingen var indelad i 4 klasser: unga tjurar, tjurar över 2 år, kvigor och kor.

Tävlingstid var juni och juli, men det kom dåligt med bidrag under de första månaderna. Men då det påmindes att nu var det bara en vecka kvar av tävlingstiden så kom faktiskt riktigt bra med tävlingsbidrag in.

Bilderna numrerades och de enda uppgifterna som domaren och publiken fick se, förutom fotot, var djurets ålder och antalet kalvningar för korna. Inga uppgifter om djurens stamtavlor eller uppfödare kom fram innan tävlingen var avgjord.


Domare var Henning Hansen från Danmark som är en erfaren simmentaldomare. Han hade helst velat se djuren i verkligheten på en riktig utställning, men pga den rådande situationen med corona, så var det förstås inte möjligt.

Och jag tycker också att det pga av smittspridningsrisk mellan gårdarna, av olika smittosamma sjukdomar på djuren, att det är bättre att tävla så här.


Igår publicerades alltså resultatet.


Hennings resultat:


Bästa ko: Normosan Pandora, 2 år och 3 månader far: Lahisten Majestic ET, morfar Nimos av Rörum, morfarsfar Eves Kejsaren (bilden screenshotad från facebook) Uppfödare: Mika och Mirva Korpi

    



Bästa kviga: Räfbackens Felizia, 1 år och 11 månader far, Bank Roll, morfar: Orvar av Frönshult, mormorsfar: Tapion Niagara

 

Domarens utlåtande:

 


Andra plats: Räfbackens Gunnel, 1 år och 4 månader, Far:VB Nisse, morfar Räfbackens Sickan, mormorsfar: Heikkilän Tahvo

 


Bästa ungtjur: Räfbackens Hunter, far Räfbackens Charmör, morfar Räfbackens Sickan, mormorsfar Heikkilän Tahvo


 

Domarens utlåtande:

 

Så Gunnel och Hunter är faktiskt syskon med samma mamma, olika pappor dock. Det hade jag faktiskt inte tänkt på då jag skickade in bidragen.


Bästa tjur över två år: Räfbackens Chiller, far Champs Bravo, morfar Orvar av Frönshult mormorsfar Tapion Niagara

Ägare Kari och Satu Tasanen

Domarens utlåtande:

   


Till publikens favoriter valdes dessutom Räfbackens Chiller som handjur och Räfbackens Felizia som hondjur!

Så domare och publik var ganska överens.


Vi kan väl inte annat än vara nöjda med detta resultat.   







Av Cindi Groop - 11 september 2020 12:17

Oj så mycket bilder jag har laddat upp i augusti. Jag blir alldeles yr. Vet inte vilka jag redan lagt upp. Men nu ska jag slänga in en bunt tänkte jag. Septembers bilder håller ju redan på att fylla lagret också.


Vi håller som bäst på att använda upp de sista av fjolårets ensilage. Alltså det som balades i juni 2019. Det har räckt bra och skulle ha räckt ännu längre om vi inte hade fått objudna gäster.

 

Många balar i nedersta lagret är provsmakade av sork. Ensilaget förstör ju då det kommer in syre i balarna. Jag tycker de kunnat hålla sig till en bal. Det borde ju ha räckt också till en större sorkfamilj, men nej. Hål på alla balarna. Dyra sorkar. Har någon tips på hur vi ska skrämma bort dem? Är det någon växt man kan breda ut som de skyr? Har någon testat de elktriska sorkskrämmorna? Fungerar de månne?


Tack och lov så får vi ju ordentligt med grässkörd i år, så vi kommer att ha tillräckligt med foder i vinter. Förutsatt att sorkarna inte fortsätter äta upp allt i nedersta raden.


Och i sommar har jag äntligen fått mig kylning i huset! Det är ju så svårt att sova ordentligt med 30 grader varmt i sovrummet, så jag har tjatat om kylning i många år. Och i år, då Krister beställde en luftvärmepump till vita huset för att hålla värmen där så sa jag att då beställer jag en på samma gång. Det var då vi hade värmebölja i juni.

Så sagt och gjort. Värmeböljan kom och gick. Och då det blev svalare fick jag då äntligen min kylare.


 

Den har ju förstås inte behövts många dagar sedan dess......

men nästa sommar är jag beredd!


Jo, tänkte visa kalvgömman åt kalvarna på betet.

   

Bara kalvarna slipper in här där vi har en låda med fri tillgång på havre, ärter, mineraler och vitaminer.

Ekologisk produktion behöver ju inte betyda att djuren växer långsamt. Huvudsaken att de får tillräckligt med bra foder. Fritt upp med mammas mjölk, prima gräs och säd.


Annars så tycker jag det är så roligt att städa åt djuren. Skrapa skit helt enkelt. Så nöjd då hagarna är rena och fina och man får köra in nytt strö och foder.

   


Ett helt annat ämne:

 

Min philodendron slog ut i blom. det var en trevlig överraskning. Inte så märkvärdig blomma, men i alla fall.


Och så har jag skördat mitt enda plommon.

 

Förstår att ni är imponerade   


Inte allt som jag planerat för denna sommar har riktigt hunnit bli färdigt ännu. Sommaren är väl visserligen inte helt slut än, men kvällarna har definitivt blivit mörkare och det kortar av min arbetsdag.

 

Det blir att köra vatten i skymning.


Målningen av huset, låt oss säga, pågår. Någon bräda nu och då. Det kommer inte hinna bli klart i år. Då skulle någon oväntat ske. Men jag fortsätter nästa sommar.


Dock har terassplattorna blivit klara. Jag köpte färdig cement. Bara att tillsätta lite vatten och fylla i fogarna.

 

Det hann nog bli mörkt innan jag fick den sista fogen klar, men det finns ju pannlampor. Knotten är för jävliga dock den tiden på dygnet.

 

Färdgt!


Och, jo, vi har fått perfekt majs i år. Detta är rikedom för mig.

   

Och bönor så det räcker och blir över. 

Inte behöver vi svälta ihjäl i vinter heller.


Och min första lilla stockrosblomma har slagit ut.

 

De är så överfulla med knopp. Men världens längsta tid innan de orkar slå ut. Nu är jag så rädd att frosten ska ta resten. 

Jo, jag vet att de passar bättre i sydligare trakter. Men då jag så gärna vill!


Nä, hör ni. Lite har jag kommit ikapp med bilderna. Nu måste jag fånga dagen. Ensam hemma.


En liten hälsning från katten:

 


Vi hörs!


Av Cindi Groop - 9 september 2020 07:46

Jag hittade en sån rolig grej i den gamla amerikatrunken som jag tagit in i farstun.

 

Menyn ombord på tredje klass den 10 juni 1925.

Man riktigt känner tidens vingslag.

Låter som en väldigt god middag i tredje klass. Undrar vad de fick för gott i första klass?


Tanken går tillbaka till farfar Olof. Vad månne han funderade på den här tiden? Han borde ha varit i 35-års åldern. 

Det fanns ju inga bloggar precis på den tiden. Jag får gå igenom breven som skrevs någon gång helt enkelt.


Ja, någon annan dag. Idag ska jag fånga dagen och jobba lite. Solen skiner!

 

Av Cindi Groop - 8 september 2020 13:05

Regnet vräker ner idag, så jag passar på att sitta en stund i kontoret. 

Igår hade vi styrelsemöte med simmentalföreningen och det börjar bli dags att fundera på semintjurar att importera till nästa år.

Men även om det är jätteroligt att sitta och gå igenom semintjurar så har jag tråkigare jobb som måste gå före.


Slaktlistan. Vilka tjurar som är på tur är klart. Det är de som inte duger till avelstjurar, främst pga för höga födelsevikter. Det är bara 5 tjurar kvar nu i höst. Största delen har sålts till liv i år. 

Men nu behöver jag skriva av mig lite för att förhoppningsvis få rensa hjärnan lite och kunna ta ett beslut.

Frågan: 

Vilka kor ska gå till slakt? 363 Beatrice och 376 Brittney har haft inflammerade bakjuverdelar i våras och ska skickas för att vi förhoppningsvis ska få bukt med de fula inflammationsbakterierna. De är de sista nu som har haft problem med juvret. Nu i höst så ser deras juver helt bra ut, så då börjar jag ju tveka igen, men jag vill inte riskera att det kommer igen i vår. Så, bort med dem. Basta!

Men, sen har jag 3 stycken som jag inte vet om de är dräktiga. 271 Vickan blev seminerad i juni, men nu såg jag en ko som hoppade på henne precis 63 dagar efter seminering. Stod hon bara stilla i misstag eller? var det egentligen en ung kviga som var brunstig?

Och så i Chicagos grupp går Polka. Kära gamla Polka. Född 2010. Hon har haft en svans av unga tjurar efter sig allt för många gånger. Inte med 3 veckors mellanrum, som är den vanliga brunstcykeln, utan lite nu och då. Har hon något problem? Cystor? Alltså kära Polka, importerad från Sverige. Henne vill jag gärna ha några år till. Men löns det längre att börja behandla dräktighetsproblem för en 10 år gammal ko? Har någon erfarenhet och kan ge mig råd?

Hon går ju ute på bete ännu, så det går inte helt smidigt att ha någon att känna i henne ännu heller. Kanske jag väntar och kollar då de kommit in.

Så tyckte jag också att 415 Dascha var med i brunsthoppandet igår. Men hon är i samma betesgrupp. Kanske hon får vänta också, så får jag dem undersökta efter de kommit in på stall.

Köttpriset sjunker i oktober, så jag borde anmäla till slakt till v 40. Jo, så gör jag. Tjurarna och de avgjorda korna och en kviga som är tvilling med tjur till slakt nu, så kollar jag upp de andra korna för senare slakt i så fall. Jepp.

Tack för att jag fick rensa huvudet med er   

 


Och ja! Jag glömde ju att säga att det går bra att beställa ekologiskt kött denna gång. Minst 1/4 framdel eller bakdel. Troligen går det att beställa malet kött i ca 10kg påsar också. Beroende lite på hur många beställningar som kommer in.

Leverans i början av oktober. Nu är köttet som bäst och fyllt av hälsosamma omegasyror efter en sommar på grönbete.

Epost, eller telefon, whattsapp eller messenger går bra. 050-5263155, groop.cindi(at)gmail.com 

Det ska ju nog vara lite kött till lingonen också   

 


Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards