Direktlänk till inlägg 16 juni 2014

jeiiii!

Av Cindi Groop - 16 juni 2014 18:49

Första skörden avklarad Bra kvalitet och många balar. Inget regn har stört.


Men nu skulle vi tacksamt ta emot en si sådär 30-40mm. Annars blir detklent med både spannmålen och andra skörden. Men månne det nu inte ska regna snart.


Idag hade jag dessutom barnen turvis på inlärning i den ädla konsten att plasta in balar. Det gick så bra så. Det kan vara bra att ha någon på lager som kan hoppa in ifall att jag har något annat spännande att pyssla med just i grässkördstider. 


Förra torsdagen, då meterologen lovade 30mm regnoch vi fick 1,8mm, så tog jag och barnen oss en ledig dag på stan. (Ja barn och barn, jag syftar ju på att de är mina barn, inte på att de skule vara särdeles små.)

 Ja djuren skulle ju matas före vi for och då vi kom tillbaka, men mellan nötsturor, tog jag nåra timmar ledigt. Det var riktigt roligt. Vi shoppade dels lite presenter till sommarens alla kalas och dels lite kläder, så vi inte behöver gå på kalas i 20 år gamla kläder. Vi åt hamburgare och gick på café och dagen avslutades med bio, Maleficent, en Disneyfilm baserad på sagan om Törnrosa. Så roigt att umgås med barnen i något annat än arbetets tecken.


Och dagens bästa. Jag var in på en databutik i Malax, för att köpa en ny bildöverföringssladd eftersom de andra tagit slut av någon konstig anledning. Nåja väl därinne så fick jag ett infall att fråga hur mycket de skulle ha för att byta min spruckna telefonskärm. Då säger damen i kassan att just min modell har 2 års garanti på skärmen! Bara kom hit med garantibeviset så skickar de in den så får jag en ny. Alltså va? Detta visste ingen på den lokala butiken, eller ville de inget veta? Lätt att lura pengar av en gammal kärring som går runt och låtsas vara cool med smartphone?

Nåja, sprudlande glad blev jag i alla fall. 200€ inbesparat. Så nu har jag sökt garantibeviset i en halv vecka. Jag har sorterat räkningar och tidningar, tömt lådor och vänt in och ut på både kök och kontor, inget garantibevis. Tills jag ikväll kom på att  titta i lådan där vi förvarar garantibevis. Sedär, där låg det! Där det skulle vara. Måste vara den där sabla gubben min som satt det där. Där skulle ju aldrig jag sätta det.


Så nu blir deten resa till Malax igen. Tror att jag kommer att inhandla ny kontorsdator där också. De verkar ha bra service och det uppskattar jag.


Ja idag har jag seminerat 4 kor på samma gång. Vi har ju 7 kor och 6 kvigor ännu inne för att semineras och på detvå första veckorna som v har haft semieringstid så har jag endast lyckats pricka in 2 semineringar. Det var nästan så att jag började misströsta på min förmåga att kunna identifiera rätt brunst. Därför blev jag extra glad igår kväll då jag möttes av tre genomsvettiga kossor. Hurraaa, nu ska jag ringa semintänst. Jag ställde klockan på 7.40 och så ringde jag och beställde seminör och så drog jag täcket över huvudet och tänkte ta mig en sovmorgon. Så kom textmeddelande att seminören kommer till gården mellan kl 8.40-10.40 Jaha, upp och hoppa i arbetskläderna, dags att sätta fast några kor.

Väl ute märker jag att ännu en kviga villigt står för ridning, så då sätter jag väl fast den också på samma gång. Tack och lov tog seminören med sig hela reservbyttan där våra doser finns, så jag kunde sätta i den tjur jag hade planerat. Victoria fick Steindler, Zonja fick Champs Bravo, Alice fick Olvert av Esered och Anja fick Strabinos. Bra gick det och alla stod så lungt och fint fast det var första semineringsgången för tre av dem. Känns som jag vann en VM-match med 4-0.


Nu ska jag gå ut och försöka locka in 4 kor från betet. Slaktbilen kommer 7.15 imorbon bitti och korna springer ännu på betet. Ingen sovmorgon imorgon heller tydligen.


Nu blir dthär ärldens längsta blogginlägg, men jag har jag lovat någon gång att visa hur det ser ut då vi får biffkött i retur. Och nu har jag bilder och dessutom en sladd så jag har fått dem överförda till datorn.

 

Det här är bilen som hämtade våra slaktdjur förra gången. Målad av Sjöblom i Böle. Är den inte fin?


 

Köttet levereras hem färdigt styckat i sådana här lådor.

 

I lådorna finns då t.ex det malda köttet i lösvikt. S får man själv packa i så stora portioner som man vill ha. Vi packar 500gr/paket.

 

Allt annat som stekar och fileér kan man själv skära med vanlig kökskniv till lämplig storlek. På nätet hittar man bilder som bra beskriver vad som är vad, men förstås är det bra om man har med en som är kunnig på kött åtminstone första gången. Vi har också skaffat oss en vaccummaskin, och så mörar vi stekarna i ca 4 veckor i kylrummet innan vi fryser ner dem.

Denna gång är allt kött bokat, men om man vill provsmaka så kommer det att finnas till salu i Nybo´s affär i Töjby nästa fredag 27.6 Sen kan man beställa direkt från gården om man har möjlighet att köpa större mängder till hösten.


Nej, nu måste jag stoppa ved i pannan och locka in några kossor. Kom, kom små flickor så ska ni få åka i Snellmans fina bil. Kom kodd, kom kodd....


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5 6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards