Senaste inläggen

Av Cindi Groop - 26 juli 2018 06:00

Vaknade klockan 5 idag. ovanligt för en kvällsmänniska som mig, men kände mig lite orolig av någon orsak. Nu har jag ätit smörgås och tar en kaffekopp i väntan på att Liam ska vakna.

Stängde jag säkert av vattnet igår då jag fyllde i vattentanken åt betesdjuren? Slipper inte iväg och kolla nu medan han sover.

Ifall någon går förbi vid Humlegården (nytt namn på köpta gården) där jag fyller på vatten och vattnet flödar över gården får man gärna stänga kranen   


Ja om jag ska börja berätta lite om sommarens händelser kanske. Linn är i Skåne på praktik på Bollerups lantbruksgymnasium. Har jag berättat det? Svårt att minnas när och vad jag har skrivit. Verkar vara ett riktigt bra ställe att göra praktik på. Och Skåne är fantastiskt. Så mycket spännande hon får vara med om. Och imorgon ska hon besöka Mandelmans gård i Rörum. Jag önskar så att jag hade fått komma med.

Mittensonen har fått jobb på grönsakspackeri. Samtidigt har han gått sommarkurser i studentmatte och finska. Han har faktiskt jobbat på riktigt duktigt i sommar. Just nu är han på väg till Åland med kompisar till Rockoff-festivalen.

Och så tänker han börja skolmusikkåren igen efter 3 års uppehåll! Jag är så glad för hans skull att han återfått glädjen att spela trummor.


Så glada barn, glada föräldrar. 


Liam börjar Päivis nästa onsdag. Och jag ska inte sticka under stol med att jag längtar. Han börjar bli ganska så påfrestande i längden. Det är tungt att övervaka en treåring som absolut måste testa allt som går att testa, och provocera. Blir mamma arg så är det bara ännu roligare......

Att jobba som bonde är flera gånger enklare än att umgås dygnet runt med trotsig treåring. Hoppas på normalare vardag då vi får vara ifrån varandra några timmar då och då.

Jag misstänker att Liam på Kvännback kan bli ett begrepp så småningom. Typ som Emil i Lönneberga. LIIIIAAAM, FÖRGRÖMMADE ONGE!!!!!

Jag bävar för vad den ungen ännu ska hitta på. Han har minst en räv bakom örat.

         Jaha, det var bara lite om barna. Vi får ta resten senare. Trevlig sommardag på er!


ANNONS
Av Cindi Groop - 25 juli 2018 12:31

Det gick faktiskt över förväntan att kontakta Elisa via facebook. Jag fick fullständigt svenskspråkig service av en tillmötesgående kontaktperson.

Hen nollade mitt abonnemang som jag inte ville ha. Justerade räkningen så vi inte behövde betala julis räkning för det oanvända abonnemanget. 

Hen kollade upp saken med samfällighetens sim-kort och beklagade att det inte kommit, samt lovade att ett sim-kort kommer inom några dagar.

Däremot kunde han inte ändra Det som var fel för Lucas och Kristers del. För det måste de själva ta kontakt.

Men det är väl förståeligt att ingen annan kan ändra deras avtal. Men nu vet vi hur vi ska göra i alla fall.

Lucas får själv ta kontakt via facebook, men hur Krister ska få något ändrat, då han inte har facebook, vet jag inte.

Men det är hans bekymmer.


Länge leve facebook. Tänk vad mycket som fungerar via det nu för tiden. Fantastiskt!


Och Liam har både varit på pottan och ätit en ordentlig lunch. Så inga bobbor från vattnet tack och lov.

 

ANNONS
Av Cindi Groop - 25 juli 2018 08:40

Jaja, sitter nu här i den vackra sommaren och försöker få tag i kundtjänst på mobiltjänstföretaget Elisa, på svenska.....


Det ringde en så trevlig kille för ca en månad sedan och försökte sälja en internetanslutning åt mig. Det ville jag inte ha, men eftersom jag hade problem med att få anslutningen till samfällighetens övervakningskamera att fungera, så var jag glad att han ringde. 

Så med lite diskussion, så fick han ordnat en billigare anslutning åt samfälligheten. Toppen!


Nåväl, eftersom jag har en rätt billig telefonanslutning, så bad jag om att få en till samma pris åt Krister och åt Lucas. Nå då Lucas nu är myndig, så skulle han kontakta honom skillt, men en anslutning åt Krister skulle jag få och samtidigt en ny telefon för endast 4 €. Ok, Kristers telefon är dålig vi tar en 4 euros telefon och en ny anslutning.


Jo tack och hej. 


Lucas blev kontaktad och han tog ett nytt billigare abonnemang och samtidigt beställde han en ny (dyrare än 4 euro) telefon.


Alla glada och nöjda.


Tills då ingenting fungerar......


Lucas fick bara ett brev att ahn enligt magistratet inte bor i Finland. Namnet och eposten felstavat. Så ingen ny telefon och inget nytt abonnemang.


Jag fick ett nytt simkort, men ingen info om det är samfällighetens eller Kristers?????


Nu kom räkningen och så visar det sig att Kristers abonnemang inte blivit bytt, utan vi har fått ett till!!!!!


Alltså blev räkningen nästan dubbelt så dyr. 


Suck och stön och teknikskiiiiiiit!!!!!


Så nu sitter jag och söker information på deras hemsida. Varför inte bara en telefonnummer dit jag kan ringa och få service på svenska?? Jag vill inte sitta halva dagen i telefonkö och bli kopplad hit och dit.


Försökte nu skicka på deras facebooksida med önskan om att bli uppringd på svenska, men har inga höga förväntningar på resultat.


Samtidigt har jag en gnällig unge som varken varit på pottan eller ätit frukost än. Hoppas han inte fått något skit i sig i badvattnet igår kväll. Det var några lite äldre barn vid stranden som bubblade i vattnet och det måste ju Liam pröva på förstås. Han svalde säkert istället en massa smutsvatten. Det hjälper liksom inte att säga att han inte ska göra så. Gör andra barn det, så bara måste han prova.


Nej, hur ska jag få ordning på telefonerna nu? Närmaste Elisa butik finns i Vasa. Inte måste man väl för tusan köra 80km en väg för att få service?

Av Cindi Groop - 22 juli 2018 13:02

Vilken fantastisk sommar vi har! Vecka efter vecka sedan början av maj har prognosen visat uppehåll och värme. Åhhh, vad jag saknat detta! Nu lever jag. Hela mitt väsen suger i sig av denna sköna värme och både hår och hy får en annan lyster. Visserligen är det ingen höjdare att jobba utomhus då det blir långt över 30 grader varmt i solen, men man kan ju arbeta på kvällen. 

Nu är jag ju ingen strandhängare, men jag har nog faktiskt simmat några gånger redan. Fast temperaturen på vattnet i sundet där vi håller till inte är mycket att hurra för. Det är för kallt för att kallas njutbart.


Fast jag då mår toppen, så finns det förstås allvarliga konsekvenser av det torra vädret. De som köper mat i butiken behöver ju inte oroa sig förstås......., men för oss längst ner på näringskedjan så börjar sakta inse fakta. Det kommer att finnas för lite foder i vinter. För lite foder betyder mera djur till slakt i höst, vilket innebär slaktningsköer och till nästa år mindre kött. Vi får innerligt hoppas att vi slipper se tragedier både bland djuren och bland bönderna. 


I Sverige, Norge och Danmark är läget till och med ännu värre. Beten som torkar bort tvingar bönderna att börja använda vinterfodret redan nu. Vinterfoder som på sin höjd har gett halva skörden i år. Vinterfoder som tar slut i september....... 


Vi hade ännu hoppats att andra skörden skulle kompensera i mängd det som blev borta av första skörden. Nu måste vi börja slå andra skörden pga att det börjar vissna. Vi fick 5mm regn igår. Första regnet sedan midsommarafton. 5mm räcker inte alls. Ännu kan vi lite hoppas på en tredje skörd, men då krävs minst 50mm regn och fortsatt värme. Kommer frosten tidigt så är vi helt ärligt i pisset. Något motsvarande har vi aldrig tidigare upplevt. 


Det här som lite uppdatering om vad som kretsar i våra tankar just nu.

Vi har haft mycket på gång i sommar och jag lovar skriva mer så småningom. Men denna vecka ska jag njuta av 30 grader varmt. Njuta av värmen samtidigt som det gnager i bakhuvudet att jag borde önska mig regn.


Jaha, nu spilldes det visst ut saft.....


Återkommer.

 

Av Cindi Groop - 9 juni 2018 23:19

Jaha, här sitter jag nu igen miss i nassen och förmår inte gå och lägga mig.

Idag har det inte hänt något specielt. Har dock seminerat 3 kossor. Jag började nästan misströsta ett tag då det gått flera dagar utan att jag noterat några brunster, men så var det rajtantajtan i hagen idag så jag fick flera på en gång.


Efter det fixade jag med marinad åt en entrecot som jag grillade ikväll och så gjorde jag en rabarberpaj med jordgubbar. Härlig sommarmat.

Middagen blev ganska sen, då Krister slagit en hel del gräs idag. Efter middagen fick jag Liam snabbt i säng och så blev det lite skolarbeten med Linn. Hon gör en stor ekonomirapport om vår gård som hon vill lämna in före hon åker iväg till Skåne igen på praktik.


Så klockan var säkert över 10 innan jag slapp ut och mata fåren, övervaka brunster och promenera med min löpande hund. Lite fjolligare än vanligt bara. 


Eftersom fåren ännu inte är förda till sina holmar, började jag fundera att jag ska sortera om mina grupper lite. Bagglammen börjar bli så gamla nu så de klarar sig fast jag redan skulle avvänja dem från mamman. Då behöver jag inte vara rädd att de ska hinna bli könsmogna ute på holmarna och ställa till med samma elände som förra året. Jag kan gruppera tackorna så att de som har yngsta lammen får gå på Ledören, som bara är 200m från fastlandet. De får ha kvar sina bagglamm. Det är inte så svårt att åka ett extra varv och hämta hem dem. Men alla de som far till Märigrund får bara ha tacklamm vid sidan. Då får jag lugnt ha kvar dem där till långt in på hösten. 

Jag är så nöjd av att ha kunnat räknat ut detta.   


Dessutom har jag en tacka som blivit halt av någon orsak. Hon måste jag flytta från Märigrundsgruppen till Ledörsgruppen, så att jag kan lättare ha henne under uppsikt. Så nu blir det en omsortering igen. Tur att jag inte har något annat att göra än att flytta får fram och tillbaka........

Och så blir det 20 baggar här hemma i sommar. De små borde ännu stödutfodras med säd, speciellt nu då betet är som det är pga av torkan. Men avelsbaggen får absolut inte få något kraftfoder. Vuxna baggar får lätt urinsten av kraftfoder. Så antingen blir det flera grupper med baggar eller så måste jag bygga någon slags stadig lammgömma där inte Rocky ryms in. Fast de kan nog pressa sig in på de mest olämpliga ställen om de verkligen vill.


Ja har jag nämt att jag ska på SLC fullmäktigemöte till Helsingfors på måndag? Ingen lämplig tid att åka bort på just nu då det finns jobb hur mycket som helst, men tydligen så ska vi ha möte nu. Tåget går från Vasa 5.54 på morgonen....... Måste söka mig i säng tidigare än ikväll kommande natt.


Och på tisdag kommer de och måttar upp våra fönster! Det händer faktiskt på riktigt. Jag tror det nästan inte själv än. Kanske därför jag inte hittar ro att gå och sova. Jag är så ivrig. Det börjar klarna i huvud också hur jag vill ha saker och ting. Vad tror ni om tjocka plankor på golvet i farstun? Är det en dum idé? 

Det var faktiskt Krister som skojade och sa att jag fick återanvända materialet hann river ur ladan som ska bli till fårhus till min renovering. Ja se man ska inte säga sånt till mig. Det kan börja snurra på i skallen på mig. 

  

Ja inte vill jag ju ha de murkna gamla plankorna, men det finns ju andra.

Plankor i farstun, hmmmmm???!!1....
Av Cindi Groop - 8 juni 2018 06:46

Nu är jag lite trög. Liam skulle upp vid 6-tiden, så det var bara att följa med.

Igår kväll var jag å nöjd då jag fick honom i säng vid 19-tiden så jag fick jobba lite ifred, men därmed har jag nu en pigg och utvilad 3-åring.......

Dom e så söta då de är bebisar. 3-årstiden är mindre kul.

Igår hade jag några ärenden i centrum, med 3-åringen med. Förlåt, till alla som måste träffa oss......


Grässkörden är på gång.

Här provkörs nya balmaskinen i beteshagen som ännu är tom. Blev ju att byta maskin i vintras. Vi har ju haft två olika ekipage tidigare, en balare och en plastningsmaskin. Men det kräver ju därmed två traktorer och två chaufförer. Nu kan Krister helt på egen hand sköta balandet och plastandet utan att behöva oroa sig över om barnvakter och fruar har tid. Sen ska ju balarna köras hem också, men till det kanske det hittas chaufförer. Det kan ju även göras nattetid. Huvudsaken att balarna blir snabbt inplastade så att de inte blir förstörda.


ÄNTLIGEN har jag fått tillbaka fårskinnen som jag sände ifjol. Det var dock väl värt väntan. De är jättefina!

 

Vilken nalle!


Vattenledningsarbetet till mitt fårhus är på gång.

 

Inga hinder första dagen i alla fall. Risken är ju att vi kommer på berget och blir tvungna att börja spränga. Mera stenar upp i ytan får vi i alla fall. Precis vad vi behöver.......


Förra söndagen var vi ner till skären för att titta om det skulle gå att få ut flotten, och samtidigt hade vi ner lite lösgrindar. Kunde konstatera att de också fungerar som provisorisk hundhage då 3-åringen inte kan låta hundarna vara ifred.

 

De är alltså mer för att hålla ungen ute än hundarna inne.


Är det annars säkert att ni inte behöver en tjur?

Jag har en så snäll och gullige en, barnbarn till Orvar, som ännu inte har någon egen koflock.

 

Lilla Räfbackens Durrin. Passar åt både kor och kvigor.


Idag behöver jag lite metall

 


Av Cindi Groop - 4 juni 2018 00:15

Första blogginlägget från min nya dator! 

Ja vi håller på och försöker bli vänner min nya dator och jag. Ikväll har jag äntligen kunnat börja skriva ut lite fakturor på avelsdjuren. Folk vill ju börja ha sina tjurar i tjänst snart. Nå nu är det skrivet och utskrivet. Hoppas jag räknat rätt.


Tyvärr kommer jag ännu inte in på hälsouppföljningsprogrammet Naseva. Jag fattar inte att jag varit så dum att jag inte skrivit upp lösenordet i min lösenordsbok! Lösenordet var ju sparat på min gamla dator som dog och så fanns det sparat på min epost, som inte heller fungerar. Så nu har jag fått skicka in en anhållan om nytt lösen till registeransvariga på ETT som upprätthåller programmet. Tar ju bara så onödigt mycket tid att söka uppgifter som jag borde ha sparat på annat sätt. Penna och papper är nog bäst.


Ingen flotte har vi på havet ännu. Det blev att slå lite första skörden ensilage idag istället. På onsdag lovar de svaga vindar, så då ska jag försöka få tag på båtfolket som ska bogsera ut oss till Märigrund. Förstås är mormor och morfar på resa, Linn i skola och eventuellt kommer en grävmaskin som ska gräva en vattenledning till mitt "nya" fårhus. Och Krister ska kanske bala gräs. Men Liam, Lucas och jag fixar väl ut 70 får? Hmmm, jag känner hur det här kan skita sig på så många sätt. Men, det bara måste gå. Gräset växer visserligen inte så snabbt i år, men optimalt är det om fåren får börja beta medan gräset är spätt och smått. Och så onödigt att stå och mata fåren inomhus den här tiden på året. Jag borde förvisso klippa mera tackor före betessläpp, men det kommer jag helt enkelt inte att hinna. Jag har ännu inte alla stängselarbeten klara. Alla stängsel är nästan klara, men jag behöver mera tid. Stolpar ska rätas upp och slås ner, trådar bytas ut, grindar ska fixas till och så vattenkar, mineraler och salt. Och inte minnst måste det kontrolleras att det finns ström i hela stängslet. Det vill vara lite si och så med det ibland. Stängslet kan se så rakt och fint ut, men så finns det ingen kräm i tråden. Jag vet av åtminstone 2-3 stängsel som måste felsökas ännu för att strömmen är för svag.

Och sen ska djuren köras ut.

Den 32 år gamla lastbilen startade på första försöket i alla fall. Tur var nu det, så ingen tid förspills med att vänta på lastbilsreservdelar. 


Nej, men om man skulle försöka söka sig i lopplådan så småningom. Snart stiger solen upp.


Ja, vi har ju en surhöna. Hon ligger på 10 ägg. Vi brukar ju inte lyckas så bra med kycklinguppfödning här, men vi hoppas ju innerligt att det ska lyckas någon gång. Men jag började fundera på om tuppen kanske inte riktigt har allt som krävs. Jag gav bort 4 ägg till en annan surhöneägare ( roligt ord, är det månne ett nytt ord?) och hon konstaterade att bara 1 av 4 hade kyckling i sig.

Kanske jag borde uppdatera tuppen? Men han är snygg. Äsch, det kommer det som kommer. Och kommer det inga kycklingar så är vi lika glada i alla fall. Vi behöver ju inte mera höns i dagsläget i alla fall. Jag hängde en säck över surhönans  rede ikväll för att de andra hönorna förhoppningsvis inte ska gå och lägga mera ägg åt henne. Det finns ju ett ledigt rede att värpa i. Nej, alla ska in i samma rede! Knashönor! Får se imorgon om min säck har haft någon verkan. Eller om kanske surhönan har övergett äggen istället nu då jag var in och störde   


Har jag gått och lagt mig än? Nu måste jag säga till riktigt på skarpen: Gå och lägg dig!


Kanske en liten godnattvisa gör susen.


Av Cindi Groop - 2 juni 2018 22:45

Var det sommarens sista dag idag tro? Fantastiskt vacker dag har det varit i alla fall. Perfekt väder. Soligt, passligt varmt och bara så vackert.


Jag kan inte hålla mig från att fotografera mina blommor. Det är det här jag ska klamra mig fast vid i vinter då nordanvinden tjuter i knutarna.

         

Syrenerna är som gräddfyllda bakelser med en alldeles underbr doft. Ahhhhh......


Vi har idag också fått fira min systerdotter Lisas studentexamen. Så roligt att få fira en duktig student. Och Tinas bjudningar vill man inte missa. Jag kan väl säga som så att det märks att hon är utbildad kock, mmmmmm.


Frassin kom tyvärr med en död ekorre i munnen ikväll. Det var tyvärr för sent att rädda den. Katter är nog de sötaste rovdjuren som finns. De ger oss så mycket glädje, och nytta då de tar gnagare, så jag får blunda de gånger offret blir lite fel. Här om dagen kunde jag ialla fall rädda en sparv ur gapet på katten. De vill ju så gärna berätta om att de fått en fin fångst och ibland går det att stoppa dem i tid. Men för det mesta är de ju duktiga jägare och inte minnst sällskapskatter. Världen sötaste katter dessutom.

   


Ja och överraskningsbaggarna och Rocky är nu hemma i en nybyggd hage här hemma. Det var ju inte planerat så här, men vårens omständigheter med lågvatten och torka har ändrat våra planer en aning.

Nu hoppas vi att vi får upp mittersta barnet ur sängen imorgon, dagen efter skolavslutningen, så vi får mera muskelkraft för utsättningen av flotten. Jag är lite osäker på om det kommer att lyckas. Men man kan ju alltid hoppas.

 

Ja, jag hämtade min nya kontorsdator idag. Datorer idag är mycket mindre än förr. Såg nästan ynkligt ut på skrivbordet. Men huvudsaken att den fungerar. Jag fick även printern att fungera, så nu är det nästan bara att tuta och köra. Fast e-posten krånglar än. Det finns ännu lite liv i den, så allt hopp är inte ute, men den fungerar inte som den ska.


Måste ju bara spela något för alla som påbörjar sommarlovet nu.
Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ rafbackensranch med Blogkeen
Följ rafbackensranch med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se