Direktlänk till inlägg 14 september 2012

Funderingar

Av Cindi Groop - 14 september 2012 09:48

Äsch, att ladda upp filmer på denna blogg fungerar ju tydligen inte alls. Vallningsfilmen var dubbelt längre än vad som kom upp på sidan. Nu har jag fått tipset att ladda upp dem på youtube först, men det har jag inte lärt mig än. men det kommer väl så småningom.


Idag ska vi ta in kor med kalvar från betet. Gräset är slut och istället för att tillskottsutfodra dem där ute så tar vi nu in dem. Jag bara väntar på husse, som tröskar ärtor nu för brinnande livet innan det börjar störtregna. Istället kommer vi att få lasta djur i storm och regn, men det får vi väl tåla.


Jag fick förfrågan idag om jag kunde komma med mina hundar och ta in en simmentalko med kalv som springer i skogen i Ilmajoki. De har varit på rymmen sedan mitten av juli.

Tyvärr måste jag tacka nej, av flera orsaker; för det första har dessa djur inte sett en vallhund förr och vet därför inte hur de ska reagera på den. Antingen springer de i full fart undan eller så går de till anfall.

För det andra så är ensamma djur mycket svåra att valla. Vallning fungerar bäst på djur i flock. Då kan hunden styra flocken dit den vill. En ensam ko kan kasta sig åt vilket håll som helst och hunden får ett mycket svårt jobb.

För det tredje så har de vid det här laget, efter två månader i skogen, blivit ganska förvildade. De betyder alltså att du inte kan hjälpa till med t.ex ett ämbar med säd, eftersom kon är lika rädd för föraren som för hunden.


Jag visade honom vidare till en som brukar hålla kurser i nötvallning, men jag försökte också förklara hur svår situation detta är.

Han hade också ett alternativ att skjuta den med bedövningspil, och det skulle jag nästan rekommendera   . Problemet då är väl att få fast kalven om mamman somnar i skogen.

Ingen enkel lösning finns det på detta problem, jag kan bara önska dem lycka till.


En annan sak som man kan fundera över i detta sammanhang är prissättningen. Vad skulle jag kräva i ersättning om jag kör fram och tillbaka till Ilmajoki och springer med mina hundar i skogen hela dagen? Tänk om det inte lyckas, skulle man ändå kunna ta betalt? Klart att ingen vill betala för något som inte fungerar, men om jag har blivit tillfrågad om mina tjänster? Kanske man bara kunde be om km-ersättning då och sätta resten på hobbykontot?  På ett sätt känner jag mig skyldig för att jag inte for och försökte hjälpa honom, men å andra sidan så vet jag ju att chansen att lyckas är väldigt liten. Dessutom har jag en hund som börjar bli gammal, 11år, och en hund som är nästan döv. Kanske man borde specialicera sig på dylikt arbete? För det händer faktiskt med jämna mellanrum att djurägare ringer då de har djur på rymmen.

Jag försöker hitta på argument till att skaffa en hund till här märker ni   


Ja, en ny hund kommer nog att komma så småningom, troligen nästa år. Riktigt säker på ras är vi dock ännu inte. Familjen vill ha en snäll och gullig familjehund, typ labrador,  eller någon tuff liten hund, typ dansk-svensk gårdshund, men jag vill förstås ha en vallande border collie.


 

Här är Wilma på träning i våras.




Bifogar även en bild av fåren på Ledören.


 

De kommer också att tas hem nu så fort vi bara hinner och vädret tillåter. Det måste vara ganska lungt eftersom de körs hem med båt. 

Tror tyvärr inte att jag vågar ta med någon kamera idag då vi tar hem korna p.g.a vädret och för att jag inte vill ha den mosad i någon trängd situation.


Nåja, vi fortsätter......





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards