Senaste inläggen

Av Cindi Groop - 2 december 2020 05:45

Jaha, nu har jag beställt, och delvis också redan fått, nya semintjurar.

Min semineringsexamen är inte avklarad än. Vi har inte fått datumen att passa för examinatorn och kor i brunst. Men det är nog högaktuellt.


Nu i höst har jag fått 5 doser VB Unne och 5 doser Hugin. Gamla beprövade tjurar. Imperator var slut, så de fick jag inte, men då har jag ett knippe VB Mustik som kör omkring i en seminörs bil någonstans. Han ringde då han hade vägarna förbi i förra veckan, men då hade jag ännu inte kväve i byttan, så jag kunde inte ta emot dem. Men de hittar väl fram så småningom. Måste dock göra en preliminär semineringsplan nu utgående från det som finns i byttan just nu.


Men så har jag också förbeställt en massa doser till våren. Varför kan jag aldrig behärska mig?

Jag beställde 5 doser Dora Lee´s Jack och så har jag nu då begärt att få importera privat 10 doser Hiking och 10 doser Moonlight. Men så frågade föreningens sekreterare om någon av oss ville ta några doser av Harley, för att det var någon som skulle vilja ha en mindre mängd av den, men det skulle behövas några beställningar till för att få den importerad.

Nå, tror ni inte jag räcker upp handen? Jodå, jag kan nog beställa 5 doser av Harley också på samma gång. Suck.

Nåjo, intressant tjur. Men nu får jag absolut inte ta mera. Hoppas de inte bjuder ut någon fantastisk tjur nu då ännu i vinter.

 

     Hans morfar är Poldau, som jag försökt på tag på. Men han finns tydligen inte längre. Jag hade tänkt beställa av VB Chaplin från Sverige som har Poldau som farfar. Men vi får inte importera från Sverige nu då de inte gentestar sina semintjurar för sjukdomar. 

Men med Harley så får jag ju in lite Poldau då i alla fall.


Jag vågar snart inte räkna ihop hur många doser jag beställt   

22 i höst och  30 i vår, nämen det är väl inte så farligt?


Jaja, bara jag får den egna semineringstekniken att löpa så ska väl nog det här lösa sig på något sätt.

Så får jag förlita mig på Chicago då, ifall allt blir en flopp.


Det är annars så tråkigt att vi nu i höst bara har avelstjurar efter den egna tjuren Charmör att bjuda ut. Då jag vet hur många intressanta kalvar som är på kommande till våren.

Men min dosbeställning misslyckades ju förra året, då jag trodde jag beställt doser, men beställlningen inte hade slutförts. Det är många som ringer och hör sig för, men alla våra salutjurar som har semintjurar till pappa är redan sålda eller reserverade. Kvar finns 11 tjurar efter Charmör. Men ifall inte han passar till köparen, så har jag inte längre några alternativ. Det hjälper ju inte att jag säger att jag har massor med nytt avelsmaterial på kommande till våren. Inte om man behöver ny tjur till sommaren 2021. 

Då det tar så förbaskat länge att få resultat av det här avelsarbetet.


Frysarna är i alla fall fyllda till bredden nu i höst. Så vi kommer i alla fall inte att svälta ihjäl i vinter i alla fall.

 

Man märker i kristider hur lyckligt lottad man är som får bo i egnahemshus på landet. Vi behöver inte bege oss ut i kollektivtrafik och trängas och mat har vi så vi skulle överleva fast butiken skulle stänga.

Men det var ju det där wc-pappret då förstås........


Nä, men, ta hand om er där ute. 


Av Cindi Groop - 1 december 2020 14:47

7Jo det är nämligen så att min dator befinner sig 200km norröver. Sonens skoldator sa tack och godnatt, så fick min laptop hoppa in som vikarie i skolan istället. Så nu bloggar jag via telefonen. Och det funkar ju också, men är lite knöligt.

Jag har dock fått bekräftat av julbocken att sonen ska få en ny laptop i julklapp, så förhoppningsvis överlever min gamla trotjänare studielivet tills dess.


En liten uppdatering från hönshuset: ingen har ännu börjat gala. Dock har Pavarotti fått lite hakskägg.

 

Det har inte Malena fått! Kanske hen är en höna i alla fall?!

   

Birgit Nilsson är dock väldigt feminin, så henne är jag rätt säker på, även om det inte kommer några ägg än.

 

Är de inte fina?

Jag är så förtjust i mina nya höns   


Jaja, ser nu att det kom med pepparkaksdeg i hönsbilderna. Och inte vet jag hur jag får bort dem via telefon. Nåväl. Shit happens.
Av Cindi Groop - 28 november 2020 14:16

Bakat pepparkakor som traditionen bjuder hos mor och far udag. Allt är som vanligt, fast ändå inte. Syster med döttrar var inte med detta år. 

                 

Av Cindi Groop - 14 november 2020 15:14

Ute är det grått, mörkt, blött och blåsigt. Konstig då vädret smittar av sig på sinnet.

Såg på nyheterna ett klipp från en golftävling i Georgia. Där gick de omkring i kortärmat! Åhh, ta mig till värmen!


Nåja, man får hålla till godo med ett bastubad ibland.


Liam och jag var på promenad med hundarna idag. Gick via vita huset för att se vad gubben pysslar med en dag som denna.

 

Jaha, tvätt på undersidan av traktorn. Som om det inte var tillräckligt blött från förr. Det var visst något mystiskt läkage på gång.


Nu ska jag börja på med kvällsmaten. Tror det blir pizza på rester.


Trött redan kl 4. Hur ska man orka hålla sig vaken idag?


Av Cindi Groop - 13 november 2020 16:22

 

Av Cindi Groop - 13 november 2020 14:43

Usch! Nu har jag lagt in en annons med dräktiga tackor till försäljning. Jag vill ju inte egentligen sälja dem. De är ju så fina   

Men jag vet ju att livet blir mycket enklare i vår om jag har 10 tackor mindre. Plus 20 lamm mindre!

Och jag blir ju inte utan. Jag sparar ju minst 20 tackor.

Jojo, det blir nog bra. Låt oss bara få det överstökat.

Nu ska jag bara dricka en kaffe och så ut med hundarna ett varv och mata fåren innan det blir mörkt. Och via stallet och kolla att hästen, som blev ensam kvar då flickorna for ut på ridtur, håller sig lugn.


Jag har fått ordning på mycket papper idag. Det var nog riktigt behövligt med kontorstid. Men så värst kul kan jag inte påstå att det är.Av Cindi Groop - 13 november 2020 12:46

Idag är det grått och ruggigt ute, så jag tänkte pigga upp världen med lite god chokladkräm.

Det finns ju all världens färdiga blandningar och färdiga krämer, men det är jätteenkelt att göra själv och då vet man ju exakt vad den innehåller utan en massa konserveringsmedel och E-koder.


Så för 6 portioner behöver du:


1,5dl socker

3msk potatismjöl

3 msk kakaopulver


Blanda ihop i en kastrull och häll på 

1 liter mjölk


Värm blandningen under konstant omrörning med handvisp tills det tjocknar.

Tag krämen av värmen och häll upp den i serveringsform.

Låt svalna.


Klicka på vispad grädde.

Klart!

 

Mat
Av Cindi Groop - 12 november 2020 18:27

Denna vecka har vi skickat in en massa olika prov. Dna-prov, salmonella-prov och markkarteringsprov. Allt ska kontrolleras och dokumenteras.

Dna-proven är riktigt intressanta faktiskt. Jag har inte tagit prov på riktigt alla än, men på största delen. Dock väntar jag ju ännu på provsvaren på många. Intressant dock är att få reda på om djuren är homozygot eller heterozygot hornlösa. Det hjälper ju till då jag både väljer egna avelsdjur, men också då jag säljer.

Störst efterfrågan är det förstås på homozygot hornlösa då man vet att alla kalver blir hornlösa, men också då man väljer semintjur så kan man ju till ock med välja en hornad tjur om man vet att kon är homozygot hornlös, för kalven blir ju hornlös i alla fall.


Det jag inte hade räknat med dock är att det skulle komma fram genetiska sjukdomar, men det har vi redan fått fram 2 stycken av. En dräktig kviga är bärare av en slags blödarsjuka. Hon blir ju inte sjuk och inte hennes avkomma heller bara man seminerar med friska tjurar, men hon kan ge vidare anlaget till sin kalv. Så jag tar förstås kalven som är på väg och testar också den, men sen slaktas nog hon bort, för säkerhets skull.

Men nu idag såg jag att en annan dräktig kviga visade att hon bär på anlag för blindhet! Förstås en av mina finaste kvigor. Inte roligt alls. Hon blir själv inte blind, men det fungerar på samma sätt att om kalven får blindgenen från både mor och far så blir den blind då den blir 4-5år.

Men om vi inte hade testat, så hade vi aldrig vetat om detta.


Om man ska se något positivt med genetiska sjukdomar så är det ju att de inte smittar. Bara man är medveten om anlaget så går det att få bort.


Nåväl. Analyserar också över hur vi fortsätter med dna-testningen. 

Projektet vi har varit med i så avslutas nu. Analyserna har under projekttiden varit väldigt förmånliga, men nästa år så betalar vi fullt pris, så då måste vi fundera över hur vi gör. Det är ju ingen vits att analysera slaktdjuren, men de som ska användas i avel är det ju nog bra att testa.

I år har vi haft öronmärken som tagit en provbit direkt i samband med märkningen. Så då har ju alla kalvar blivit testade. Men det går ju också att ta prov med hårstrån från svansen. Då behöver man ju bara ta prov på de djur som man förväntar använda eller sälja till avel. Och så behöver man inte köpa de dyra öronmärkena.


Nästa år måste vi också använda elektroniska öronmärken.

Det är någon ny regel som jag ännu inte förstått vitsen med. Vi har ju ingen elektronisk avläsning på vår lilla gård och vi föder upp alla djur från födsel till slakt, så vi ser ingen nytta med elektroniska märken. Och dyra är de också förstås. Så om vi dessutom köper elektroniska märken med dna-testning så blir det onödigt dyrt. Jag måste gå in och läsa på hur saftigt det riktigt blir. Men lika enkelt är det ju att riva loss några hårstrån från svansen i samband med vägning och märkning. Hmmm....eller? Jag borde fråga någon som vet något.


Jag skickade annars in en förfrågan om jag ännu hinner beställa kväve till vår semindosbytta till vecka 48. Samtidigt beställde jag 5 doser av VB Unne, och 5 doser av Hugin. En av seminörerna som var här i somras tog hem en bunt Mustik åt mig då, men jag tog dem inte till vår bytta då den annars var tom. Då hade jag behövt fylla på kväve en extra gång.

Jag frågade också om det fanns kvar av Imperator i lager. I så fall tar jag 5 doser av honom också. Jag hade lite otur med Imperator i somras. Jag seminerade ju Polka 2 gånger med honom och hon hade ju en cysta så hon kunde inte bli dräktig. Och så använde jag 2 doser av honom till en annan ko också som hade svårt att bli dräktig. Så jag brände 4 doser riktigt i onödan. Vi får se om jag får mera. De hör väl av sig så småningom. Ibland skickar de textmeddelande då det är dags att beställa, men inte alltid.


Nej, nu ska jag gå sista rundan med hunden.


Ja, jo, fårklipparen var hit i tisdags.

 

De blir ju så fina då de är nyklippta.

Och jag tittade runt lite i mitt fårhus och kunde konstatera att det ju nog finns tillräckligt med utrymme för 30+ tackor med lamm. Det är bara foderbordet som är för kort. Men om man bygger ett foderbord längs långsidan så får nog alla plats.

Älskling....???


Nja, jag vågar inte fråga just nu. För mycket projekt på gång. Måste fundera på hur jag får det framlagt så han tror att det är hans idé.


Jag hade annars barnen i jobb för att bygga nytt stängsel.

 

Visst är det roligt då man kan "arbet ilag"?

 

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se