Direktlänk till inlägg 8 december 2011
Ja, jag sa ju att jag skulle berätta om våra djur, men nu börjar jag i fel ända så att säga.
Jag har gått en kurs i småskalig köttförädling, där vi lärde oss att tillverka olika produkter av helkött.
Det som tilltalade mig mest var luftorkad skinka. I Italien kallas den ju Parmaskinka, men det namnet är skyddat och får inte användas på motsvarande produkter som tillverkas i övriga världen.
Jag har nu då startat mitt eget försök att tillverka Räfbackens lufttorkade skinka.
Köttet kommer från våra fina frigående grisar som fötts upp på foder som odlats på vår egen gård. Ingen genmodifierad import soja här alltså.
Jag började med att putsa skinkan så att lårbenskulan sticker fram som en knopp. Skinkan vägde 11 kg. Jag satte skinkan under press i ett dygn så att den skulle få sin platta form.
Skinkan masserades in med en saltblandning och täcktes med ett ca 1cm tjockt lager av salt.
Skinkan ställdes i kyl i 11dygn under +5 grader med ca. 70-80%luftfuktighet, sedan putsades saltet bort och skinkan hängdes upp för att påbörja torkningen. När skinkan minskat sin vikt med 20% är saltningen klar. det tar ca 3-4 månader. Sedan påbörjas mognadsfasen som tar ca.8 månader.
Fortsättning följer.......
...och sjukt ben. Många minusgrader ute. Dagen kunde ha börjat bättre Jag är dessutom utan bil. Jag lånade ut volvon åt ungarna, i fredags kväll, som skulle på bowling. Får ett ljudmeddelande med konstiga ljud från motorn. Vi åker upp och tit...
Jag läser i tidigare inlägg om Jascha som föddes i november 2022, f. VB Chaplin, mor Dietrisch efter svenska Hirscht och pappa Orvar. Jascha finns här än och väntar sin första kalv 4.4.25. Det började lite som mor sin. Hon seminerades första ...
Oj, nu är det svårt att komma igång igen då det gått nästan ett år sedan förra uppdateringen. Idag är det snöstorm och ganska passande datordag. Förra året var ganska jobbigt ur hälsosynpunkt. Jag är ju annars en grundfrisk människa, inget ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 | 9 | 10 | 11 |
|||
12 |
13 | 14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 | |||
26 |
27 |
28 | 29 |
30 | 31 | ||||
|