Direktlänk till inlägg 17 december 2012

Räfbackens lufttorkade skinka

Av Cindi Groop - 17 december 2012 19:01

Ni kommer väl ihåg skinkan som jag satte på torkning hösten 2011? Nu är den äntligen färdig.

Ja, jag måste medge att jag tvivlat många gånger på att detta projekt ska lyckas, men tro det eller ej, efter drygt ett års väntan har vi nu provsmakat och förundrat oss att man faktiskt kan äta en gammal skinka som bara förvarats i kylen.


 

Så här såg skinkan ut då jag tog fram den. Skarp och torr.


Efter att svålen , ytan och benet putsats bort såg den ut så här:

 


Skivad ser den ut så här:

 


Av den ursprungliga vikten på 11kg skinka, blev det kvar ca 2,5kg färdigt skivat. Ja, jag kanske tog bort lite väl mycket, men jag ville verkligen vara på den säkra sidan så att vi inte skulle äta något som inte var bra.


 


Jag fick ensam provsmaka igår, för att se om jag skulle bli sjuk, men skinkan smakade bra och ingen har blivit sjuk :)


Jag vacumpackade skivorna i 150gr förpackningar och tänker nu frysa ner dem eller ge bort dem som julklappar.

 


Ett litet experiment utsatte jag familjen för: de fick alla varsin tallrik med en bit av min lufttorkade skinka och en bit äkta Parmaskinka från Italien.


 

De fick inte veta vilken som var vilken. Skinkan med pinnen i är min. Skinkan lindades runt en bit honungsmelon.


De kunde alla konstatera att utseende, konsistens och smak var nästan identiska. Parmaskinkan var aningen saltare, men båda kunde barnen gott leva utan. Ingen höjdare i deras smak alltså   


Nu måste jag alltså hitta på recept som gör att den lufttorkade skinkan kommer till sin rätt så att de lär sig uppskatta denna delikatess.

Jag borde ju förstås också ha någon sakkunnig att smaka på min skinka för att höra någon annans åsikt.


Blir det någon fortsättning då, kanske ni undrar?

Nåja, inte av årets grisar i alla fall. De är ju redan i frysen, men kanske nästa år om vi inte är utleda på lufttorkad skinka efter att ha ätit upp 2,5kg.


Att börja tillverka för försäljning verkar orealistiskt. Kraven som ställs på produktionen är för höga för att jag skulle orka börja bråka för min lilla produktion. Men kanske någon annan vågar försöka, för det är ju egentligen inte så svårt att göra, det bara tar så otroligt lång tid.

Hoppas att jag inspirerat någon att våga torka eget kött. Det går ju också att torka mindre köttbitar, även av nötkött, då blir ju torkningstiden kortare. Information om torkning finns på nätet.


 

Grymt, sa grisen, om julen.


Ja, lyckliga grisar blir det garanterat nästa år, lufttorkad skinka är mera tveksamt, men ett lärorikt och intressant projekt har detta varit.








Mat
 
 
Ingen bild

Stefan Mannsén

17 december 2012 19:39

Surnar den inte eller möglar i kylskåpet? Borde det inte vara bra luftcirkulation när den skall torkas?

Cindi Groop

20 december 2012 07:09

Nej, om det är luftcirkulation så torkar skinkan för snabbt. Den är ju ordentligt saltad först och sen så "mognar" den medan den torkar. Jag var ju nog rädd för att den skulle surna, men tydligen fungerar det.

 
Ingen bild

Förortskidzen

18 december 2012 13:01

Mmmmm, det där såg verkligen gott ut! :)

Cindi Groop

20 december 2012 07:13

Ja, det har ju en speciell smak. Mild, salt. Jag tycker att smaken påminner en aning om kokt skinka även om den ju faktiskt är rå. Kanske du får smaka nån dag :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Måndag 3 feb 11:01

...och sjukt ben. Många minusgrader ute. Dagen kunde ha börjat bättre   Jag är dessutom utan bil. Jag lånade ut volvon åt ungarna, i fredags kväll, som skulle på bowling. Får ett ljudmeddelande med konstiga ljud från motorn. Vi åker upp och tit...

Av Cindi Groop - Söndag 2 feb 09:02

Jag läser i tidigare inlägg om Jascha som föddes i november 2022, f. VB Chaplin, mor Dietrisch efter svenska Hirscht och pappa Orvar. Jascha finns här än och väntar sin första kalv 4.4.25.   Det började lite som mor sin. Hon seminerades första ...

Av Cindi Groop - Tisdag 7 jan 14:39

Oj, nu är det svårt att komma igång igen då det gått nästan ett år sedan förra uppdateringen.  Idag är det snöstorm och ganska passande datordag.    Förra året var ganska jobbigt ur hälsosynpunkt. Jag är ju annars en grundfrisk människa, inget ...

Av Cindi Groop - 28 februari 2024 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - 19 februari 2024 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards