Direktlänk till inlägg 19 januari 2020

Hemma igen

Av Cindi Groop - 19 januari 2020 12:43

Nu har jag då varit till Sverige och tittat på lite simmentalgårdar. Oj, vilken härlig resa! Vi har fått se så mycket intressant och vi har blivit så väl emottagna och vi har träffat så många härliga människor, både nya bekantskaper och gamla bekanta. Ja, det är mycket som behöver bearbetas i hjärnan efter detta, men jag är så glad att jag for.

Och igen har jag lärt mig massor och igen tänt glöden för avelsarbetet. Tänk att det finns så många andra konördar där ute! Det finns inget bättre än att lyssna på människor som brinner för det de gör.


Vi hann besöka 10 olika avelsgårdar med avelsdjur till salu efter semintjurar eller tjurar som blivit prövade och godkända på tjurstation. 10 gårdar på 3 dagar var nog alldeles tillräckligt. Man orkar inte ta in hur mycket information som helst. Men vi fick stamtavlor och index på djuren och så tog vi bilder av de som vi blev mest intresserade av för att sedan hemma i lugn och ro kunna gå igenom vad som skulle kunna passa den egna gården.

Alla som var med och sökte avelsdjur hittade något som de skulle kunna tänka sig att köpa. Så nu har vi begärt mer information på 16 djur. Vi kommer inte att importera 16, men någonstans mellan 6-10st skulle jag gissa.


Vi fick förstås också se olika byggnader för djuren och det är ju ett biintresse för mig att se olika lösningar på byggnader. Och vi har sett bättre och sämre lösningar. Min favorit var denna:

 

Låsbara grindar längs hela foderbordet. Skrapgången 5,5m bred och liggbädden 14,5m bred plus då foderbord också under tak. Foderbordet var inte så brett, kanske 3m. Under liggytan var det inte betong utan bara en sandbädd. Självbärande plåt över skrapgång och foderbord.

Här fanns plats för 50 dikor med kalv.

Jag skulle byggt lite annorlunda. det gick t.ex inte att stänga bort korna vid rengöring av skrapgången. Det skulle jag absolut velat ha och så skulle jag delat på byggnaden tvärs över så man kunde dela in djuren efter foderbehov. 

Men djuren var lugna, rena och mådde utmärkt. Så enkel och billig konstruktion. Vill ha!


Den här gården hade också otroligt fina djur och så kunniga och intresserade ägare. Tyvärr höll de ju själva på med att bygga ut gården, så de ville ju inte sälja kvigor. De skulle övergå från mjölkproduktion till att enbart ha simmentalkor. Deras kvigor var väldigt fina. Och det märktes att ägarparet tillbringade mycket tid hos djuren som var otroligt lugna och välmående. Där fanns nog ett par intressanta tjurar också, men vi tipsade dem om att börja skölja embryon och sälja till Finland, så att vi skulle få hondjur därifrån också. De nappade direkt på idén och skulle utforska möjligheterna. Tyvärr får vi som har ekologisk gård inte lägga in embryon, bara använda semin. Men vi får ju köpa embryodjur av andra. Om någon vill sälja då förstås.

Speciellt intresserad blev jag av en kviga efter tjuren Garincha. Den hade jag inte hört om förut. Jag hittade heller inte några andra som hade använt Garincha. Lynnet på den kvigan var 100 plus. Kanske jag måste söka semindoser?


Nå,hittade jag några avelsdjur då. Jovisst, men ni får hållas lite på halster med det ännu en vecka tills affärerna är klara.


Skåne var jättefint som vanligt.

 

Vetet hade kommit igång. Ännu finns ju risk att vintern får något bakslag och skadar växtligheten, men just nu såg det fantastiskt bra ut.


Vår busschaufför hade också simmentaldjur hemma och vi körde förbi hans gård och tittade på djuren. Då jag berättade för honom att min dotter ville att jag skulle ta med en häst på samma gång från Sverige så berättade han att han har nära samarbete med Jan Brink, en av Sveriges och världens bästa dressyrryttare, så då ringde han åt honom så fick vi komma på en exklusiv runtur på hans gård! Helt fantastiskt otroligt.

   

Jag köpte dock ingen häst där. Kanske liiiite utanför min plånboks gränser.


På vägen ner genom Skåne körde vi igenom arme´ns övningsområde Ravlunda hed där 5-600 dikor med kalv går och betar året runt på närmare 2000 hektar. Det var en upplevelse.

 

Djuren går utomhus året runt. Tjurkalvarna kastreras  så de kan gå med flocken och 15 nya avelstjurar av raserna charolais, angus och simmental köps in varje år. De köps in medan de är rätt så unga för att de ska lära sig att leva i flock och att följa med flockens vandringar. Nyfödda kalvar fångas in med häst och lasso för att öronmärkas. 

Där skulle man åka på praktik någon gång. 


Väl hemma så mötte hela familjen upp och vi åkte till Bernys och firade min födelsedag med fin middag.

 

Så glad att få vara ute med gubben och alla mina ungar.

Det blir ingen tårta på min födelsedag. År 2020 har jag siktet inställt på -20kg. Man ska sikta mot månen så kanske man hamnar i trädtopparna.


Nu en kaffekopp med min soldat. Vi höres!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards