Alla inlägg den 8 augusti 2014

Av Cindi Groop - 8 augusti 2014 15:28

Är lite nedstämd nu efter förmiddagens misslyckade infångning av kvigor.


Ni kanske minns att jag skrev tidigare om de unga kvigorna som sprang fram och tillbaka på betet tills de blev helt utmattade.

Nåjo, 3 st har haft svullna ben och legat ner ovanligt mycket. Så småningom började de magra av. Efter diskussion med veterinären beslöt vi att ge smärtstillande och antiinflamatoriskt åt dem på betet samt tillskottsutfodra dem. Eftersom de låg i en grupp skillt för sig så gick det ganska smidigt att ge dem medicinen i fodret. De andra fick en egen portion med kraftfoder.

kvigorna piggnade till och började hållas med den andra flocken. Vi delade in dem i två grupper, så att de höstkalvande kvigorna går skillt för sig och de unga kvigorna, som blir ett år i höst, går i en hage bredvid och får där extra mat varje dag.

För att ha bättre koll på dem så beslöt vi att ta in dem till ladugården. Vi byggde en fålla mellan lastbilen och foderhäcken där vi utfodrat dem några dagar. Då vi lockat in drygt halva gruppen så stängde vi fållan och körde in dem. I den omgången kom bara en av de sjuka kvigorna.

Bara att åka ut igen då och ta in resten.


Nehepp, det gick inte. Med de kvarvarande så finns en riktigt hysterisk kviga. Hon springer iväg så fort man tittar på henne. De senaste varma dagarna nu har vi inte försökt ta in dem utan bara matat dem i fållan för att lugna ner dem. De kommer inte när vi är där, men maten är borta då vi kommer ner igen, så in i fållan går de.


Idag då det var lite svalare väder beslöt vi att göra ett försök med hundarna.


Den hysteriska kvigan flög nästan genast över stängslet till den andra gruppen. Nåja, lika så bra. Då kanske de andra hålls lugnare.

Jag gick alltså med mina två äldre hundar i lina och Yezz fick göra springjobbet, som är ung och ivrig. Det gick inte alls. Hundarna jobbade duktigt på, men kvigorna sprang kors och tvärs och vägrade gå in i fållan. Ibland var en in, men då de andra sprang iväg så rusade förstås de andra efter. Inte så hälsosam sysselsättning för husfriden heller sån här sysselsättning kan jag säga. Vi hade kanske lite olika åsikter om hur det skulle gå till. Tänk om gubben skulle ens försöka lyda lika bra som hundarna.


Nåja, efter att gamla Wilma blivit stångad, inte farligt skadad, och ena kvigan gjorde ett utfall mot mig, så avbröt vi vårt försök. Jag vet inte hur vi ska fortsätta. Borde kanske bygga mera fållor. Dumma kräk. Vi vill ju bara hjälpa.


Har inga bilder från idag tyvärr. Hoppas snart kunna visa dem inne i trygghet.


Bifogar istället en bild från då vi plockade flyghavre för några veckor sedan. Hann inte skriva om det då.

Fantastiskt kontorslandskap jag har, eller hur?

 





Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20
21
22 23 24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards