Senaste inläggen

Av Cindi Groop - 22 augusti 2018 06:00

       

   

 

ANNONS
Av Cindi Groop - 21 augusti 2018 06:00

 

Nytt bete åt baggarna, hmmmm..... Några gröna strån syns ju.

 

ANNONS
Av Cindi Groop - 20 augusti 2018 06:00

Liam och jag deltog inte i marscherandet utan deltog som publik på en filt. Över 30 grader varmt, härligt!

Träff i Fagerö efteråt.

 

   
 


 

Av Cindi Groop - 19 augusti 2018 06:00

   
 

 

Av Cindi Groop - 18 augusti 2018 14:53

Jag har som vanligt tagit massor med bilder i sommar, men jag hinner inte alltid skriva inlägg om dem. Men jag vill ju så gärna visa bilderna i alla fall. Så jag tänkte lite kompromissa och sätta in en film och bildtråd, med lite nytt i några dagar framåt. Hinner jag bifoga text så inflikar jag det vartefter.


Solnedgångar hos tjurarna borde ha fått en egen kategori denna sommar. Nästan varje kväll har bjudit på ett enastående skådespel. Energiladdning när det är som bäst. Best things in life are free.

   

     

Av Cindi Groop - 15 augusti 2018 06:02

Vi är nu i mitten av augusti och fortfarande har vi inte fått regn. Den högsta värmen är borta, men temperaturen kommer ännu upp i 20 grader på dagarna, men nätterna är nu betydligt kallare och det känns att hösten är här. Men inget regn.

Betena är bruna. Inget nytt gräs växer upp där djuren betat av. Jag har flyttat baggarna på ett mindre bete, men det räcker inte långt. Jag måste stängsla in nytt.

Så fort det bara lyckas så ska jag ta hela gruppen får hem från Ledören. Jag tänkte ju bara hämta bagglammen, men vi är så långt komna i kalendern nu redan så det är onödigt att börja köra djuren flera gånger över sundet.

men beteshagen dit jag tänkte sätta tackorna ser inte vacker ut. Det blir att stängsla in nya områden om de inte måste stödutfodras med vårt knappa vinterfoder.

Det blir dyrbara timmar då mycket ska hinnas medan Liam är på Päivis. 

Det utlovas igen regn till nästa vecka, men tiden börjar rinna ut nu. Gräset hinner inte komma igång före frosten tar det.

Ett annat orosmoment är att årets insådd av vallfrö ser ut att ha etablerat sig dåligt. De små gräsfröna har helt enkelt inte grott i den torra marken. Om de gror först i höst så är de för små för att övervintra. Det i sin tur innebär att nästa års grässkördar också blir sämre pga av årets torka. Visst, vi kan kompletteringsså i luckorna, men det ger i alla fall inte samma skörd som om det kommit igång som planerat i sommar. Dessutom finns risk för större bekymmer med ogräs om vi sår gräs utan skyddssäd i ojämna bestånd.

Men inte ta ut problem i förskott. Först gäller det att ta itu med årets fodersituation.


Krister balar gräs och halm i Övermark idag.

Positivt är ju att vädret gör att han kan köra nonstop i skördetider. Tröskningen av vår blandsäd fixades på två dagar. Vi odlar visserligen inte mycket säd längre, men det är ändå ovanligt med kruttorr halm direkt vid tröskning. Bara att köra på.

Mängden säd per hektar var överraskande bra faktiskt. Det var en blandning av havre och ärt. Havren hade nog lidit i torkan och det är små lätta kärnor, men ärterna var av toppenkvalitet. Ärtorna är också viktigast för oss som proteinfoder åt växande djur. 


Jaha, klockan är 7.30 Dags att börja väcka barna. Abiturienten klara ju sig själv, men lite understöd i själva väckningen tycks han ännu behöva.


idag borde arbetsgubbar komma och gjuta sulan  till mitt uterum också. Det är så spännande att se hur det sakta men säkert går framåt. Jag försöker också ta offerter till fönster och dörrar lite här ock där.

Nä men se nu kommer en liten gullig kille upptassande innan jag hunnit väcka honom.

Nu ska jag kramas lite.

Vi hörs.


 

Av Cindi Groop - 9 augusti 2018 07:09

Linn är hemma igen från praktiken. Hon hade med sig en flaska bubbel från Kiviks musteri så den korkade vi toch avnjöt illsammans med lite jordbubbstårta.

 

Fast hon var inte hemma länge. Denna vecka är hon i skolan i Ilmajoki på dagarna och jobar i Solf på kvällarna, hem och sova i Norrnäs om nätterna.

Fast hon hann ändå jobba lite med unghästen då hon var hemma några timmar i helgen.

Först försiktigt att ligga över ryggen för att se hur hästen reagerar.

   

Vad sysslar du med? - tycks Fanta fundera.


men inte brydde hon sig nämnvärt fast hon fick ryttare på ryggen. hon tog till och med några steg framåt.

 

Bra början för vår fina indianhäst.

Korna tyckte det var väldans intressant att titta på också.


Denna vecka börjar vi på med husrenoveringen också. Först ska det rivas och mina Tuijor och plommonträd har sågats ner.

   

Huset ser rätt naket ut nu.

Så här ska det förhoppningsvis bli:

 

Idag måste jag gräva bort delar av min perenna rabatt. Bla. solrosorna ryker idag. Jag måste ju bara föreviga dem först.

     

De som slagit ut kan ju ännu användas som snittblommor.


Ett gruslass har levererats idag och imorgon kommer grävaren för att gräva grunden. Det är på gång!

 


På åkern pågår såväl grässkörd som balning av halm. Det kommer inte många halmbalar per hektar, så vi söker ännu halm om vi kan få någonstans. 10-20 hektar skulle vi ännu behöva. Så om du vet någon som vill ha bort sin halm så hör gärna av dig.


Baggarna borde hämtas pronto från Ledören, så att vi inte råkar ut för samma missöde som förra året med tjyvbetäckningar. Men antingen så har jag ingen hjälp eller så blåser det för mycket. Suck. I planeringsskedet så skulle det ju vara så enkelt att hämta baggarna då de uppnått 3 månaders ålder. Svårare i praktiken tydligen.


Och så har vi plockat lite röda vinbär och mommo har gjort saft åt oss. Blev lasset fullt med smaskens vinbärssaft.

 

Jag borde ännu plocka av våra svarta vinbär innan de faller till marken.


Men nu har Liam ätit sin smörgås och det börjar bli dags att föra honom till mommo och moffa, så jag får påbörja arbetsdagen.Av Cindi Groop - 30 juli 2018 16:57

I söndags var det Märigrundsdag med intressant program. Meningen var att vi skulle åka dit, men vi fick vända då vi kom vid södra udden av Ledören då stora vågor slog in vatten över vår lilla båt. Utlovades eventuell åska också mot eftermiddagen, så vi vågade oss inte ut. Det var lite synd. Hade sett fram emot att lyssna vad biolog Hästbacka hade att säga om fårbetet som vi inlett på ön och hur det påverkar öns flora och fauna. Nåja, kanske nästa år. 

Vi är ju inget sjöfolk varken Krister eller jag. Borde ju kanske skaffa oss en större båt så att vi kan ta oss ut till fåren oberoende av väder, men då det riktiga intresset för båtar inte riktigt finns. Jag känner mig nog tryggast på torra land.


På vallhundstävlingarna i söndags gick det som jag förutspått. En Team Pampas medlem tog hem vandringspokalen!

6 tävlingar under 4 dagar i över 30 graders värme. Grattis Sofie och Hannah!!!!


Dessutom tävlade Josefin med Affe för första gången för både tjej och hund och klarade sig riktigt bra. Affe är kullsyskon med Nemo och klarade dessutom av anlagsprovet, grundbanan, på första försöket! Strongt gjort av en ung tjej med sin första vallhund. Och hunden är också bara 1,5 år. Som uppfödare är jag förstås glad och stolt, men det är ju nog Josefins förtjänst att de kommit så långt redan. Utan engagerade ägare blir det inget av hundarna. Grattis!


På söndagskvällen kom sedan ett mäktigt åskväder in över oss. Det var fantastiskt att uppleva vädrets makter. Tyvärr räckte det bara till 11mm regn hos oss. Min syster, som bor 70km norrut, har fått över 120mm regn dennna vecka. Så olika kan dessa åskskurar slå ut.


 


Under veckan har vi sedan bara gjort det nödvändigaste. Ett dopp i havet om kvällarna är nästan en nödvändighet om man alls ska kunna sova i ett över 30 grader varmt hus. En luftkonditioneringsapparat av någon sort ligger nog högt på önskelistan nu. Kanske ett tips till julbocken?


I tisdags träffade jag en kär gammal vän. Hon bor i Stockholm nu för tiden så det blir inte att vi ses så ofta. Faktiskt 3 år sedan sist. 

Men mötet gjorde mig så himla glad. Åhhh, denna underbara människa, min vän. Tänk då man med äkta vänner bara kan fortsätta prata som om man såg varandra igår fast det gått flera år. Jag gick med ett leende på läpparna hela dagen efter det. Hoppas vi hinner träffas igen innan tre år har gått igen.


Igår var det då dags för lilleman att börja Päivis!

 

Det gick otroligt bra. In genom dörren och direkt till lekhörnan. Det var knappt att han hann säga hejdå åt mig.

De hade också varit ut och lekt i lekparken under dagen, men då Liam tyckte att de räckte så hade han bara sagt att nu går han in! Det var liksom ingen fråga, utan han var färdig ute. Han har väl ett ock annat att lära sig. Svårt att förstå hur man ska bete sig i grupp då man är van att vara ensam herre på täppan.


På onsdagskvällen for vi till Åminne folkpark för att uppleva min mammas 80-årspresent. Middag i restaurangen, jag tog jägarsmörgås

 

en positiv överraskning.

 

Avslutades med pavlova

 

Och så ,The Divine, lättsam opera i paviljongen.

Jag filmade en snutt, men uppladdningen vill inte samarbeta just nu. Så talar vi inte mer om det. Teknikskit......


Annars en riktigt lyckad 1 augusti.

Det råkar ju också vara vår tjugosjätte bröllopsdag, men det hann vi inte riktigt uppmärksamma denna dag. Vi får ta det en annan dag. Eller något annat år. 


Blev långt det här igen. Nu måste jag ta itu med kvällsmaten. Liam har somnat framför tvn i värmen. Blir en sen kväll alltså.


Hej så länge!


Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ rafbackensranch med Blogkeen
Följ rafbackensranch med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se