Senaste inläggen

Av Cindi Groop - Onsdag 10 feb 14:11

Ja, jag har ju lite bildbevis på att jag nog varit ute, lite.

     

Och visst är det fint med vinter, på bild.


Annars har jag ägnat dagen att skriva ett bevär till Tavastehus förvaltningsdomstol. Passlig semesterunderhållning, eller?


Ja jisses. Nå, det vi besvärar oss över är ett stödbeslut som vi fick avslag på 2019. Och jo, jag kryssade i ett kryss jag inte borde kryssat för. Men jag anser att jag blev vilseledd av anvisningarna och rådgivningen i ansökan.


Så nu har jag då roat mig med att först begära rättelse till landsbygdsnäringsmyndigheten, fått avslag. Sen vidare till Närings-, trafik- och miljöcentralen, förkastat.....


Men brukar jag ge mig?????


Nej, banne mig. Vi uppfyller alltså alla krav för att få det jäkla stödet, men då gick jag ock kryssade i fel ruta, så blev vi utan stöd.

Nå, jag har säkert besvärat mig på fel sätt nu också så blir det förkastat på någon formalitet, men jag har nu försökt i alla fall. Sen ska de ju ha betalt för att man bevärar sig också, så risken finns att jag sålt smöret och tappat pengarna, men då är det så.

Hjälp i mina funderingar har jag i alla fall fått både från SLC och ÖSP, så det är jag ytterst tacksam för. De har hjälpt till med pargrafer och juridisk granskning som jag ju annars skulle drunknat i.


Tänk då man nästan måste få magsår varje år av den här jäkla lantbruksbyråkratin. Tänk om jag kunde få ägna mig åt bonderiet mer och pappersarbetet mindre. Och jag vet ju att det är många bönder där ute som suckar. Som aldrig orkar börja på med att överklaga även om de anser sig felbehandlade. Det är trist. Och ingen ljusning syns.


Nåja, nu får jag lägga det här från mig en stund och gå och vänta på nästa avslag. Nej, man ska ju vara positiv!


Snart får jag stödansökan korrigerad och stödet utbetalat, med ränta! Man kan ju alltid hoppas. Fortsättning följer.....


Dagens positiva är annars att jag igår vid 4-tiden på eftermiddagen beställde lite hundgrejer på nätet. En hundtransportbur och ett liggunderlag. Klockan 7 på kvällen fick jag meddelande att min beställning är skickad och idag kom det på posten! Otroligt snabbt! Gratis hemtransport till dörren.

Eller nästan. Bara liggunderlaget kom, inte buren. Men jag hoppas den hittar fram imorgon.
Av Cindi Groop - Tisdag 9 feb 10:41

Ja faktiskt. Denna vecka tar vi de sista 6 dagarna av fjolårets semester. Det regnar i alla fall inte som de gjort på våra två andra semesterveckor. Nä, istället har vi vinter. Jag var i tron att vinter var något vi hade förr?! Nåja, tydligen så finns den än. Vi har väl 20-30cm snö kanske, ner mot -20 på nätterna och straxt över 10 grader dagtid.

Det känns som om jag trampar vatten och inte känner botten. Usch för kallt!

Men snart, förhoppningsvis, hör vi svanarnas glada trumpetande igen och jag kan börja andas normalt.


Igår på vår första semesterdag så var det lite kaos. En häst hade sönder ett lysrör, så det var plast överallt. Korna hade dragit ner stängslet mot skogen. Det var nog trampat på utsidan av stängslet, men alla hade tack och lov tagit sig tillbaka in. Stora tjurarna hade knäckt en planka på foderbordet. Och Chandra, kossan med framfall som jag sparat och hoppats på, fick missfall. Henns framfall hade sakta men säkert blivit bättre, men se ibland så vill det inte.

Då jag ändå sprang med djuren så märkte jag att 486 Gudrun visade tydlig brunst, så jag tänkte att jag seminerar henne på kvällen då jag är ute sista varvet. Ungefär 12 timmar efter att djuret står för ridning av de andra djuren är optimal semineringstidpunkt. Om jag hade anlitat semineringstjänst så skulle ju seminören kommit först nästa dag och det hade blivit onödigt lång tid efter.

Gudrun vet jag är homozygot hornlös tack vare dna-testerna vi gjort nu, så därför tänkte jag använda tjuren Hugin, som har hornanlag men annars passar ypperligt åt kvigor.

Nå, Krister skulle iväg på bankmöte och kom hem först 20.30, så inne efter mina kvällsbestyr var jag vid 22-tiden. Det var första semesterdagen..... Semineringen gick annars bra tror jag. Lite ovan är jag ju ännu, men jag vet ju hur det ska kännas och jag tror det gick som det skulle, men svar får jag ju tidigast om 3 veckor då Gudrun antingen är dräktig eller kommer i ny brunst. 

Ja på eftermiddagen gjorde jag lite kontorsjobb och konstarerar att vårens djurvägningar bör göras mellan 8-30.4. 

Mitt i kalvningstiden, men det ska väl nog gå bra.

340 Alexandra som tidigare varit sjuk och därmed gått ner i vikt fryser då mätaren visar -20 grader, så hon blir inbäddad med 3 täcken varje natt.

 

Vi försöker få upp henne i hull, men hon ger ju ännu mjölk åt sin kalv, så det går lite långsamt. Bra aptit har hon nog, så det går åt rätt håll, men kölden hjälper ju inte till direkt.


Idag, andra semesterdagen, kom gubbarna som ska spränga bort sten på vårt nya ihopslagna skifte. Så Krister drog på värmehalaren och försvann tidigt i morse.

Liam har Päivisdag, så jag är alldeles allena. Linn håller på med sina hästar, 4 stycken för tillfället. Antalet varierar som vanligt.

 

Och Lucas är på inträdesprov till Tammerfors. Inte vet han ännu vad han vill bli, men han söker lite hit och dit och så får ödet avgöra vad det blir till hösten.


Men här sitter jag i lugn och ro. Med mig har jag mina underbara två valpar.

 

Och nej, jag ska inte ha två, men Orca, den ljusare närmast kameran, ska exporteras till Sverige. Så hon måste vara kvar tills hon fått sitt rabiesvaccin och sen tre veckors karens efter sprutan. Så ungefär 20 mars borde hon vara klar att åka. På vilket sätt vi ska få henne till Sverige då är lite oklart eftersom gränserna är stängda åt båda hållen. Men det är ju långt till slutet av mars, så världen kan ju se annorlunda ut då. Den mörkare är min Ozkan. Underbar tjej.

Det bara bubblar i mig då jag tänker på framtiden med henne. Linn bara fnyste då jag idag började fundera på var vi skulle ha alla Ozkans pokaler?    Nä, men visst måste vi försöka tävla lite i alla fall. Ser fram emot att få börja träna.

Liam börjar ju förskolan i höst också, så jag räknar med mer egen tid.


Okej, vad ska vi göra av denna dag? Valpklor ska klippas, jag behöver handla mjölk, vad blir det till middag?

Jag borde passa på tillfället och ta en promenad medan solen är uppe för en gångs skull då jag är ledig, det blir ju vanligen i mörker om kvällarna. Hade det varit sommar så hade jag ju varit ute från morgon till kväll, men nu tar det nog emot. Och jo, jag borde spänna på skidorna, helst en gång denna vinter. Men jag tycker faktiskt inte att det är värst kul. Men ni vet, man borde. 

Av Cindi Groop - Onsdag 27 jan 15:12

Ja, så har jag gjort bort mig igen.

Det var ju straxt innan jul jag akut anmälde Chandra till slakt för att hon hade framfall. Nå, hon rymdes inte på bilen, men vi kom överens att hon fick åka direkt de börjar köra igen efter jul.

Nå, efter lite diskussioner med flera veterinärer kom jag fram till att vi ska vänta och se, de kan lösa sig själv då kalven blir tyngre. Så jag avbokade slaktbilen.

Nå, framfallet har kommit och försvunnit hela tiden, men kon har varit på gott humör och ätit som vanligt i sin sjukbox.

Så förra veckan beslöt jag att hon får gå ut i sinkogruppen tillbaka.

Nå, det gick inte många dagar så hängde det ut igen ordentligt. Och denna gång for det inte tillbaka in.

Så in med kon tillbaka i sjukbox och så anmälde jag henne till slakt tills nästa vecka.

Ja, så ringde jag till slaktplaneraren och bad om att hon skulle få stå ensam på bilen då hon inte var riktigt i skick.


Eftersom det fortfarande hängde ut där bak så måste jag ta mig till att hjälpa henne, annars kunde hon ju inte kissa normalt. Så jag tog ett ämbare med vatten och tvättade rent hela härligheten och så tryckte jag in hela paketet så långt jag kunde.

Nå, tror ni inte det blev bra då? Två dygn gick och framfallet var borta!

Onsdag är sista anmälningsdag för nästa veckas slakt, så eftersom hon ännu var normal idag på förmiddagen så ringde jag igen till slaktplaneraren att han fick ta bort Chandra från listan. Hon är frisk nu.

Vad ska han tro om mig, vilken virrpanna?

Nå,efter samtalet gick jag ut igen och vad tror ni jag fick se?

Chandra har framfall igen   


Så trött på mig själv.


Men det är en fin ung ko efter Worldwide, dräktig med Chicago av Katslösa. Jag vill ha henne kvar.


Nå, bara att dra på skyddshanskarna och försöka trycka dit allt igen. 

Vad har jag ställt till med? Tänk om det blir pannkaka av alltihop och både kalv och kossa dör i boxen.


Åhhhh, varför gör jag så dumma beslut?

 Av Cindi Groop - Måndag 25 jan 11:57

Dagens väderleksrapport: Snö igen, nordostlig vind. Tror jag hålls inne.


Nu är valparnas sista vecka här. De är fruktansvärt underbara! Älskar dem allihop. Tror jag har lyckats ganska bra med att para ihop rätt valp med rätt familj. Nu märks faktiskt deras olika personligheter.


Inga bilder idag, hinner inte ladda upp. 


Jag har ju gjort mina första stapplande steg på instagram och jag måste säga att jag inte är helt övertygad. Visst är allt nytt i början, och jag är ju som känt inget datasnille. Så lite ovant och oklart ännu. Så ha överseende med att jag kanske inte uppför mig helt enligt hur det är meningen man ska göra så här i början. Just nu är det inte så mycket annat än valpar att fotografera heller och de antingen sover eller rusar runt i 100 knyck, så det är svårt att få fina bilder. 

Även där vore det bra med en assistent som kan hålla stilla objekten en stund.


Planen med rafbackens instagramkonto är att jag kan publicera mera bilder på alla djuren. Då de föds och hur de utvecklas, samt även på avelsdjur till salu. Nå, vi får se hur det lyckas.


På kofronten allt relativt lungt. Jag har fått min semineringsrättighet så nu är det bara att tuta och köra. Har dock bara 5 semindoser kvar i byttan. De tänkte jag använda till enbart kvigorna. Så jag kommer att släppa ut Chicago till kossorna. 3 kvigor väntar jag bli i brunst tills på lördag, så då får jag pröva på ordentligt. Förstås är valparna leveransklara också denna helg, så jag måste planera in valpköparna mellan semineringarna. Allt samtidigt som vanligt.

Dock har jag anmält Chandra till slakt. Hennes framfall fortsätter att bråka. Så nästa vecka far hon. Samtidigt far också en udda tjur, som blev flyttad pga av bråk. Bra att de kommer och hämtar fast det bara gäller 2 djur.


Vi flyttade lite kvigor i fredags. De vårfödda kvigorna hade jag inte avvant än, så det började bli dags innan nästa kalvningssäsong börjar. Så de fick gå in i A-huset då, och så fick de dräktiga kvigorna som väntas kalva i vår gå ut i stora gruppen istället. Det är ju två separata hus, så vi stängde av gården på alla sidor med stängselnät och så fick först en grupp springa ut och så fick den andra gruppen springa in. Det gick riktigt smidigt faktiskt. Och de unga kvigorna verkar vara nöjda i sitt nya hem.

Nu borde jag ännu sortera lite ute i de två grupperna. En grupp får lite bättre foder och en grupp lite svagare. Så nu borde jag sätta kossorna som väntas kalva sent på säsongen i gruppen med svagare foder. Och så sådana lite väl runda damer kan också få lite svagare. Så lyckas kalvningarna bättre om de inte är för feta.


Ja, och så har de äntligen dna-testat den svenska semintjuren som jag ville köpa doser av, Chaplin! Så nu måste jag ju nog beställa några av honom också! Jo, jag sa att jag inte skulle. Och jo, jag vet att det är så enkelt att sitta här vid datorn och klicka hem doser, men de ska användas också. Och vem är det som ska göra det? Visst ja, nu är jag ju seminör......


Jag har också jobbat lite på kontoret. Allt är ju inte jordbruksrelaterat. Idag var också sista dagen att anmäla till höstens förskola. Tack och lov kom jag på det redan idag!

Invecklat dataprogram till skolan. Bankkoder och skit. Nåja, det lyckades, tror jag, till sist.


Så kämpar jag på med ett stödbeslut som vi fick i höstas. Jag hade kryssat i lite fel i ansökan. Det blev ett dyrt kryss. Så nu har jag besvärat mig, först till landsbygdsnämnden och sen till NTM-centralen och fått två avslag. Nu är då frågan om jag ska gå vidare till förvaltningsdomstolen? Orkar jag kämpa? Jo, jag gjorde fel, men var det mitt fel att det gick att göra fel? Är det meningen att stödansökan ska vara så invecklad att en bonde inte klara av att göra stödansökan utan specialisthjälp?

Det är så invecklat så jag ger mig inte på att försöka redogöra för problemet här. Paragraftext är inte så kul att läsa heller.

Nå, vi får se om jag orkar kämpa. Hatar byråkrati. Jag tycker det borde räcka med ett kryss och underskrift. Men varför göra det enkelt då man kan göra det svårt?

 


Nu måste jag se efter vart ungen försvann. Vi ses!
Av Cindi Groop - Söndag 10 jan 14:30

Ja idag får vi snö. Kul.....

Kikade in på hus till salu på Maui, Hawaii. +27 grader där idag.

Men man får ett trevligt hus för mellan 2-10 miljoner dollar. Som hittat!


Jaha, bara dra täcket över huvudet och försöka sova bort vintern.


Tog upp en fin liten bit biff ytterfilé tills idag. Inte riktigt grillväder, men kanske det går att steka biffarna istället.


Valparna är 5 veckor nu. Fruktansvärt trevliga. Vassa små tänder, men så glada och söta. Tror jag behåller alla 8.


Ja, jag startade ju upp en instagramsida, men jag har änu inte kommit riktigt igång. Det tar ju alltid sin tid innan man kommer in i nya system. Det kan ju vara lite olika vad man tycker fungerar. Nå, det finns ju inte så mycket spännande att fotografera i dessa dagar. Facebook har jag dock haft mycket nytta av. Dels att hålla lite kontakt med släkt och vänner, men dels en massa spännande grupper man kan ta del av. Och jag har sålt en hel del tack vare facebook.


Jag måste köra nya balar åt tackorna ikväll. Och igår hade jag 3 kvigor som kunde seminerats, men det är 3 som jag tänkte sälja till livs så det gör inget ifall de inte blir dräktiga före i maj, men om 3 veckor då de kommer i brunst igen, så har jag fått behörighet att seminera själv. Så då tänker jag pröva. Det som lyckas så lyckas, och om de misslyckas så försöker vi igen senare.


Har en roskvädersyr unge som dansar shottis runt mig, så det är svårt att koncentrera sig på bloggande.

Jag får återkomma.

Av Cindi Groop - Fredag 8 jan 09:14

Oj vad trött jag var idag då jag förde Liam till Päivis. Hela mitt väsen längtade tillbaka under täcket. Fast jag sovit många timmar inatt, så räcker det ändå inte till den här tiden på året.


Nå, resten av hushållet är ute i arbete, så jag måste väl nog även jag dra på arbetskläderna.

Linn ger frukost åt kossorna och Krister och Lucas har åkt till Högåsen, ca 30km bort, för att riva resterna av en fallfärdig lada.

Jag och Linn ska sortera ut 4 tackor och transportera dem till sitt nya hem. Och så ska vi sortera ut två tackor som ska behandlas. Arbetshunden är ju på mammaledigt, men vi får väl se vad Nemo duger till idag.

Måste i alla fall börja med att koppla för hästsläpet och bygga fållor.


Jag har också avmaskat katterna idag. Tog en sån där pipett som man ska droppa i nackskinnet denna gång. Enklare än att försöka få piller eller pasta ner i magen på dem.


Och hur är det möjligt att huset är i fullständigt kaos igen? Städade jag inte just?

Jo, igår städade jag faktiskt arbetsbordet. Jag har haft stora högar med papper som ska arkiveras och sorteras och äntligen blev det gjort. Visst finns det ännu mappar att organisera, men pappren är i rätt mapp i alla fall.

Jag måste också skaffa nya mappar. Börjar bli så svårt att få dem stängda. Och nu har vi ju nytt år, så lämplig tid att börja i nya mappar.


Ja, Pavarotti har börjat gala! Jag var ut med hunden en tidig morgon och först regerade jag inte. Ja, tidig morgon, det har inte börjat snurra så fort i hjärnkontoret. Så han gol en lång stund innan det kom en reaktion från mig att HEJ! Pavarotti gal!


Jag tänker ju annars spara en valp åt mig själv nu. Hon heter Ozkan och är jättesöt. Men det går inte att få ett vettigt foto av henne. Hon ser helt störd ut. Jag måste ha en assistent som fotograferar då jag håller henne i famnen. Ännu har jag bara en massa suddiga bilder då hon inte kan stå still


Nu hoppas jag då att jag ska kunna träna henne att bli en duktig vallhund, kanske tävlingshund. Men jag får ju inse att jag inte har möjlighet att åka land och rike runt på träningar. Men tack och lov så finns det nu flera nya gårdar som man kan träna med inom ca 50km avstånd. Så det ska väl nog gå bra. Och så måste jag förstås ordna så att jag har en träningsfålla här hemma också så att det är enkelt att ta en grupp får att träna på.

De andra valparna kommer att få fina hem. Denna gång kommer jag att få exportera till Sverige. Det blir en ny upplevelse. Just nu håller vi på att utreda vilka papper som behövs för exporten. Troligen kommer Orca att behöva stanna här längre än 8 veckor som de andra, men det går ju bra då jag ändå spar en valp åt mig själp. En valp till går ju på samma gång.


Nej hör ni. Här blir inga tackor lastade.

Vad ska vi peppa upp oss med för musik idag då?


Av Cindi Groop - Tisdag 5 jan 13:56

Yeii!!!


Teoridelen i min seminexamen genomförd och godkänd!


Åhh, vad skönt! Det var nog lite spännande idag faktiskt, men det gick riktigt bra. Examinerad blir jag 18.1 Så då får jag rättigheter att seminera mina egna djur.


Idag har jag dessutom, äntligen, öppnat ett instagramkonto för gården. Kontot går under namnet rafbackensranch om ni vill följa oss där. Jag ska försöka sätta in mycket bilder där, men ännu är det helt tomt. Men jag kommer väl igång så småningom hoppas jag.


Men man får ju inte vara för glad. Linn hittade nyss en tacka som igen fått ögoninfektion. Och imorgon är det söndag, mitt i veckan. Försök få tag i en veterinär nu då.

Dumma jag satte resterande ethacilin i läkemedelsreturen sist. Det hade nog funnits kvar att påbörja behandlingen av en tacka om jag hade tagit vara på det. Korkat!

 

Av Cindi Groop - Söndag 3 jan 14:26

Då man skaffar nya djur så är allt ju så roligt och spännande. Man föreställer sig att allt bara ska vara rosenrött och roligt.


Well, tyvärr är det ju inte alltid så. Djur förstör saker, djur skitar ner, djur blir sjuka, djur dör. Djur tar dessutom dubbelt så mycket tid att sköta om än man föreställer sig då man planerar att skaffa djur. Märk att jag här skriver just djur, för det gäller alla sorter.

På kofronten rätt lungt för tillfället. En ko i sjukbox pga slidframfall. Väntas kalva i mitten av april. De kan de i bästa fall leva med utan att man behöver göra något, men i värsta fall dör både kalven och kon. Så nu måste jag snabbt ta beslut om jag ska anmäla henne till slakt till nästa vecka eller tror jag att allt går bra och hon får en fin kalv i april?

Jag vill ju tro att allt ska gå bra. Men jag kommer ju bli väldigt arg på mig själv om det blir något elände av alltihopa.

Jag gillar inte alltid att vara den som måste ta dessa beslut.

En tjur är också i sjukbox, för husfridens skull. han är äldst i gruppen och har horn. varav ett av hornen bröts av på mitten i förra veckan. man kan ju tro att det skulle vara han som bråkar med de yngre tjurarna, men det är precis mitt emot. De yngre har gaddat ihop sig och mobbar denne. 

Så nu då vi plockat bort honom så har lugnet återfunnit sig i gruppen. Han är 18 månader nu, så jag kan också skicka honom på bilen nu, ifall jag beslutar mig för att skicka kossan. Vi brukar ju ha dem till 19-20 månader, men det är ju onödigt att han står där och tar upp en box helt själv. Han skulle passa bra som avelstjur någonstans, bra värden för födelsevikt och köttighet, men så har han ju horn då. Det sänker hans dragningskraft betydligt.


3 tackor har vi behandlat för listerios i ena ögat. Alla har tillfrisknat.

5 tackor har jag sålt till liv. 10st var ju målet, men 5 är ju bättre än ingenting.


Ja, och så var det ju det här med piss och skit. Nu producerar valparna  stora mängder. Jag plockar bort och gör fint och så fyller de på igen. Jo, jaag visste nog att det går till så. Men inte är det mindre arbetsamt för det.

och då jag städat åt valparna så märker jag att en katt har spytt så att det runnit ner för köksbänken i grovköket. och ner på läderpallen som stod nedanför. Suck!

Jo, jag avmaskade valparna igår, men borde också göra det samma till katterna tydligen.


Glömde sätta in den här bilden före julen   

 


Och jo, så var jag in på google earth och sökte upp vår gård. Lite roligt hur bra vi syns från satelit.

 


och så här ser huset ut i juleskrud

 

Liam är ute och leker, men nu börjar det skymma. Måste ropa in honom.

hej, så länge


Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se