Direktlänk till inlägg 22 oktober 2019

Tidig tisdag

Av Cindi Groop - 22 oktober 2019 06:20

Idag stormar det i knutarna. Huu.

Frassfan väckte mig före fem och sen fick jag inte sova. Har läst tidningarna och druckit mitt kaffe.

Har ett webmöte kl 8.00 men hinner blogga lite innan. Idag ska vi förhoppningsvis besluta vilka semintjurar som ska importeras. Dessutom ska vi väl komma med ett förslag till datum för vår avelsdjursshoppingresa till Sverige i januari.


Igår var jag då på information om genom-projektet för alla biffkoraser i Finland.

Jag hade då anmält mig till detta första informationsmöte och tanken var då att vi skulle skriva under och ansluta oss till projektet. men jag skrev inte under, men tog hem pappren för att fundera lite.


Som med allt annat här i världen så är det ju inte svart eller vitt. 

Projektet går ut på att vi genetiskt ska kartlägga våra kor och avelstjurar som vi har värden på. Dvs djur med avkommor som vägts, både under uppväxten mes sen förstås också slaktresultat som innehåller information om slaktvikt, dagstillväxt, köttighet och fetthalt.

De dna testade djuren med mätbara värden blir då sen referensmaterial för kommande kalvar, så att man på basen av insamlat material kan ge djuret ett förväntat värde baserat på arvsanlag redan som nyfödd.

Vissa egenskaper, som t.ex hornlöshet och konstaterande att mor och far faktiskt stämmer överens med ägarens uppgifter, kan ju konstateras med samma dna test.


Problemen som jag ser det är ju dels att för många av dessa egenskaper som nu ska testas, så inverkar arvet endast med 1/3 medan miljön inverkar med 2/3. Då är ju risken att vi förlitar oss för mycket på ett djurs förväntade värde och inte beaktar sånt som på verkar under djurets livstid.

Men med ett brett undersökningsmaterial som referens så blir ju det förväntade avelsvärdet säkrare.


Det är här som det största problemet är för Finlands del, tycker jag. För att alls kunna ha ett referenstal som ger ett sanningsenligt resultat så bör man ha åtminstone 2000 djur från varje ras. 10 000 djur vore förstås ännu bättre, men 2000 är minimi för att alls kunna använda informationen som samlas in på ett vettigt sätt.

I Finland så hör i dagsläget ca 1700 simmentalkor till kontrollen, dvs vi som väger kalvarna vid födsel, 200 dagar och ett års ålder. Så inte fast alla skulle ta prov på sina djur så skulle underlaget räcka till. Dessutom så fungerar det här projektet inte i hela landet utan endast här i mellersta Finland, vilket då gör att potentiella provtagningar blir ännu färre. Projektets tid är endast ett år, så att få ihop 2000 genomprov på ett år synes rätt omöjligt.


Jag har redan köpt öronmärken för våra kommande kalvar med inbyggt provtagningsrör för dna test. Det här är något jag efterfrågat länge. Jag tycker att samtliga stamboksförda djur borde dna testas för att fastslå släktskap. Detta då de flesta uppfödare använder sig av både semin plus en gårdstjur. Ett dna öronmärke kostar ca 5€ plus moms och en dna analys kostar 25€/djur. 

Att stamboksföra en tjur kostar nästan 100€ och för det får vi endast ett stamboksnummer för tjuren. Jag tycker gott att stamboksföringsavgiften kunde innehålla kostnaden för dna analysen. Jag menar hur svårt är det att ge ett djur ett stamboksnummer. Det kan inte kosta 100€.


Under projekttiden skulle vi få analysen för 5€/analys. Så jag måste väl nog anmäla mig till projektet. Det är ju nog betydligt förmånligare att analysera kalvarna.

Men det innebär då att jag även måste ta dna prov på resten av besättningen. Och det ska då tas genom ett prov med 30-40 hårprov tagna från svansen med hårsäckarna med. Vi ska alltså gå och rycka loss hår från alla kossors svansar, lägga i skilda plastpåsar och skicka på analys. Proven ska dessutom vara rena från annan dna, vilket innebär att proven ska tas med engångshandskar. Hmmm, jag är inte så pigg på detta. Då nyttan dessutom är ifrågasatt eftersom jag är rätt säker att vi inte kommer upp till 2000 djur som referens. 

Vi kunde ju använda resultat även från de andra nordiska länderna tycker man eftersom vi i det stora hela använder oss av samma semintjurar. Och det skulle väl göras till en viss del, men ändå ville man ha 2000 djur från Finland.


Mera jobb, till tveksam nytta. Men bara att börja på antar jag.


Jag fick annars meddelande att vår nötköttsretur kommer redan nästa onsdag, alltså 30.10 Men vi kan ju hålla det i vårt kylrum ifall datumet inte passar-


Nu dags för webmöte. Vi hörs.

 





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards