Direktlänk till inlägg 21 september 2018

En hönshistoria

Av Cindi Groop - 21 september 2018 06:07

I sommar har vi haft ett trevligt hönsliv.

Vi har fyra Brahma hönor och en tupp. Varje sommar brukar någon eller några av hönorna börja ruva på ägg, men vanligtvis med klent resultat. Delvis kanske pga dåligt stöd av mig. Ja det har väl inte stått så högt på prioriteringslistan helt enkelt-


Nåväl, redan i maj blev Agda sur och började ligga i det ena redet. Problemet är attde andra hönorna går in och lägger mer och mer ägg i samma rede.

 

Det är här den gode hönsägaren -alltså jag- borde gå in och märka upp de 4-5 ägg som kom först och plocka bort nytillkomna ägg varje dag.

Nu gick det då som det brukar att hönan hade 12 ägg, som hon inte klarade av att hålla värmen i och inga kycklingar kläcktes

Nåväl, i år frågade Sofia som också har några hobbyhönor om hon skulle kunna få några av mina brahmaägg då hon hade en korsningshöna hemma som ville ruva. Och jo, hon hämtade några ägg. Hon hade haft bra kläckningsresultat på sina korsningsägg och ville pröva mina rashöns.

Av äggen hon fick så kläcktes bara en Brahma och tyvärr så dog den också efter några dagar.

Men hon hade flera ruvande hönor med olika raser under och också korsade raser.

Så gick det så att hon fick ett gäng nya kycklingar av olika raser, men så skulle hon iväg på båtsemester och hade 1 okläckt ägg kvar som hon var orolig över, så hon undrade om jag ville överta vårdnaden av ägget.

Javisst!

Och så hämtade jag så ägget som jag förvarade innanför blusen tills jag kunde smyga in det under min ruvande höna.

Det gick några dagar, men så kunde jag plötsligt höra pipet innifrån ägget. Det lever!

Och så föddes Dagny.

 

Glädjen var stor för såväl Agda som mig. Äntligen bebis.

Dagny fick bo med sin mamma ensam i en gammal rävbur, för att skydda dem från katter, hundar, rovdjur och ungar. Ja världen är rätt farlig om man är en liten kyckling.

Kycklingar är underbara. Man kan inte annat än le då man ser och inte minst hör deras underbara pipande. Man blir glad av dem helt enkelt.

Dagny växte snabbt och blev en ståtlig kyckling.

 

Så ståtlig så vi börjar kanske misstänka att Dagny kanske inte är en höna!

Nåväl, vi lever ännu på hoppet att hon kanske är en höna. Tills dess får hon vara en hen. * förlåt, dåligt skämt*


Nu har Dagny blivit så stor att hon fått flytta ut med de andra hönorna och hon har anpassat sig utmärkt. Hen sprättar på med de andra hönorna som om hon vore vilken Brahma som helst. Men hen är ju som sagt en korsning. Troligen mycket Skånsk Blomme, fjäderdräkten att dömma.


Nu slutar inte historien här, utan nu har även hönan Ulla-Bella börjat ligga på ägg.

Sofia vill pröva några Brahma ägg till och nu föreslår jag ett byte. jag tar några korsningsägg och hon får några Brahma. sagt och gjort.

 

Ulla-Bella är långt ner i hackordningen i flocken och hon är van att få försvara sig. Detta gör att hon är otroligt vaksam över sina ägg. Och varje gång jag lyfter henne för att titta till äggen och plocka bort nytillkomna ägg så hackar hon mig hårt i handen. Men det är smällar man får ta om man vill få kycklingar.


Efter drygt 3 veckor piper det i äggen igen. Vi har fått smått!

 

Denna gång lyckas vi få 2 små dunbollar - Dolly och Polly.

Samma procedur med dem. de får flytta i Dagnys gamla bur för att växa till sig.

Nu är de redan så stora att de fått flytta ut. Deras mamma vakar över dem som en hök.

   

Så sommarens slutsaldo är 3 Brahmakycklingar under Sofias korsningshönor och 3 korsningskycklingar under mina Brahmahönor. Sofia har dessutom skaffat massa olika rasägg som hon lyckats kläcka fram, så hon har redan en rätt stor flock.

Blir kanske att planera en ny äggstrategi nästa sommar.

Ulla-Bella och hennes kycklingar accepterades inte direkt av resten av flocken utan de sprätter på i en egen liten flock. Alla sover tillsammans i lekstugan, men på dagarna går de ut på egna äventyr. Hoppas de hittar varandra så småningom.


Sanningen är att vi inte ens håller oss med tillräckligt med ägg för vår egen familj. Våra hönor värper inte lika effektivt som industrihönor. Så i dagens läge kan vi inte sälja ägg, utan vi måste också köpa industriägg ibland.

men kanske då Dagny, Dolly och Polly börjar värpa att vi närmar oss balans i tillgång och efterfrågan i det egna köket åtminstone. Om det inte visar sig vara Drutten, Dutten och Plutten......

Men min vördnad för ägg som produkt är stor.

Hur ofta tänker man på varifrån äggen kommer egentligen?

Vårt val som konsument är viktiga.

Förstås kan inte alla ha en egen hönsflock. Men man kan åtminstone köpa ägg som producerats någorlunda etiskt.

Tycker jag ialla fall. Ägg är en otroligt billig produkt.

Tänker du på hönan då du köper ägg?




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24 25
26
27
28
29 30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards