Direktlänk till inlägg 1 maj 2013

Det börjar verka vår, banne mig

Av Cindi Groop - 1 maj 2013 22:08

Hej!

Jaja, nu har jag försummat bloggen igen, och tusan det har hänt massor som jag så gärna skulle ha skrivit om, men när? Nu borde jag också sova egentligen, för imorgon blir en lång dag igen.


För att rabbla lite som hänt, så kan jag berätta att kalvningen nu är ungefär halvvägs. Orvars kalvar kommer som ur en pärthyvel. Inga problem med kalvningarna överhuvudtaget. Idag hade vi dock en kviga som fick en kalv efter en ungtjur och det var lite arbetsamt. Genast då jag vaknade såg jag i kameran att något var på gång. Jag slafsade i mig en skål med flingor (All Bran Choko) med jordgubbsmos, och sprang ut för att kunna övervaka bättre. Jag hann mata alla djuren i lugn och ro, men kalvningen gick inte frammåt. Sonen skulle iväg och spela i Vasa, så Krister fick övervaka medan jag hjälpte till med uniformen och skjutsade till bussen.

Då jag kom ut tillbaka syntes båda framfötterna på kalven, skönt, den vänder rätt. Men då jag såg storleken på fötterna så förstod jag att det inte kommer att gå lätt.

Jag gick in till kvigan och satte på dragband runt  benen, och så började vi dra. Och vi drog, och vi drog. Ett tag trodde jag att kalven redan var död, men plötsligt skakar han på huvudet. Då drog vi med allt vi bara hade att ge, för kalven måste snabbt ut innan han kvävs av att vara klämd i bäckenet.

Kalven kom ut och vi backade ut ur boxen för att ge kvigan lite andrum. Allt ser bra ut.

Vi går in för att duscha och ge oss iväg på majbasar i Närpes. Där äter vi lunch och lyssnar till skolmusikkårens uppvisning.

Efteråt går jag genast ut igen för att se till kalven. Då visar det sig att den inte kan stiga upp. Troligen pga att den legat trångt har bakfötterna blivit vikta åt fel håll. Den kan inte stå på bakbenen. Det innebär ju förstås att den inte kan dricka. Jag drar kalven fram till moderns bakdel där jag trycker in spenen i kalvens mun. Fast det är kons första kalv beter hon sig exemplariskt och står helt stilla medan jag försöker få spenen i kalvens mun. Det lyckas!

Kalven dricker ivrigt och jag pustar ut. Jag gick ännu en gång till och hjälpte den att dricka innan jag tog kväll. Jag hoppas den är starkare imorgon.


Ja jag skulle ju räkna upp en del av vad som hänt, men jag fastnade i den senaste kalvningen!

Kvigkalvar kommer det även mest av i år. Vad ska vi göra med alla kvigkalvar? inte vill ja ju slakta alla dessa fina flickor.


Men nu ska jag försöka rabbla litet igen; vi har haft 19-årsfest, varit på humorshow, haft möten hit och dit, skjutsat sonen fram och tillbaka på spelningar, varit på köttkvalitetskurs och på företagshälsovårdsgranskning. Allt i skick.

Tagit fästingvaccin! Det var inte en dag försent OCH den största händelsen av alla: Jag har beställt en hundvalp!

Men mera om det senare, och mera om vår resa också så småningom, vi var ju inte ens halvvägs.


Tack för att ni ännu är här, fast mina inlägg kommer väldigt ojämnt. Tyvärr kan jag inte lova att jag kommer att bli bättre, för kalendern är full av måsten.


En blomma vill jag i alla fall dela med mig av

 

Japanskt tulpanträd, underbart träd, tycker inte om Finland tyvärr.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards