Direktlänk till inlägg 14 februari 2018

Hoppsan igen

Av Cindi Groop - 14 februari 2018 07:43

ibland känns det nog som om vi är otroliga amatörer. Man kan inte tro att vi hållit på som bönder i snart 30 år.


Först det här med att vi fått överraskningslamm. 1/3 av tackorna har lammat i misstag och vi har nu 16 oplanerade lamm. Nåväl, det är ju inte så illa egentligen då man tänker efter. Dessa kommer nu att avskiljas innan betessläpp och tackorna kommer att få njuta av en barnledig sommar ute på holmarna. Det innebär förhoppningsvis också att vi har slaktlammen klara innan installning på hösten.

Lamningen är över för den här gången nu eftersom det är mer än 145 dagar sedan avskiljning av fjolårslammen.

Så den riktiga lamningen börjar i månadskiftet mars-april


Det här missödet fick mig också att tänka att det kanske faktiskt är en god idé med tidigare lamning. Nja, januari är nog för tidigt. Vi har ju ändå haft det relativt milt detta år i januari. Det kan ju faktiskt vara 25-30 grader kallt i några veckors tid i värsta fall.  Men lamning från början av mars istället för april kanske vore något? Tål att funderas på.

Lammen har klarat sig trots minusgraderna otroligt bra. En 75% dorper lammade i denna omgång. Hon är alltså bara 9 månader och fick ändå 2 fina lamm som hon sköter om exemplariskt. Här en liten film från då de är riktigt nyfödda.


  Är det inte otroligt?


Nåja, då det bara var en tacka kvar som hade juvret fyllt inför lamning  i denna ingång, så ringer Krister in då han ska halma åt korna och säger: nu får du komma och ta hand om en kalv!

-Men vad f-n?


Kalvningarna ska ju börja andra veckan i mars!

Vad är nu detta?

För tidigt födda tvillingar eller?


Nejdå. En ungtjur har tagit tillfället och betäckt en ko i första brunsten efter fjolårskalvningen.

Vi hade en tjur som var född 2 månader tidigare än de andra. Man får inte stänga in kalvar ensamma i box, så vi fick vänta tills hans kompisar blivit 6 månader och kunde avvänjas. Tjurar ska inte bli könsmogna före ca. 10 månaders ålder. Men se det brydde sig Dante inte om.

Tack och lov verkar han bara ha hunnit tjyvbetäcka en ko. Men nog är det ju himla konstigt att vi under samma år får både lamm och kalv som inte var planerade. Det måste nog ha varit något speciellt hormonår förra året.


Nåjo, jag hade styrelsemöte med samfälligheten senare samma kväll, så för att hinna med kalven så fick Krister komma in och laga mat med Liam och jag gick ut och tog hand om nya kalven. Den låg våt bredvid sin mamma i sinkoavdelningen och vi visste ju inte hur många timmar den legat där. Jag föste ut alla andra kor och fick upp kalven på fötter och motade mor och son in i kalvningsboxen. In med ren halm och torka kalven torr med handdukar. På med värmande kalvtäcke och mjölk i magen.

 

In och byta av Krister som ännu inte matat de andra djuren. 

Dusch, middag och iväg på möte.

Efter mötet ut igen, kolla så sista tackan inte börjat lamma ännu. Och så på mjölkdrickarskolning med nya kalven. 


  Sånt roligt kan man syssla med om nätterna.


Nu har alla tackor lammat färdigt och vi tror inte det kommer någon ny tjyvkalv.

Detta var förhoppningsvis bara en konstig parantes i vår djuruppfödning. Denna säsong kommer vi att vara MYCKET noggranna!


Vi får se till att lille Räfbackens Fiasko här kommer in från kossorna redan i augusti. Ja årets bokstav är F, och trots att det inte är hans fel, så var hans namn givet.

Nä, han lever ju och mår bra. Ingen avelstjur, men visst är vi glada åt varje nyfödd levande varelse. 


Glad vändag på er mina bloggvänner!   


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Torsdag 9 april 01:42

Ahh, känslan när man lyckats hjälpa en kviga få fram en kalv!   Och alla inblandade lever.   Klockan hann bli halv 3, men vad gör väl det. Vi tar igen sömnen någon annan dag.   Och fin utsikt från jobbet fick jag även denna kväll.   Får...

Av Cindi Groop - Onsdag 8 april 06:50

Ja, med Liam hemma och pågående kalvningssäsong så blir det inte så mycket bloggande. Idag är jag dock tidigt uppe och Liam sover fortfarande så jag ska försöka hinna uppdatera lite.   Kisse håller mig sällskap då jag är på nattvak.     Jo...

Av Cindi Groop - Måndag 30 mars 09:13


Igår fick jag gå på en härlig promenad i solskenet. En riktigt härlig vårdag i slutet av mars. Linns hund Nemo är på en veckas semester hos oss. Passar på att träna honom lite. Vi hade kul allihop tror jag.   ...

Av Cindi Groop - Tisdag 24 mars 13:10

Idag har simmentalföreningen haft styrelsemöta via webben, och beslutat att vi skjuter upp vårt 30-års firande till augusti 2021. Ingen vits att pressa på och planera nu för att ändå tvingas avboka.   Även samfällighetens årsmöte har vi tvingats ...

Av Cindi Groop - Måndag 23 mars 13:14


Vet ni vilken fågels som är slarvigast? . . . -Hafsörnen!     Nej, den var slö.   Havsörnen däremot besöker oss mer eller mindre varje dag den här tiden på året.   Kanske läge att hålla hönsen inne? ...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ rafbackensranch med Blogkeen
Följ rafbackensranch med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se