Alla inlägg under februari 2013

Av Cindi Groop - 19 februari 2013 21:10

Vi har en överaktiv tupp. Hönsen bor ju i stallet över vintern på en begränsad yta. Vi har 4 hönor och 1 tupp.

Varje morgon då jag sätter på lamporna så springer hönorna vilt flaxande undan Udo. Han borde troligen få en större flock, eller få en egen hage, så att hönorna får vara ifred. Men då vi har så begränsat med utrymme inomhus :(

Min dröm är att ha många fina hönsraser och kanske några änder, och ett par påfåglar förstås! Men till det skulle det krävas en större varm ladugård, och det har vi tyvärr inte. Jo förstås, vid husses hemgård 16km bort, men det är lite för långt borta för att det skulle fungera.


   Skånska blommehöns skulle jag vilja ha


och


  gul orpington tycker jag är så härliga.


och förstås en liten flock


 

silver brahma


ja jag har ju helt glömt bort


  bronskalkoner!


En kalkonras som inte är så sönderavlad som de vita kalkonerna, som inte kan föröka sig naturligt längre.


Och så påfåglarna då :)


 


Man får ju ha drömmar........

Av Cindi Groop - 18 februari 2013 09:22

Vinterns betäckningsperiod för höstkalvande kor är nu över. Det betyder alltså att Orvar har fått flytta in i sin lilla enrummare igen.

Resultatet av denna period är 13 seminerade och 14 betäckta av Orvar. Det blir ju totalt 27 höstkalvande. Eftersom vi har plats för endast 20 kor/ kalvningsomgång så betyder det att några måste gå till slakt. Det blir ju då av dem som Orvar betäckt. De som seminerats har ju direkt förtur. Jag tror inte att vi skickar 7 till slakt, men några i alla fall. Jag kommer att i första hand se på hornstatus och mjölkegenskaper då jag väljer vilka som skall utmönstras. Men först och främst så blir det nu att hålla koll på om någon av dem visar ny brunst och alltså inte har blivit dräktiga.

Första beräknade kalvning i höst blir 15 september och sista blir 18 november, alltså inom ca. 2 månader ska alla vara födda.

Men först kommer förstås vårens kalvningar, som beräknas börja 6 april. Vi har lite senare kalvningar i vår p.g.a att vi tänker åka på semester i mars, mera om det senare.

Nya semintjurar som vi använt denna gång är Elit av Hällinge, Vingegaard Filius ET och General av Boogård. Elit och General är tjurar som finns i semintjänst egen seminbytta, och som alltså kan användas av vilka besättningar som helst. Vi använde dem p.g.a att vi haft fler kor som visat brunst än vad jag varit medveten om på morgonen då seminören ska beställas. Seminören tar bara med just den tjurdosen som jag betällt av egna doser, så om det då finns flera som ska semineras så måste jag använda det som finns i den allmänna byttan. 

Nu finns det en tjänst som man kan utnyttja som innebär att man har en egen kvävebytta på gården, med egna doser i. Men eftersom vi endast seminerar under juni och december, så tycker vi att det är onödigt att ha en egen bytta som behöver fyllas på med kväve en gång per månad. De oanvända doserna behöver ju hållas frysta även under tiden som vi inte seminerar.

Därför får vi nöja oss med det att det blir tjurdoser som vi inte planerat att använda.

Nog är det ju bra tjurar som används av Faba också, men t.ex Elit har Richwood Bruno i stamtavlan och jag har ganska många Richwood Bruno ättlingar, så jag skulle helst inte använda mer av den. Men vi får hoppas på fina kalvar i alla fall.

Lungt är det på avelstjursfronten. Jag har annonserat några gånger redan, men intresset har varit svalt. Vi har alltså Finlands bästa avelstjur till salu och ingen vill ha honom!

Nåja, många väntar med att fundera på avelstjurar tills det att den skall släppas ut med korna i sommar, så vi får hoppas att köparna vaknar till så småningom.


Det är annars den lugnaste tiden på gården just nu, inget åkerarbete, inga semineringar eller kalvningar. Det är nu vi måste hinna med allt det som skjuts på framtiden då det är som mest bråttom. Reparationer och service och dylikt. Dessutom hoppas jag hinna städa huset ordentligt en gång, men det är ju inget roligt. Och ja! Frysarna borde avfrostas, men usch, jag går hellre ut och borstar kossorna.


Jag har ingen aktuell bild idag, men jag bifogar en bild från höstens vallningsträningar. Det här är en grupp unga vallhundar som är på kurs i Taklax. Visst är de bruna fina? En sån ska jag ha någon dag!

 

Av Cindi Groop - 14 februari 2013 06:00

Idag är dagen då årets abiturienter i Närpes gymnasium firar sin sista skoldag. Vår lilla Linn kommer att kasta loss mot nya utmaningar.


Ha så roligt alla, och lycka till med studentskrivningarna! Hoppas ni kommer in till era favoritutbildningar.


Vi ses på torget 11.30   


och Trevlig vändag till alla!   

Av Cindi Groop - 13 februari 2013 06:00

Jag har på sista tiden följt med en del nätkommentarer på www.vbl.fi


Jag är förstummad, minst sagt. Tänk vad många elaka kommentarer som kommer fram i nästan varenda reportage. Anonyma förstås!

Ja jag vet inte vad jag ska säga faktiskt, men jag har varit naiv, kan jag konstatera. Jag visste inte att det finns så mycket arga människor.

Själv debatterar jag gärna olika frågor, men dessa elaka påhopp mot andra människor förstår jag mig inte alls på. Visst får man väl ha olika åsikter, men att hata människor som har en annan åsikt, är åtminstone för mig mycket främmande.


Folk har åsikter om allt från burkinis i simhallar till hästens vara eller icke vara på allmänna vägar. Jag undra hur många av dessa kritiska röster mot t.ex burkinis, som själva någonsin utnyttjar simhallen? Men hacka ner på andra måste de tydligen.


Alltså på riktigt, jag har inte fattat att det finns så mycket människor där ute med så mycket hat i bröstet.


Ju mer jag lär känna människor, desto mer uppskattar jag mina djur.




Av Cindi Groop - 12 februari 2013 13:47

Wikipedia: Fettisdagen,  i Finland fastlagstisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blå måndagen.

Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sedan 1594.[1]



Ja, jag måste ju dela med mig av receptet på fastlagsbullor, dagen till ära


Fastlagsbullor i långpanna

ca 16 bitar


25g jäst

3dl ljummen mjölk

1krm salt

1dl socker

2tsk mald kardemumma

80g smör, rumsvarmt

8-9dl vetemjöl


Fyllning:

ca 400g mandelmassa, riven

3/4dl hackad sötmandel

1-2dl mjölk

1/2  liten citron, rivet skal


5dl grädde + socker enligt smak


1 ägg till pensling

florsocker till garnering


1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt salt,socker,kardemumma, smöret skuret i bitar och mjöl, litet i taget. Knåda ihop till en smidig deg.


2. Låt degen jäsa under bakduk i ca. 40 min.


3. Forma degen till en rektangel och kavla ut den ca 2cm tjock, på en vanlig bakplåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min. Sätt ungnen på 225 grader.


4. Pensla degen med ägg och grädda brödet i nedre delen av ugnen i 15-20min.


5. Låt brödet kallna under bakduk.


6. Blanda mandelmassa, mandel, mjölk och citronskal till en bredbar massa.


7. Dela kakan med en vass kniv. bred fyllningen på bottnen och täck den med vispad grädde. Lägg på locket försiktigt. Pudra över florsocker och skär i fyrkantiga bitar med en riktigt vass kniv.


   

Har jag berättat att jag bantar?!



Av Cindi Groop - 12 februari 2013 12:03

Passar på att skriva ett litet inlägg medan jag väntar på att ugnen ska bli varm.

Jag kunde inte hålla mig då jag såg det senaste numret av Hembakat. Jag har en förkärlek till kakor som man baka i långpanna, dels för att det är rätt enkelt och dels för att man får mycket kaka med liten insats.

Därför blev jag överförtjust då jag hittade ett recept på fastlagsbullar i långpanna!

Jag brukar aldrig få bullarna att bli sådär runda och fina som riktiga bagerier får, men i långpanna så spelar det ingen roll. Jag får återkomma med receptet och bild om det blir lyckat.


Igår var jag på styrelsemöte med Västra Närpes lokalavdelning för Österbottens svenska producenter. Vi planerade årsmötet som ordnas i Rangsby den 12.3 Då kommer jag att vara bortrest, men vi får hoppas att många producenter kommer på möte och framför sina önskemål om eventuella aktiviteter. Det är alltid roligt att få träffa andra bönder och få diskutera olika aktuella frågor, även om vi alla har olika inriktningar på våra gårdar. Information om producentrörelsen kan du hitta på http://osp.agrolink.net/sv/


Igår på dagen var husse och jag till centrum på diverse uppdrag. Försäkringspappren skulle undertecknas, så då passade vi på med diverse andra ärenden då vi ändå var tvättade :)

Vi köpte varsitt sko-par och varsin jacka på outlet. Alltid lika roligt att göra fynd. Vi passade även på att gå på lunch på Bistro, en rätt ny restaurang, med jättegod mat och alltid nybakat bröd. Ibland kan man unna sig lite fest i vardagen, annars äter vi mest rester till lunch, eller någon smörgås. Efter lunchen kom vi på att bokaffären hade nyöppning med kaffe och tårta, och eftersom jag ändå var på jakt efter en bok så måste vi ju gå dit också.(Hittade den också, men det är en födelsedagspresent, så ssshhhhh   )


 Men efter lunchen var vi så proppmätta att vi måste göra några små ärenden till innan vi orkade med tårta. Men gott var det. Tack vare lunchen så behövde vi inte göra någon mat på kvällen, vi var helt enkelt för mätta. Barnen fick värma rester denna dag.


Måste förresten visa en present jag fick av goda vänner i helgen. Det är en disktrasa, men jag tror jag ska rama in den. Mitt i prick!

 

 
Av Cindi Groop - 7 februari 2013 11:53

Hemkommen efter två dagar på dikoseminarium i Ikalis.

Dikodagarna består av föreläsningar, möten, avelsbesättningarnas prisutdelning och mängder av god mat.


På tisdagen bestod föreläsningarna av ämnen som "Hur leder man en dikogård", "Indexberäkningarna i teori och praktik", "Ändringar i dikornas stöd för välmående", "Rasens betydelse i slutuppfödning" och diskussion. (fritt översatt från finska)

Klockan 16.00 var det tid för rasföreningarnas möten och så avslutades dagen med prisutdelning och tre rätters middag.


Följande dag berörde ämnen som "Modern teknik i dikokontrollen" , "Nordiskt samarbete inom biffdjursaveln" och så tre förelsäsare som pratade om sjukdomar, schmallenbergvirus och behandling av sjukdomar. Dagen avslutades med lunch från stående bord.


I år bestod föreläsningarna av endast finländska föreläsare. Det var kanske en orsak varför dikodagarna i år hade mindre besökare än tidigare år. Det är säkert svårt att hitta intressanta ämnen från år till år.

Förutom föreläsningarna så finns det olika utställare i salen, t.ex alla olika rasföreningar hade information om sin ras och så fanns där representanter från olika slakterier.


Vi hade i år fått rum i badhotellet där själva dikodagarna genomförs, så det blev inte så långa avstånd att springa i år som vi fått uppleva många tidigare år. Dessvärre så hade detta hotell så skarpa sängar, så jag sov inte många timmar. Det kändes som att ligga på en träbrits. Oj vad skönt det var att komma hem i går och få krypa ner i egen säng. Jag älskar min säng!


Simmentalföreningens årsmöte hade riktigt många deltagare detta år, stolarna i vårt mötesrum räckte inte till. Ja, med många menar jag ca. 20 personer. Många är det i alla fall eftersom simmental är en relativt liten ras i Finland.

Jag blev faktiskt invald i styrelsen i år. Detta är alltså en helfinsk förening, alla möten och information är finskspråkig. Tydligen förstår de vad jag säger i alla fall eftersom de ville ha med mig :)

Nu är det alltså upp till mig att se till att det finns tillgänglig information på svenska, på hemsidan och eventuella publikationer. Till mitt jobb blir också att hålla kontakten till andra simmentalföreningar i Norden. Kul!


Prisutdelning var det ju också och vi fick både pris, blommor och diplom. Simmentalföreningen hade reserverat ett eget bord till alla simmentaluppfödare, så det blev att tala finska hela kvällen, vi var de enda svenskspråkiga simmentaluppfödarna  där. Men övning ger ju färdighet. Men nog är det svårt det där språket. Och så många ord det finns!


 



Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards