Direktlänk till inlägg 3 juli 2023

Äntligen lite regn!

Av Cindi Groop - 3 juli 2023 09:32

Ja, efter värmebölja och torka hör vi nu hur regnet smattrar mot plåttaket. Perfekt timing efter första skörden. 

Första skörden blev sen i år pga en väldigt kylig vår, men då det svängde så svängde det ordentligt och vi fick riktigt hett. Men tack och lov blev skörden rätt bra faktiskt, med goda värden på gräset. Första vallskörden ger vi åt de växande djuren, så att vi får en bra skörd då är väldigt viktigt för att alls ha en chans till goda tillväxter på djuren. Och att vi nu får regn på de skördade åkrarna betyder att gräset sätter igång igen och vi har chans att få tillräckligt med gräs åt kossorna också. En regnig dag räcker förstås inte, men det är en bra början. 

Det kan bli bekymmer med att få halm i höst, för spannmålstillväxten har nog varit lidande den senaste månaden. Säden går i ax nu, men med väldigt kort strå. Så nu växer den inte mycket på längden mera. Men regnet är nog bra för spannmålen också, så de orkar mata något i kärnorna.

 


Semineringen räknar jag med att den börjar vara på slutrakan. Jag har hittat de flesta brunsterna och tycker i nuläget att det lyckats rätt bra. Dock har ju inte 3 veckor gått ännu så jag sett om de alla går om, men det har i stort sätt kännts bra. Några har jag missat pga att jag haft annat jobb som gått före, men då jag seminerar själv så har jag ju kunnat anpassa tiderna efter min tidtabell, så de flesta har jag prickat rätt, tror jag. 

Det är ju lite så med oss bönder att på våren, då allt förbereds, då är vi optimistiska. I år kommer vi att få en bra skörd och i år kommer mina avelsplaner att gå i lås. Sen kommer ju verkligheten emot som en våt trasa i ansiktet och vi får inse, ännu en gång, att det inte kanske blev riktigt som vi hade hoppats, men ännu är vi optimistiska.

 

Förra årets semineringar lyckades väl sådär. Det var flera som jag trodde jag hade lyckats seminera, men som visade sig ha blivit dräktiga efteråt med tjuren. Visserligen är det huvudsaken att det kom en kalv, men jag hade ju kunnat vara bättre. Nå, får hoppas att jag är bättre i år.

35 kalvningar har gett 35 kalvar i vår. Gott så. Men det beror på ett tvillingpar och en dödfödd.

Det var Zumba som fick en kalv som kom med bakbenen först och med facit i hand så väntade jag för länge innan jag hjälpte till. Jag såg att hon hade kalvning på gång, men det är en erfaren ko så jag trodde hon skulle fixa det själv. Men då bakfötterna kom först så blev vinkeln fel och tryckte uppåt istället för utåt och hon fick inte ut den. Då jag äntligen gick för att hjälpa så gick det enkelt att svänga fötterna och då kom den rätt lätt ut, men det var för sent. En Worldwidekalv. Dumma mig.

 


I övrigt så tycker jag att vi år har haft lägre födelsevikter på kalvarna än andra år. Tjuren Ingmar PP från Bayern Genetic har gett små kalvar, runt 40kg på både tjur- och kokalvar. Amadeus PP har gett lite tyngre kalvar, men de har fötts utan problem. Primus PP fick vi bara en tjur efter, så den ska jag inte bedöma desto mera, fin kalv. 

De egna ungtjurarna efter Imperator, Emil och Chicago har också lyckats bra. Det ska bli spännande att se i höst hur de lyckas med tillväxten.


I år har jag då använt en massa semintjurar: Erebor, Testo, Hospice Tomar, Grinaltas Sensation, Lord Ursus, Benedict, Unicorn och Chaplin. Och nu ska ungtjurarna ta vid. En ny efter Chicago är redan i tjänst och så har jag en efter Hiking och en efter Moonlight som ska få komma ut denna vecka.

Dock har det trasslat till sig lite med tjurförsäljningen, så två ombud har lyckats sälja samma tjur vidare från oss. Idag ska de väl diskutera vem av dem som bokade tjuren först, men istället har jag bjudit ut Chicagosonen som kompensation till den som förlorar, men den är lite dyrare, så får se då om de vill ha den. Nåja, lite dramatik är ju kul. 

 

Icon på bete i sommar med sina flickor.


Men ifall Icon också flyttar, så måste jag planera om mina grupper igen. Så då kan jag inte köra ut kossorna till det bete jag har planerat åt dem. Hoppas de beslutar sig snabbt, så jag vet hur jag ska göra. 


I fredags tog vi nya M. Bovisprov på kalvarna. Det gick riktigt bra och idag måste jag få dem postade till laboratoriet. de har fått stå i kylrummet över helgen. Jag har också skickat in alla vårfödda kalvars gen-test, så det blir spännande att så småningom få de resultaten.

 

Ja, förra veckan blev jag intervjuad, på finska, av den finska ko-tidningen Nauta. Det blir väl publicerat i höst någon gång. Jag var nervös hur det skulle flyta på med finska, men tjejen som kom var jättetrevlig, och vi förstod nog varandra rätt bra, tror jag. Jag ska få läsa igenom texten innan den publiceras ifall det är något vi missförstått oss emellan. Det handlade då om avel, med focus på gen-testning.


Nästa veckas onsdag börjar vår 8 dagar långa sommarsemester, så tills dess vill jag ha alla djurgrupper ute på rätt ställen. Liam och jag ska iväg på en Sverigeresa igen. Denna gång till High Chaparral och Vimmerby. Det ska bli kul. 


Jo, igår var jag äntligen iväg med unghunden på vallningsträning. Och gud vad jag hunnit bli rostig! Hur kan man bara glömma allt. Först var det bara kaos, men så småningom så infann sig nog ett visst hopp om att Ozkan nog också kanske kan bli till något. OM vi tränar! Men jag har ju inga träningsfår hemma. Jag borde absolut få tag på en liten grupp unga får i slutet av juli. Vi behöver träna. En riktig spark i baken är vad jag behöver. Jag behöver prioritera detta nu om det alls ska bli till något. Och jag måste bygga en träningsfålla, jag har funderat tillräckligt på det nu under många år. Bara bygg en!

 


Stödansökningskarusellen i år var , om möjligt, än mer frustrerande än förr. Nya regler, mera kaos. Jisses vad jag var arg och frustrerad. Men ansökan blev inlämnad i tid. Visserligen krävs ännu lite justeringar, men i det stora är ansökan klar. Och jag ansökte om nya 5-åriga avtal på våra naturbeten. Jag visste inte ifall jag skulle klara av det, men det gick till sist. Kan hända att det var dumt, snart kommer väl nog inspektörerna i flock och ska granska våra områden. Så får jag bli uppgiven igen då. Men nu är vi bundna av avtalet i 5 år framåt.

   

 


Så fåren får bli kvar, och jag behöver en fungerande vallhund. Så jag måste träna. Eller jag vill ju träna, det är bara det att allt annat skit tar så mycket tid att jag inte hinner med det jag vill. Det känns nog också som om jag inte skulle ha tid att ta ledigt i mitten av juli. Men man måste också ha tid för återhämtning, men jag skulle inte riktigt ha tid......


Jag har faktiskt lyckats låta bli att köpa hem en massa nya plantor i år. Några amplar med sommarblommor, men det är allt. I trädgårdslandet växer kronärtskockor, majs, bönor ärter, lök, squash och tomat. Svarta löss frodas på kronärtskockorna, så blir det alltid under torra år. Jag hatar de j-vlarna! Jag har sprutat vatten på dem med slang, men de kryper ju bara upp igen till nästa dag, men lite motstånd måste jag ju ge dem i alla fall.

   


Nåja, länge sen sist, så nu kom allt på en och samma gång. Jag ska försöka skriva kortare och oftare, men jag lovar inget   


Lite moll musik så här i regnet

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2023 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards