Alla inlägg under september 2017

Av Cindi Groop - 30 september 2017 07:26

Vår usla sommar till trots, så finns det ju vissa ljuspunkter i blomrabatten.

   

Några Björnbär har vi fått skörda. De smakar inte så mycket, men de är ju snygga som dekoration på bakverk.

 

Vindruvorna mognar faktiskt också i år på söderväggen.


 

Och solrosorna blommar rikligt och får lysa upp vår tillvaro i avsaknad av den riktiga solen.

 

Många knoppar finns ännu på min Klematis. Får se om de hinner slå ut innan frosten tar dem.


 

De japanska lyktorna börjar få sin fina höstfärg nu.

 

Dillblomman kan också vara jättevacker i all sin enkelhet.

 

Det är många som gillar solrosen. Tyvärr hann en fjäril flyga iväg innan jag fick upp kameran, men många andra insekter njuter av det ljuva livet.


Ute ligger dimman tät. Vi har ännu en del otröskat och nästa vecka utlovas stora mängder regn. Om vi inte får bort det före regnen så finns det troligen inget kvar att hämta där. Det är för fuktigt så kärnorna börjar gro. Speciellt ärtorna är känsliga då luftfuktigheten ligger runt 90% under längre tid.

Men än finns det hopp.

Kanske, kanske börjar det blåsa lite så dimman orkar lätta.


Av Cindi Groop - 29 september 2017 18:16

Det börjar mörkna därute. Jag sitter och kopplar av efter middagen med ett glas rött. Det behövde jag.


Idag har vi bl.a fört ett lass med skräp till återvinningsstation. Finns nog material till många resor än.

Och så har jag tränat lite vallning. Finska mästerskapen för juniorer och unghundar är om tre veckor. Och jag har anmält Yezz.... Olidligt spännande. Tränade också lite med lille Nemo. Han är riktigt trevlig att träna med. Försiktig och lyssnar bra. Verkar lovande. Med god tur får han tävla nästa höst. Förhoppningsvis mot flera av sina kullsyskon.


Vi har dock mycket att slipa på innan vi täcks tävla. Men en liten stunds träning minst 5 dagar per vecka nu fram till tävlingen, så kanske vi får det att löpa lite bättre.


Ikväll återstå endast en pissrunda med hundarna, sista maten åt hästarna samt förhoppningsvis bara en sista koll att allt är lungt hos kossorna. Sen mysstund med Liam och en flaska saft till Dobidoo. Å sen sängen.


Natti, natti!


Bifogar en bild från Yezz då hon visar vallning på lantbruksutställningen i somras.

 

Av Cindi Groop - 29 september 2017 00:45

Klockan är just 2 på natten. Jag har varit uppe lite senare eftersom jag tänkte gå och titta till en ko som ser ut som om hon tänker kalva när som helst.

Det är runt 0 grader och jag tittar till kossan som sover sött. Jag går in och försöker sova, men det går bara inte.

Tusen tankar flyger huller om buller i min skalle. Ingen ordning alls.

Jag hör hur en ko därute lockar på sin kalv med ett starkt muuande. Så brukar de göra då kalven legat för länge i kalvgömman och juvret behöver tömmas. Då kalven vaknar brukar det tystna. Jag går ut på trappan och lyssnar - Nej, nu var det tyst. Nu har säkert kalven kommit upp. Jag går tillbaka till sängen. Snurrar 15 varv. Kossan råmar på nytt.

Nåja, jag kan väl gå ett extra varv och titta till dem. Jag drar på ytterjackan över pyjamasen och första bästa sko par som ligger i farstun. Jag sätter på belysningen hos korna och tittar runt. De flesta sover gott, allt är tyst. Jag börjar släcka lamporna på nytt då kossan råmar högt igen. Vem är det som ropar, och var är hon?

Jag går på utsidan av rasthagen och lyser med min ficklampa in genom hagen. En grupp kor och kalvar står och äter gräs ur en foderhäck.

Kossan råmar igen.

Inte kan väl en foderhäck ha stjälpt över någon, tänker jag. Jag ser något diffust i mörkret.

Jag springer upp mot stallet och sätter på utelampan för att se bättre. Jovisst ligger något där.

Jag tar upp grinden och springer in genom koskiten för att se om mina farhågor besannas.

Och visst SATAN ligger en kalv ihjälklämd med ett järnrör rakt över bröstkorgen.


Nej, nej, nej! Och 299 Zeline står och hoppas att jag kan hjälpa hennes lilla kalv. NEJ! Åhh, vad förbannad, frustrerad och oerhört ledsen jag blir. Förbannade foderhäckar!

Kalven är drygt veckan gammal. Zeline som har haft ont i fötterna under senare delen av dräktigheten och äntligen fått sin kalv och blivit bättre. En jättefin kalv efter Evoluton. Så otroligt onödigt!


Vilket skitår detta har varit. Skit, skit, skit.


Krister sover, jag ids inte väcka honom. Det finns inget han kan göra inatt heller.

Jaha, jag får ringa kadaverbilen imorgon bitti då. Nej fy.


Åhhhh....... Varför händer sån här skit?

Nej, det här fick bara inte hända.  Nu hör jag henne skika ännu högre där ute. Hjälp min kalv!

Nej, förlåt Zeline. Jag kan inte..... förlåt...      

Av Cindi Groop - 26 september 2017 05:45

Som ni märker så är det mycket enklare att blogga nu för tiden. Att skaffa ny telefon och dator har förbättrat bloggandet betydligt. Att ladda upp bilder går numera som en dans utan att datorn står och tröskar på samma ställe.

 


Och på tal om tröskande. Tröskan höll inte i 13 år till. Med 3 ha kvar att tröska så ger tröskan upp. Så idag, en ovanligt solig dag, ligger Krister under tröskan och rengör den för att kunna se vad som är skadat och vilka reservdelar som måste införskaffas. Tur att han är så stresstålig, *harkling*


Tack och lov har Linn varit hemma och kunnat bala halm idag, så soldagen har inte försakats helt.


Liam och jag har snåssat på som vanligt. Vi har fört tacklammen på bete, hämtat hem mera säd åt baggarna, lekt lite i sandlådan, ringt om bilkörkort! åt den onämnbare tonårssonen, bakat äppelpaj, förvällt svamp, och som bäst håller vi på att steka sik. Jag brukar ha middagen klar till ca kl 18.00, så även idag, men alla har ju inte möjlighet att komma in till den tiden i skördetider. Då mörkret eller daggen kommer så brukar de komma in, eventuellt. Ja det finns ju lampor, så mörker kan man ju inte alltid ta hänsyn till.


Nu ska i alla fall Liam och jag äta sik. För sen måste vi hämta hem tackorna medan vi ännu ser dem.

 




Av Cindi Groop - 25 september 2017 06:38

Efter att vi tog hem fåren så delade jag in dem i grupper.

Först avskiljde jag tackorna från lammen och förde ut tackorna till Svedhagens naturbete där sinkorna betat i sommar.

Hela området är väl ca 5ha, så även om det inte finns så mycket gräs kvar så växer det nog ännu så pass mycket att det räcker åt 21 avsinande tackor.


Sen sorterade jag två grupper av lammen med bagglamm i en och tacklamm i den andra. Dessa matas nu med både lite korn och första skördens ensilage för att växa till passlig slaktvikt så fort som möjligt.

Sen är ju frågan var de ska slaktas. Det är tyvärr ingen stor efterfrågan på lammkött bland våra slakterier och jag tycker mig inte ha tid att försöka sälja allt privat. Jag får försöka ringa runt och bjuda ut till slakterierna.


Lammen var ju lite oroliga de första dagarna utan sina mammor, men med magen full med mat så går det nog över ganska snabbt.


Tacklammen förde jag ut till Sjöslätan på bete efter några dagar inne. Dessa tänkte jag träna vallning på nu i höst. Det finns inte så mycket bete kvar där inom rovdjursstängslat område så nu flyttar jag dem längs vägen under dagtid till bättre gräs med provisoriskt stängsel och så hem igen på kvällen. Liam och jag på fyrhjuling, fåren efter och sist Yezz.


Så här såg det ut igår då vi flyttade ut dem

   


Och på kvällen lite annorlunda.

Var är fåren?

   


Tur man har hund!


 



Av Cindi Groop - 24 september 2017 06:51

Mina läsare levererar! Mitt ogräs heter Nattskatta, Solanum nigrum. Giftigt ogräs.

Tack för infon.


Tänkte bara ge ett litet gott tips idag.

 Då ni steker plättarna idag till lunch, så hacka i några rutor Fazers blå i smeten.

   

Det blir jättegott, jag lovar. Äts med fördel med  mosade jordgubbar.


För första gången denna odlingssäsong visar tio-dygnsprognosen 0mm regn. Håll tummarna för att detta stämmer nu så vi får säd och halm av åkrarna.


Just nu stiger solen upp på molnfri himmel i alla fall.   

Av Cindi Groop - 22 september 2017 05:30

Nu minns jag ju inte riktigt vilka bilder jag redan använt och vilka som är nya, men blommor är ju alltid blommor.


I år har jag förstås köpt lite nyheter. Istället för persikaträdet som gav upp så köpte jag en buddleja i tre färger. Den blommar inte nu så den har jag ingen bild på. Den blev nu inte så stor i sommar ännu, men jag hoppas den överlever vintern och blommar färgrikt nästa sommar.


En annan nykomling är en svart stockros. Jag har länge velat ha stockrosor men inte riktigt hittat den rätta platsen åt den. Men i år anla jag ett nytt hörn för blommor intill hönshuset. Där planterade jag en klätterväxt,som jag inte kommer på namnet på just nu och så mina stockrosor. De har stått i knopp hur länge som helst, men kommer väl troligen inte att hinna slå ut i år.

 

Tyvärr lite suddig bild.


Min klätterros som jag planterade ifjol har överlevt och blommar som bäst.

   

Nu borde jag bara fundera ut någonting åt den att klättra vidare på, ifall den vill bli stor. Det blir nästa års projekt.


Mitt plommonträd har 7 hela plommon!

 

Plommonen är jättegoda så jag hade gärna fått 70 st och inte bara 7. Men såhär är det nu.


Ja , så har jag fått en objuden gäst i rabatten. Denna har inte jag planterat i alla fall. Kanske har den kommit med fågelfrön eller något. Är det någon som kan säga vad det är? Är det giftigt? Är det ett svårbekämpat ogräs?

   


Och så några gamla godingar.

   

Ha en bra dag!




Av Cindi Groop - 21 september 2017 13:30

Jag brukar inte uttala mig om politiska saker, men ibland blir jag så frustrerad.

Som sist jag läste lokaltidningen:

I samma tidning finns två olika artiklar. Den ena handlar om att det inte finns tillräckligt med utrymme för lågstadiebarnen på Mosebacke så att man nu ska skaffa baracker!? för 50 000€ att sätta barnen i.


På ett annat ställe står det att kommunen vill riva gamla Nämpnäs skola, för att det inte finns någon användning för den. Det är inget fel på huset och värmepannan är ny.

Det beräknas kosta 60 000€ att riva den.


Hej hallå!!!!!


Skolbussarna kommer varje dag kl 8.45 med högstadiebarnen till Mosebacke.

Skulle man inte kunna sätta t.ex eleverna från klass 1 och 2 och kanske språkklassen på den tomma bussen och köra dem till Nämpnäs? Det tar 10 minuter.

Men som vanligt är det mycket längre väg från centrum till utbyarna än tvärtom.


Dessutom tror jag att det bara vore hälsosamt för centrumbarnen att få uppleva något annat än Mosebacke. I dagens läge stoppas de in som 6-åringar i ena änden och 13 år senare ploppar de ut som färdiga svetsare. Bara asfaltvägar runt byggnaderna.


Att kommunen dessutom skulle spara 110 000€ är ju bara en bieffekt. Men det är väl så lite pengar så det inte är något att bry sig om. 


Solnedgång i Norrnäs

 

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18 19 20 21 22
23
24
25 26
27
28
29 30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards