Direktlänk till inlägg 12 september 2013

Tvillingnytt

Av Cindi Groop - 12 september 2013 10:12

Eftersom jag bara tittade in lite snabbt senast så fortsätter jag med tvillingarna idag.


Det var alltså Polka av Frönshult som fick tvillingar natten till tisdag. Jag skrev också att de svalt fostervatten, men det jag menade var ju att de fått fostervatten i lungorna. Det var en kokalv och en tjurkalv. Tjuren var hornlös, men kokalven hade små hornpiggar. Eftersom kokalven var tvilling med en tjur så kommer hon inte att kunna bli dräktig. Det innebär i sin tur att då jag anmäler kalven till nötkreatursregistret så anmäler jag hennes användning till köttproduktion istället för diko.

Det här har betydelse för vilka stöd vi får för henne. Om hon anmälts som diko så får man ett lägre stöd som beräknas per dag hon finns på gården. Har jag anmält henne som köttproduktion så får hon istället ett slaktstöd som betalas ut efter att hon godkänts på ett slakteri.

Denna stöddjungel ställer till mycket huvudbry för oss. Speciellt eftersom vi försöker sälja avelsdjur, men aldrig på förhand vet hur många som går till slakt och hur många vi sparar åt oss själva och hur många vi kan sälja som avelsdjur. Jag brukar i allmänhet anmäla alla kokalvar som dikor för säkerhets skull. Då blir stödet mindre ifall djuret går till slakt, för då får vi inget slaktsstöd eftersom djuret heter diko istället för köttproduktion. Råddigt? Jo, minsann.

Men i detta fall med tvillingfödsel så är det ju klart från början att hon inte duger som diko, så då anmäler jag henne till köttproduktion.


Jag har fört fram en motion till svenska österbottens producenters möte för några år sedan om detta dilemma med användningsätt på kvigor, men inte har vi nu ännu sett något resultat av det.

Jag tycker att det skulle vara mycket enklare om man bara har en användningkod för kvigor, och på basen av vad som i verkligheten händer med kvigan så betalas stödet ut. Alltså om kvigan får en kalv blir hon diko, då får hon dikostöd, men om hon slaktas då är hon kött och får istället slaktstöd. Detta skulle ju ge en fördröjning i stödutbetalningen, men man kunde ju betala ut ett förskott grundat på gårdens resultat från tidigare år. Skulle det inte vara vettigare att betala ett stöd baserat på verkligheten istället för att som nu bestämma en kvigas öde redan vid födseln? Det går aldrig att få det 100% rätt på det viset, och vi mister inkomst i onödan.


Nåja, vi slutar diskutera jordbrukspolitik och går vidare till kalvarna.

Kokalven verkade genast pigg och hittade mat inom några timmar. Tjurkalven däremot var lite vinglig i kroppen och låg mycket. Inga andra symptom såg jag på honom. Jag fick hjälpa honom att hitta spenen, men han förstod genast att suga och dricka då jag fick honom på plats. Igår började jag titta på hans andning. Jag tyckte att han andades för snabbt.

Vi vägde och märkte kalvarna och de verkade må bra.

 Då jag gick sista rundan på kvällen hjälpte jag honom till spenen igen, han verkade pigg och fin, men hans andning var snabb. Jag tyckte kanske att hans nos var lite varm. Då jag steg upp idag på morgonen såg jag i övervakningskameran att han låg raklång på sidan och Polka stod och slickade honom. Oh shit, tänkte jag och rusade ut i pyjamas och tofflor för att se om han levde. Jodå, han andades fortfarande, men nu ännu snabbare än igår. Jag sprang in och drog på mig arbetskläderna och grävde i medicinlagret och tack och lov hade jag kvar en oöppnad flaska Alamycin LA i skåpet. Jag googlade innehållsförteckningen och kom fram till att han behövde 5ml intramuskulärt. Jag tryckte i honom sprutan och hoppades han skulle reagera på behandlingen. Efter ca en timme då veterinärens telefontimme började ringde jag till veterinären och frågade om jag kunde behandla på något annat sätt. Nej, behandlingen var korrekt fortsätt varannan dag fyra gånger.

Jag gick då igen in till kalven och försökte få honom att ligga på benen istället för att underlätta andningen. Det gick bra och efter en stund steg han upp och ville ha mat. Prisa antibiotika!


Nu tror jag nog att han kommer att bli bra.


Kalvarnas far heter Lancelot av Bäckaby. Om tjurkalven blir bra så kommr jag kunna använda honom själv som avelstjur eftersom Polka inte är släkt med någon annan ko på vår gård, förutom Polka själv då och hennes kokalv från ifjol Zumba. Men dem kommer jag ju att seminera i vilket fall som helst.


Kokalven vägde 47kg och tjurkalven vägde 45kg. Tänk det! Över 90kg kalv födde Polka. Det är tunga vikter för att vara tvillingar. Tvillingar brukar i allmänhet väga under 40kg.

Och jag måste verkligen brömma Polka. Hon har varit en sån duktig mamma och hon accepterar mig hur bra som helst fast jag springer in och ut och hanterar hennes små kalvar. Nu hoppas vi bara att hon har tillräckligt med mjölk för att två kalvar ska växa och bli stora.

Tvillingmödrarna får stå inne i box lite längre än vid normala födslar, för att de ska komma igång ordentlig och för att de får lite extra kraftfoder för att gynna mjölkproduktionen.

Vickans kokalvar vägdes också och de vägde 46 respektive 36kg. Så lite större skillnad där, men fina kalvar båda två.


Nu ut och jobba igen. regnet har tack och lov flyttats frammåt, så kanske, kanske vi hinner få allt skördat och balat och sått innan regnet kommer. Men vi vågar inte riktigt tro det ska gå så bra ännu, men det finns en chans.

men då får jag inte sitta och skriva romaner här. Nej, ut och jobba!

Hej så länge!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Torsdag 9 april 01:42

Ahh, känslan när man lyckats hjälpa en kviga få fram en kalv!   Och alla inblandade lever.   Klockan hann bli halv 3, men vad gör väl det. Vi tar igen sömnen någon annan dag.   Och fin utsikt från jobbet fick jag även denna kväll.   Får...

Av Cindi Groop - Onsdag 8 april 06:50

Ja, med Liam hemma och pågående kalvningssäsong så blir det inte så mycket bloggande. Idag är jag dock tidigt uppe och Liam sover fortfarande så jag ska försöka hinna uppdatera lite.   Kisse håller mig sällskap då jag är på nattvak.     Jo...

Av Cindi Groop - Måndag 30 mars 09:13


Igår fick jag gå på en härlig promenad i solskenet. En riktigt härlig vårdag i slutet av mars. Linns hund Nemo är på en veckas semester hos oss. Passar på att träna honom lite. Vi hade kul allihop tror jag.   ...

Av Cindi Groop - Tisdag 24 mars 13:10

Idag har simmentalföreningen haft styrelsemöta via webben, och beslutat att vi skjuter upp vårt 30-års firande till augusti 2021. Ingen vits att pressa på och planera nu för att ändå tvingas avboka.   Även samfällighetens årsmöte har vi tvingats ...

Av Cindi Groop - Måndag 23 mars 13:14


Vet ni vilken fågels som är slarvigast? . . . -Hafsörnen!     Nej, den var slö.   Havsörnen däremot besöker oss mer eller mindre varje dag den här tiden på året.   Kanske läge att hålla hönsen inne? ...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ rafbackensranch med Blogkeen
Följ rafbackensranch med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se