Direktlänk till inlägg 12 februari 2020

Icke, picke, pöö

Av Cindi Groop - 12 februari 2020 12:38

Kaffe/bloggpaus.

Krister är borta på Köttakademi i 3 dagar, så jag får så lov att klara mig själv. Borde ju koncentrera mig på arbetet, men seminbeställningarna snurrar ännu i huvudet, så försöker skriva ner lite för att få ordning på tankarna. Jag har redan beställt 32 semindoser. 10st Sneumgaard Imperator, 6 Testo, 6 Hugin och 10 st Emil PP. Det är egentligen alldeles tillräckligt, men jag skulle ännu vilja ha en homozygot hornlös kvigtjur.


Igår satte då Faba ut en ny tjur som man kunde beställa, Alvaro PP:

  Hmm, jo. Helt nya linjer, vad jag kan se, men då jag frågade om han passar åt kvigor så fick jag svaret att han har så litet antal avkommor ännu så man kan inte med säkerhet säga, men det ser lovande ut. Hmmm, vågar jag testa en sådan tjur till mina importkvigor, hmmm. Vill ju inte riskera något.


Men man säger också från Faba att om jag hittar någon annan tjur från samma bolag, så kan de ju ta andra doser på samma gång.


Så då börjar jag läsa tjurlistor. Hittar två som intresserar mig, Saphir och Sokrates.

   

Men jag är inte helt säker på hur jag ska läsa dessa tabeller. Passar de som kvigtjurar?

Egna födelsevikter på 41 och 43kg ser ju lovande ut, men vad väger deras avkommor i medeltal tro, vilket är kalvningsindex?


Jag frågade Krister, men han tyckte att jag har beställt alldeles tillräckligt redan. Jo, sant, men....


Så gick jag och körde in lite gräs åt kor med kalv och så tittade jag lite på höstens kalvar. Det finns några som utmärker sig, snygga, bra lynne. En titt i nötregistret visar att de finaste kalvarna är efter Hector PP, far Hallas.

De är ju inte 200 dagars vägda ännu, men jag har ju ögon att se med. Jag har en tjurkalv efter Hector och 3 kvigkalvar. 

Hector finns också att få från samma bolag. Ska jag satsa på en tjur som jag redan prövat och fått bra resultat av? Hmmm.

 

Jag kunde ju ta några Hector och några Alvaro....

Men hur många kan jag ta?


Jag hade ju tänkt seminera upp alla doser jag har i byttan i sommar så att jag inte behöver hålla kväve i byttan hela året. Om jag klara av att seminera 32 gånger så gör jag nog det bra. Eller 40?


Vågar jag beställa 4 Hector och 4 Alvaro? Eller? Hjälp mig att tänka!

Delta i omröstningen i högra balken.



Fick slaktresultatet på Flamenco. Hon vägde 405,6kg, köttklass R+, fettklass 5-. Hon var ju för gammal som slaktkviga förstås, jag hade ju tänkt att hon skulle kalva in i vår.  Men fettklassen är för hög, inte bra med tanke på de andra dräktiga kvigorna, men de har ju producerat en kalv förstås samtidigt som de vuxit, det har inte Flamenco.

Blir säkert fina fileér.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards