Direktlänk till inlägg 3 januari 2012

Räfbackens Fårfarm

Av Cindi Groop - 3 januari 2012 09:54

Får är det djurslag som funnits längst här på gården. Mina första får skaffade jag då jag gick i lågstadiet. Jag blev erbjuden två bagglamm, som hade övergetts av sin mamma, av tant Ines. Efter lite tjat gav mina föräldrar med sig och jag blev överlycklig över mina pojkar Algot och Frippe. Algot var svart och Frippe vit.

Algot och Frippe var bara några dagar gamla och skulle matas med tuttflaska flera gånger per dag. Till en början fick de bo i en lövkorg i källaren. Baggarna blev förstås mycket tama och de fick gå lösa på vår gård då jag var ute med dem. Vi gick även ut på promenader ibland i koppel. Mammas blommor i trädgården blev aldrig vad de varit.

Baggarna fick gå kvar här på gården tills jag blev odräglig tonåring och fick andra intressen.

Efter det har det funnits får här nästan konstant. Mina föräldrar blev intresserade och köpte tre tackor. Vi har en holme i skärgården där fåren får gå och beta över sommaren. Det blir så snyggt och prydligt där det finns betande djur.

Då jag sedan blev bonde satsade jag på renrasig uppfödning av Texel-får. Texel är en tung köttras, som ger färre lamm än den finska lantrasen, men som istället växer betydligt bättre. Jag hade som mest ca. 25 tackor, vilket innebar att det var drygt 70 får, med lammen inräknade, över sommaren. Jag hade gärna fortsatt, men då kom inträdet i EU, och köttpriserna rasade.

Kvar blev i alla fall några tackor, för att vi själva i alla fall skulle få äta lammkött.

Fårfarmen har nu alltså gått på sparlåga i 15 års tid och för tre år sen gav jag bort de sista tackorna. Istället har jag köpt 10 lamm per sommar för att hålla holmen någorlunda öppen.

Av någon konstig anledning som jag själv inte förklara, så bestämde jag mig för att köpa nya tackor i höst.

Jag beställde 5 dräktiga korsningstackor från en gård i Vörå.

Tackorna är korsningar av texel och finsk lantras. Med denna korsning hoppas jag få det bästa av de båda raserna. Lantrasens goda moderegenskaper och tillväxten av texel. Denna första dräktighet är de betäckta med en lantrasbagge, för att lammen inte ska bli för stora, men till hösten kommer jag att söka mig en renrasig texelbagge för att få stora fina lamm.

   

Tackorna kommer att bo i denna glasfiber-igloo hela vintern. På våren då tackorna flyttar ut på bete är det bara att lyfta bort hela huset och rengöra med traktorn. Detta kommer att underlätta mitt arbete betydligt. Tidigare har vi haft fåren i gamla ladugården och liggbädden har tagits ut för hand varje år.

På sommaren kommer grisarna att få bo i igloon. Så den kommer verkligen att bli utnyttjad. Hoppas bara att grisarna inte äter upp den.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards