Senaste inläggen

Av Cindi Groop - 30 september 2020 12:45

Och dit for september. Jisses vad fort det gick.

Idag for en bunt slaktdjur. Nu återstår en del omflyttningar av djuren och intag av de avvanda tjurkalvarna.


Denna vecka har det varit mycket på gång. Vi har faktiskt 3 grävmaskiner anlitade för diverse projekt. Nu är det för en gångs skull inte jag som ställt till med alla projekt.

En grävmaskin har nyröjt en skogsbotten som vi köpte i anslutning till en bit åkermark. Jag tänkte först att vi bara jämnar upp runt om så att vi får ner ett stängsel och låter djuren röja området, men nu blev det så att vi gjorde det lite grundligare och anlitade grävmaskin.

 

Så här såg det ut före grävmaskinen kom, sly och ogräs.

och så här ser det ut efter:

 

Än ska det sprängas lite större stenar och köras bort sly och stenar. men det blir ett senare projekt.


Samtidigt pågår ett annat projekt där vi håller på med täckdikning och att fylla igen en bäck som går tvärs igenom åkrarna. Igår var det därför traktorrally med att köra fyllnadsjord till åkern. 600m3 jord ska det vara enligt planen. Det ryms ca 10m3 på ett traktorlass, så det tar en stund. Hälften kördes väl igår. Jorden är från då landsvägen i byn dikades ifjol. Då passade vi på att köra hem så mycket jord som möjligt, Just för dylika projekt.

den andra grävmaskinen finns vid detta projekt och har börjat med att knipsa av buskarna som växer i bäcken. Sen fortsätter han med rörläggning och igenfyllning.


Den tredje grävmaskinen är bokad för att fixa dräneringen runt vita huset. Han verkar vara mycket upptagen. Hoppas han kommer innan fåren kommer tillbaka till Humlegården, så att jag får bygga stängslet som det ska vara, för en gångs skull. Det är ju så onödigt att bygga upp och riva ner stängsel sjutton gånger.


Annat i september är ju att vi ännu plockar jordgubbar.

 

Stora, fina, goda gubbar.  I somras fick vi ingen riktigt bra skörd, men nu är de riktigt bra. Massor av kart, men de hinner säkert inte mogna innan frosten tar dem.


Men mina stockrosor blommar!

 

Det är ju en hel del knopp kvar upp till toppen, men jag njuter i alla fall av det som hinner blomma   


Note to self: Det är vått i marken även om det är soligt och varmt i slutet av september. Länkskor är inte rätt skodon då man går på hundpromenad över betesmarken. Vått!

Fukt betyder dimma:

 

Farligt att röra sig i trafiken kvällstid just nu. Sikten är dålig och älgarna är rörliga.


Oj, jag har så många bilder kvar från september, men jag kan inte sätta in alla i ett inlägg. det blir med fördröjning som vanligt.


Såg en så rolig text:

 

Just så är det. Jag blir så lättretlig över, den missgynnade gruppen medelålders vita män, som klagar på allt.

På arbetsgivaren, på grannarna, på dårar i trafiken på allt möjligt och omöjligt. Jo, jag vet, stäng öronen och gå vidare.  Men då jag blir så provocerad. Och så tänker jag att om man är tyst så håller man med, och det gör jag banne mig inte. Nåja, nu ska jag inte elda upp mig. Men jag tycker man ska inse hur bra vi har det i detta land. Och är man missnöjd så kan man väl ställa upp i politiken och ändra på allt som är fel. Men sluta att gnälla över allt och ingenting! 

 Av Cindi Groop - 28 september 2020 07:02

Fick ett samtal från sundet att en båt sett i stenarna vid Enskärsskatan!


Ringde snabbt ihop lite folk och begav oss iväg ner för att söka båten.

Alltså stranden vid Enskärsskatan är inte av denna världen. Stora stenbumlingar huller om buller, med stickiga buskar emellan. Det var lite med livet som insats vi tog pappa och jag oss ner för den branta stranden, men visst, där låg den.

 

De andra i räddningsautionen kom sjövägen. Det var halt och besvärligt att vända den, men starka gubbar fixade det bra.

 

Tja, det är inte mycket kvar av Lucas båt, men den flyter i alla fall. Motorn satt ännu i och batteriet hittades också.

Det gick ju att få hem vraket, men nu är det nog bara skroten som väntar.

Men mysteriet är löst i alla fall.

Tack till alla som hjälpt till på alla sätt i sökandet och bärgningen!

 

En lugn och varm söndag i slutet av september.


Av Cindi Groop - 26 september 2020 19:30

Lite bloggande på kvällskvisten.

Kossorna är in från betet. Fungerade fint med samlingsfålla och några djur åt gången med lastbilen hem.

   

Kändes skönt på kvällen, då åska och regn kom så det smattrade på plåttaket, att veta att alla är hemma och under tak. Vi stängde in alla från betet i en samlingsfålla och då alla var hemma började jag sortera dem i grupper enligt foderbehov. Unga dräktiga kvigor i en grupp, och springmarch över gården till kvigornas hus. Dräktiga kor utan kalv, förra höstkalvningsgruppen, i en grupp och så fick de äldsta av vårfödda kalvar avskiljas. Så nu är det lite muande igen. Det går snabbt över.

Men plötsligt har vi fullt med djur överallt! Jisses. Men vattenkörandet är över för denna sommar, istället får jag skrapa skit och köra foder. Och ta emot kalvar!

Elefanten jag skrev om sist har fått en liten flicka.

 

Samma prick i pannan som mamma   

Lillan heter Hedvig. Eller liten och liten, hon hade en födelsvikt på 54kg. Men har man en elefant till mamma så....

Pappa svenska semintjuren Nisse.

Mamma skötte allt själv. Förra året fick hon missfall en månad före beräknad tid, så vi är glada att allt gick bra i år.

3 gamla trotjänare till är instängda i kalvningsbox nu och väntas kalva när som helst. 

Jo, jag kom ju just ur bastun, så skulle inte förvåna mig om de börjar ikväll.


Återstår tackorna som ska hämtas från Märigrund, men det är ju varmt och skönt ännu så det går ingen nöd på dem. Men så fort vi bara hinner och det inte blåser, så ska vi väl nog försöka få hem dem. Båten som försvann i stormen saknas ännu. Vi börjar nog tro att den ligger på havets botten. Men vi klarar ju oss med flotten. Men visst är det harmligt då båten försvann.


 


Och så har vi allt färdigt skördat och tillochmed hemkört. Det känns skönt. Tillräckligt med foder och av rätt så bra kvalitet. Men så måste de jäkla kråkorna hacka sönder allt de hinner innan vi hinner få hem alla balar.

 

Några små hål i balen och så förstörs fodret. Kan de inte hitta något annat tidsfördriv? Uttråkade kråkor och kajor. Åk in till stan och stjäl någons pomfritt istället vetja!


Nåja, pojkarna verkar vara klara i bastun nu. Bäst jag avrundar. Trevlig helg!


Av Cindi Groop - 23 september 2020 02:00

Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om Malena? Hon börjar verka rätt så "karåt" som vi säger på närpesiska. Manlig.

 

Eller jag är inte riktigt säker än. Hen har i alla fall inte börjat gala än. Men det har å andra sidan inte Pavarotti börjat med heller.

  

Av Cindi Groop - 22 september 2020 16:37

Hej! Försöker uppdatera lite medan maten puttrar på spisen.

Idag är ledig dag för Liam, så jag är inte så herrans effektiv. Matat och kört vatten till betet. 

De första höstkalvande elefanterna, förlåt korna, är intagna i box i väntan på att det ska sätta igång.

 

Däremellan klättrar vi i träd.

 

Fast vi måste iväg och dra upp Krister för en skogsvägsbacke. För tungt lass åt liten traktor i slirigt underlag.

 

Igår hämtade vi hem ett vagn säd från Övermark. Krister fick skyffla och jag körde undan så det inte skulle rinna över.

 

Det är ny utsikt från Kristers hemgård nu för tiden.

 

Nej nu måste jag ägna såsen lite uppmärksamhet.


So long!


Av Cindi Groop - 17 september 2020 20:19

Ja, dagen efter en häftig storm och en natt med ca 2 timmars sömn för min del. Jag somnade kanske någon gång efter 5-tiden i vardagsrumssoffan med den stressade hunden äntligen lugnad bredvid mig. Straxt efter 7 tyckte Krister att det nog börjar vara dags för mig att gå upp och kontrollera vad stormen ställt till med. ÖÖöööhhhh........

Alltså karlar, de kan troligen sova fast tredje världskriget pågick utanför dörren.


Det tog en stund för mig innan jag kom på att Liam skulle iväg till Päivis, skönt! Trötta mammor och energiska barn är aldrig en bra kombination. Kanske jag hinner ta en tupplur efter lunch idag.

Så frukost, kaffe och iväg. Hämta lite reservdelar till hjullastaren, på samma gång.

Hem,mata hästar,  köra säd och gräs åt betesdjuren. Jo, alla mår bra, stängslet lite snett, men alla inne. 

kan konstatera att vi klarat oss med lindriga skador. Lite kringblåsta grejer, vårt gamla äppelträd har delvis knäckts, klematisspaljén ligger, kvistar och löv lite här och där och några tegelpannor har blåst av gamla huset.Luckan som stod och slog inatt skruvas igen. Isoleringen torr och där den ska vara. Elavbrott i 12 timmar. Men vi startar generatorn så vi får ström och djuren får vatten.


Lunch och sen iväg för att kontrollera att allt är i skick vid skären. Där har en hel del träd blåst omkull, men någon har redan hunnit såga av stammarna som ligger över vägen, så resten får vänta tills senare. Vid stranden märker vi att vattnet är extremt lågt och Lucas Buster-båt har slitit sig och försvunnit. Vi kör och söker den längs stranden i sundet, men inte ett spår. Antingen har den sjunkit eller så driver den på havet någonstans. För stormigt på havet ännu idag för att ge sig ut i vågorna och börja söka. Det var väl onödigt? Den skulle ha behövts nu då jakten snart startar ute på öarna.

   

Flotten på torra land och inget vatten i stranden.


Och dit for min middagsvila. Hem igen, kaffe, och börja ta fram papper inför vår ekologiska granskning imorgon bitti.

Hinner inte bli klar innan det är dags att hämta Liam och göra middag. En lammsadel hade jag tinat upp tills idag. Mums.

Ut och köra gräs igen åt betesdjuren, vattnet slut, fyller upp just innan det blir mörkt. Ut med hundstackarn en sväng, ja fast hon fick ju vara med på promenad och söka båten förr idag. In igen, elda i pannan, printa ut djurlistorna över olika djurgrupper, hela besättningen och alla utmönstrade och köpta djur sedan förra granskningen. Hopp i duschen och då jag kommer upp i huset igen så sover alla! Va? Det var ju jag som var trött! Fast nu kan jag inte gå och lägga mig då jag har vått hår. Då ser jag ut som den brittiska premiärministern imorgon då granskaren kommer. Fast om Boris täcks visa sig i tv med håret på ända, så kanske jag täcks visa mig för en stackars inspektör.

 

Det märks kanske att jag är lite trött?


Nä, nu ska jag bara stänga pannan, tvätta tänderna och så hopp i säng. Hoppas  på många timmar oavbruten sömn.

Gonatt!


Och shhhh, berätta inte detta. men jag måste bara få sätta in en bild på någon som är jättelycklig över att storebror äntligen är hemma igen.

 

Så här satt de länge. Men shhhh, ni har inte sett detta.......


Av Cindi Groop - 17 september 2020 03:07

Sitter här i mörkret och lyssnar på stormen där ute. Klockan är lite över 4 och än har det inte blivit någon sömn.


Gubbarna som isolerade mellanbotten kom nog i tisdags. Stängde luckan i norra gaveln, men satte inte på låset! Så nu, mitt i natten i full storm, slår luckan med full kraft upp och fast igen. Hunden är stressad och ligger undr min fotölj. Inte klättrar ju någon upp och stänger luckan nu. Kolsvart ute och säkert 30m/sekund i byarna. Regnar det månne in nu? Och den nya isoleringen har väl blåst till pepparskogs.


Suck. Tänk då man alltid borde sitta bredvid och kontrollera allt.


Och visst är vi lite oroade över vad vi ska möta oss där ute imorgon. Hoppas alla djur klarar sig. Nu kan vi inget annat än att sitta här med elavbrott i mörkret och lyssna på busvädret.


Ja jisses. Hur ska detta sluta?

 

Av Cindi Groop - 16 september 2020 07:46

Idag är det hemförlovningsdag för soldaten. Ohi on, som finnarna säger, det är över. 9 månader i Dragsvik.

   

Han har trivts rätt bra faktiskt, även om coronan ställt till det även där och de fått äta ute och fått för lite mat.


Men nu är det över.


Jag har ju förstås försökt vara en förstående mor, även om han förstås vet att jag är en hippie och pacifist   


Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se