Senaste inläggen

Av Cindi Groop - 26 december 2019 20:09

jepp, nu är det över för denna gång. Dags att börja se framåt och ännu ett spännande år. Förhoppningsvis utan allt för vilda planer och projekt.


Måste visa resultatet då jag försökte släppa lös min inre Ernst (Ernst Kirschtsteiger, mysig tv profil med endel konstiga funderingar)

 

Lite överbliven ull och röda band blev en julig krans. Nåväl, ni må ursäkta mitt första tafatta försök. Kankse då jag tillverkat 100st de börjar se ut som något vettigt.


Jag försöker just nu övertyga min yngsta om att det är dags för att läsa en gonattsaga, men han tycker det är mycket roligare att irritera katterna.......suck.

ANNONS
Av Cindi Groop - 24 december 2019 12:30

Idag är det jag som fixar maten. Skinkan är klar och fiskarna väntar bara på uppläggning. Potatislådan gottar sig i ugnen.

Tack och lov gick äntligen alla andra ut så jag fick lite lugn och ro.

Passar då på att spela min favorit julmusik och njuta av lugnet före stormen.


Den där tomten är nog tacksam att hota med då det börjar gå för villt till. Det är ju ingen idé att spela vacker julmusik och försöka njuta bland skrik och bråk och ungar på övervarv.

Men nu:

Ha det gott go vänner. Och det menar jag i dubbel bemärkelse. Gott och gott.  


God Jul! 

 

Min önskelista:

 

ANNONS
Av Cindi Groop - 22 december 2019 05:15

Vi har 5 gamla ödegårdar att ta hand om. Gårdar med hus i stort behov av underhåll och inte minst att få ordning på allt som sparats under de senaste 100 åren. Ingen av dem beboeliga, men ändå med inneboende möjligheter som kanske inte vi hinner ta vara på, men kanske någon i efterföljande led.

Vi har i alla fall som långtidsprojekt att försöka få ordning på skräpet.

De senaste hundra åren har sopsortering inte varit högt i kurs verkar det. Eller om vi tänker tillbaka bara under min livstid, så pratades det ju inte om sortering då jag var barn. Man slängde allt på tippen bara, i bästa fall. Naturen var ju också oändlig förr och skräp ofarligt.

Så nu får vi då försöka göra det bästa av situationen och sortera och slänga.


Ja det går ju inte att beskriva allt skräp som av någon outgrundlig orsak har burits in i förråd och sparats.

Så vi firas delvis jul på detta sätt:

 

Här brinner gamla obrukbara vagnar och diverse träredskap.

I en hög samlar vi gammalt järnskrot och frysar och kylskåp ska till återvinningscentralen.


Det är ju visserligen rätt så roligt att bränna brasor och roligt är det då man får ordning på någon knut. Men jisses vad mycket jobb vi har framför oss ännu.


Sen, om och när vi får skräphanteringen klar, kan vi börja titta vad vi har att jobba med och fundera över byggnadernas användning.

Men just nu ser vi bara skräp, och mera skräp.

Av Cindi Groop - 21 december 2019 04:45

I måndags satte vi oss på bussen till Vörå. Ja, det går ju inga bussar direkt till Vörå annars, men den här var beställd för ÖSP´s höstmöte. Det var dimmigt coh nära fryspunkten, så vi var glada att få köra buss.


ÖSP firade 85 år under höstmöten. Först var det höstmöte, så fick vi god lunch och så var det föreläsning och utdelning av förtjänsttecken. Denna gång fick jag vara en av de som premierades.

 

   

Dagen avslutades med kaffe och tårta.

 

Tacksam för uppskattningen.


Och jag måste nog säga att jag är glad för att producentförbundet finns. De gör nog nytta för oss bönder. Vem skulle annars bevaka våra intressen?

Och duktigt folk har de lyckats rekrytera inom organisationen. Kunniga, intresserade och välformulerade är de.

Mötet sköttes perfekt och höll tidtabellen.

Jag har lite svårt att förstå de bönder som inte ansluter sig till bondeorganisationen. Javisst, det är billigare så, men vi andra får ju istället betala för allt. Och organisationen arbetar ju för alla markägares bästa.

Visst kan man vara av olika åsikt i många saker, men var ska man diskutera detta om inte inom bondeorganisationen? Vi har högt till tak, och allas åsikt får komma fram. Men majoritetens åsikt gäller ju. Det är väl det som kallas demokrati?!


Det här var nu mitt sista möte som fullmäktigeledamot för SLC. Nästa år fortsätter en annan kvinna på min plats. Lycka till Josefin!

Inte kan jag stoltsera med mycket jag åstadkommit, men att stärka kvinnornas roll inom bondeorganisationen har varit en hjärtesak för mig. Och därför kan jag nu tryggt lämna över stafettpinnen då jag hittat en kompetent och engagerad kvinna i mitt ställe.

Via lokalavdelningen har jag skrivit några motioner som fått blandat mottagande. En handlade om att höja summan för utjämningsreserveringar i beskattningen. Den togs väl emot och borde träda i kraft detta år. Men sedan var regeringen och föll innan det hann träda i kraft, så nu är jag lite osäker på om det gick igenom eller inte.


En annan motion jag skrev handlade om att det var för mansdominerat i styrelsen och jag yrkade på att det alltid borde finnas en plats åt en ungdom och en åt en kvinna i styrelsen. Den togs däremot inte väl emot av styrelsen och det kan hända att jag trampade på några ömma tår då jag påstod att styrelsen mest bestod av gamla gubbar som hängav sig åt inbördes beundran. Det var tom en `gammal gubbe` som tyckte att jag borde ha förstånd att vara tyst, varpå jag replikerade att det liknar lite gamla kommunistfasoner om man inte fritt får uttrycka sin åsikt.

 

Så den motionen blev det inget av, MEN, då det var dags att välja nya styrelsemedlemmar så hade 3 distrikt valt en kvinna som sin kandidat. Så fast motionen föll, så hade den haft sin funktion att medlemmarna började se sig om ifall det fanns kvinnor som kunde sitta i styrelsen. Så nu har det gått från 0% till 50% andel kvinnor. Lite nöjd över det är jag i alla fall. 

Men det är just det jag vill poängtera. Om inga kvinnor ställer upp och engagerar sig, så finns det inget stöd och ingen som tänker efter ifall det existerar kunniga kvinnor. Män väljer i första hand män. Förstås.


Jag vet inte riktigt hur man ska få med de bönder som står utanför, producentorganisationen. Javisst det kan vara så att de absolut inte vill. Men tänk om det är bara för att ingen frågat på länge och gett de rätta argumenten? 

Nå, all information finns ju lättillgängligt på nätet nu för tiden. På www.ösp.fi  eller www.slc.fi hittar du all information du behöver. Kom med vetja!

#bondenbehövs #viskaparlandet

Av Cindi Groop - 20 december 2019 10:04

Det blev Nisse som vi seminerade med denna gång. Och Xylvia fick tvillingskalvar på beräknad dag, tjur och kokalv. Hon har 12 levande kalvar på 6 kalvningar. Men inte en endaste kviga har jag sparad efter henne. Förra årets var ju så nervös, så hon for till slakt. Årets kokalv verkar ha ett helt annat lynne, lugn och nyfiken. Däremot är ju hon då tvilling med tjur så det blir väl ingenting av det heller. 

Gloria och Goliat. Goliat med lite böjda framben ännu. Men de rätar nog snart ut.

 

Det blev ju inte heller något av 440 Flamenco som jag skrev om som skulle dräktighetsundersökas. Fanns ingenting där, typiskt.

Och jag mindes fel, det var inte Polkas dotter, det var hennes dotterdotter. Morfar Steinadler. Hon är snygg som tusan, toppen stamtavla och steril. Jepp, jepp. Nåja, bara att bryta ihop och börja om.


Höstens kalvningar är nu överstökade och vi kan konstatera att vi har i medeltal 1 levande kalv per ko, även om hösten började med två kastningar. Detta tack vare flera tvillingfödslar. Så vi får väl vara nöjda i alla fall. Det kunde vara bättre, men det är nöjaktigt.


Just nu arbetar ungtjuren 2204 Räfbackens Favör med de höstkalvade korna. Han är son till vår förra tjur Charmör och till tidigare nämda 278 R. Veronica som seminerades med Nisse (morfar Amat av Matberga).

Jag valde Favör som betäckare nu mest för att vi skulle få så enkla höstkalvningar som möjligt. Vi ska minska på höstkalvningarna och prioritera vårkalvningar, men de han hinner få fixade på 3 veckor får kalva ännu i höst.


Äsch, måste gå. Återkommer då jag kan.


Av Cindi Groop - 11 december 2019 06:04

Flygbiljetterna är beställda och 15-17.1 bär det iväg till södra Sverige på tjurshopping. Flygresan tar drygt 3 timmar och går Vasa-Helsingfors-Köpenhamn. Så blir det tåg vidare till Malmö och därifrån på rundtur med buss.

Pyjamasflyget avgår kl. 6.00 från Vasa. Linn bor bara 15 minuter från flygfältet så jag tror jag åker kvällen före och övernattar hos henne så behöver jag inte vara så nervös över föret på natten.


Får hålla tummarna att vi får bättre reseväder än vad vi har idag. Temperatur runt 0, full storm och något äckligt snöblandat regn.

Tacksam för att inte behöva ge sig ut i trafiken en dag som denna. Att jobba hemma har sina fördelar ibland. Liam har dessutom hemmadag idag, så jag måste inte skjussa honom heller.

Däremot är seminören beställd tills idag. 278 som kastade sin kalv i höst ska semineras idag. Jag har själd inga semindoser i byttan för tillfället utan jag får ta något som seminören har. Vi får se vad det blir.

Dessutom ska vi dräktighetsundersöka kviga 440 som är tvilling med tjur. Jag tyckte ju att hon visade brunst tillsammans med tjuren i somras, så nu håller vi tummarna för att vi hittar en liten kalv där i. Pappa till kvigan är Evolution och mamma är Polka av Frönshult. Hon är väldigt fin och jag vill så gärna ha henne kvar. Om hon är tom så är det ju slutdestination Kauhajoki som väntar.


Var försiktiga alla ni som måste ut i trafiken idag.!Håll avstånd och inte så bråttom. Bättre att vara lite sen i detta livet än för snabbt fram till nästa.

 Av Cindi Groop - 7 december 2019 08:08

Sitter och söker flygbiljetter.

Nämen kom hon inte just hem? kanske ni tänker och jo, men denna gång är det för jobbet och vår avelsdjursköparresa till Sverige. Vi blir inte så stor grupp som åker men jag hoppas de som kommer med har köpbyxorna på, så inte resan blir i onödan.

Själv velar jag från dag till dag. Ibland tänker jag att nog vore det ju enkelt att skaffa en ny avelstjur inom landet och ibland tycker jag att visst kan jag köpa en tjur åt korna och en åt kvigorna och kanske någon ny kviga på samma gång från Sverige. För att inte tala om att jag ju skulle kunna slänga i några renrasiga dorperfår på samma gång som transporten ändå går.

Men sen är det allt extra jobb. Transporter, provtagningar, dokumenteringar, karantän och fan och hans moster.


Nå vi får se. Ny tjur behöver vi i vilket fall som helst.

Jag har förhandsbeställt 10 semindoser av Sneumgaard Imperator. Jag behöver nog mer än 10 doser, men det går att beställa mer av tjurar som finns i lager senare i vår om jag tycker det. Det beror lite på hur många tjurar som kommer med hem från Sverige och förstås vilka släktträd som finns på dem.

Imperatordoserna var lite onödigt dyra, 53€/st, men han borde vara en toppentjur och det finns en begränsad mängd doser i lager, så det gäller att passa på.


Vi har nu börjat ta dna-prover vid öronmärkningen av kalvarna och jag har anmält oss till genomprojektet. Så bara att börja rycka dnaprov på kossorna nu då. Funderar på att beställa klövverkaren och knycka hårstrån då de ända sitter fast i klövbänken. På samma gång, ni vet.

 


Vi väntar ännu på höstens sista kalvning. Det är Xylvia, hon som fick trillingar. Hon har beräknad tid 8.12, så det borde vara nära nu. Det blir henne sista kalvning, för hennes juver krånglar. 1/4 av juvret blir inflammerat varje gång vid kalvning. Det har gått bra hittills, men nu ser det inte bra ut. Så bara vi klarar av denna kalvning nu, så får det bli hennes sista.


Jaha, en kaffekopp nu bara, så ska vi se vad denna dag bjuder på. Ha det gott!

 

Av Cindi Groop - 6 december 2019 06:55

Nu är vi lyckligt hemma igen och vardagen börjar fungera som vanligt så småningom. Dygnet är ju lite omsvängt, men inte så farligt.

Jag prickade ju in en ordentlig förkylning som vanligt då jag är på resa. Kanske jag är allergisk mot flygningen   


Frustrerande att vara så nära mormor och ändå måste sitta på avstånd för att inte riskera att smitta ner henne. Vi brukar besöka henne 2 gånger om dagen då vi är där, men jag orkade inte ens med det de dagar jag mådde som sämst. Så det var ju tråkigt, minst sagt.


Dessutom kunde inte resten av mina släktingar ta sig fram till Kalifornien pga snöstorm i Sierra Nevada. Ja kan ni tänka er? Snöstorm.

Vi hade annars otroligt tur med vädret under hela resan. Då vi kom fram till Santa Barbara var det soligt och fint.

 

Det här är första glimten av solen och Stilla havet då vi startat från Los Angeles längs highwAY 1 mot Santa Barbara.

Trafiken gick långsamt från LA och det tog oss ca 3 timmar att köra, så det hann bli mörkt innan vi var framme vid hotellet.

Sen hade vi en hel dag, och 2 nätter, för vila i Santa Barbara.

En härlig stad.

Liam hittade en vän på stranden.


 


Det slutade med ett ofrivilligt dopp i havet, så då fick vi gå tillbaka till hotellet och byta kläder. men Liam hann ännu med ett dopp både i poolen och i badkaret.

 


Vi hann också med ett besök på zoo på eftermiddagen.

 

På lördagen hämtade vi storebror från hans skola och så körde vi längs HW1 upp norrut längs kusten till Monterey. Vi tog först en väg som vi inte kört förr, väg 154 mot Los Olivos. Det var en riktigt fin väg upp i bergen. 

 

Några dagar efter att vi kört där så brann det i Santa Barbara och vägen stängdes av. Tur att vi hann åka därifrån. Det var skrämmande bilder som Lucas skolkompisar skickade från branden. Folk evakuerades bara några kvarter från där han hade bott.


HW1 slingrar sig runt bergen och bjuder på vackra men hisnande utsikter. Glad att det inte var jag som körde.

 

Amerikansk frukost i Morro Bay.

 

och några små surfvågor vid stranden.

 

Det var mäktiga vågor fast det inte riktigt kommer fram på bild.

Vi stannade också och tittade på elefantsälarna i San Simeon.

   


I Monterey besökte vi akvariet. Väl värt ett besök. Vi fick tvinga Liam därifrån med våld. Han hade så roligt.
  

Monterey är också en fin stad. Jag har varit dit flera gånger. Mysigt.

 

Efter Monterey körde vi över bergen igen mot Fresno och Clovis där mormor bor. På vägen möttes vi av en sandstorm som ibland gjorde det svårt att se vägen. En annorlunda upplevelse. Fick inte så bra bild, men det syns ju lite av sandstormen.

 

Vi hyrde ett helt hus via airbnb.

 

Och det var riktigt lyckat. 3 sovrum och kök och vardagsrum och en trädgård där Liam kunde springa av sig lite.

Planen var att vi skulle fira Thanksgiving här med min moster och kusin med familjer, men det blev ju tyvärr inhiberat pga snöstorm. Det hade jag sett så mycket fram emot. Men man rår inte på moder natur. Vi får bara se framåt och se till att vi får träffas snart på annat sätt.   


Mommo Martha fick vi träffa i alla fall och det känns bra i hjärtat.

Mommos boende:

 

 


4 generationer. Martha 102, Eivor 81, jag 50, Lucas 19 och Liam ynka 4 år. Så glad att vi kunde göra denna resa tillsammans. Och glad att Krister kunde komma med och ansvara för körandet. Jag vet inte om jag skulle klara av det själv. Trafiken i Los Angeles är ju nog något nästan utomjordiskt. 6 filer i vardera riktningen och fullt med bilar i alla filer. Suck!

Under veckan som vi var i Clovis så stängde även väg 5 av mellan Fresno och Los Angeles pga mycket snö. Så det var nog lite spännande att se hur och om vi skulle ta oss över bergen tillbaka till flygplatsen. Men vägen hann röjas passligt tills vi skulle över, så vi hade tur ännu en gång. men lite overkligt att köra i snö i Kalifornien var det nog.

 

Paus i grapevine innan vi börjar köra uppåt.

Vi möttes av snöslask i bergen, men vi tog oss tryggt över.

 

En sista natt på hotell i Los Angeles och så den långa resan hem på söndag. Söndagen var den största resedagen i USA då alla skulle hem efter att ha firat Thanksgiving, så trafiken in till flygplatsen kröp fram. Men vi var ute i god tid och allt gick bra. Skönt att sätta ner fötterna i Norrnäs efter en lång resa.

Och tacksam att vi kom undan med blotta förskräckelsen från både markbränder och snöstormar. 

Glad att vi for och glad att vara tillbaka hem. Precis som det skall vara.

 

Sjuklingen och busen.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ rafbackensranch med Blogkeen
Följ rafbackensranch med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se