Alla inlägg den 30 augusti 2020

Av Cindi Groop - 30 augusti 2020 07:36

Ja, så har vi igen avslutat skärgårdssäsongen.

Facklorna brann längs sundet och det firades friskt i stugorna. Raketerna small och kvällen var otroligt fin.


Vi firade enkelt tillsammans med mor och far. Lite gott att äta och så fick Liam bränna av några smattermattor.

Då det blev mörkt begav vi oss dock hemåt igen. Högsäsong med skördearbetet och det gäller att orka jobba nästa dag också.

Tröskningen har inletts och grässkörd och balning av halm pågår samtidigt. Regnskurarna kan komma plötsligt.


Tack och lov har vi Linn i år, som balar gräs och halm och som dessutom bor bredvid torken och får ta nattpasset och kolla fuktigheten på säden mitt i natten. Tidigare har Krister kört fram och tillbaka till torken, 16km en väg, men nu får han sova.


Jag måste börja planera för hur djuren ska placeras i vinter. Det är ju lite annorlunda i år då vi övergår till främst vårkalvningar. Jag har ca 50 dräktiga nu som ska ha någonstans att bo i vinter. Olika foderbehov dock. Gamla tjocka damer som behöver lätt vinterfoder och unga kvigor som behöver foder både för att växa själv och för lilla kalven. Och så har jag 13 st ettåriga kvigor, rester från tidigare höstkalvningar, som ska sparas till våren innan jag seminerar, eller säljas. och så alla kalvar som föddes i våras som ska avvänjas och matas separat. Och så finns de på bete nu i olika fållor, så planen ska vara klar tills de kommer in så jag får dem smidigt sorterade.


Chicago får tillbringa vintern tillsammans med årets vårfödda tjurkalvar, som han ju redan nu går på bete med så de känner varandra. Dock står de äldre slakttjurarna ännu i deras box, så jag får väl ta mig till och slaktanmäla en grupp snart. Köttpriset är ju som lägst den här tiden på året, då alla som har djur på bete vill skicka innan stallsperioden.

Fast jag undrar nu hur mycket sanning det är i det egentligen. Nu för tiden består väl största delen av köttdjuren av mjölkrastjurar som står inne året runt och som säljs oberoende av årstid. 

Det är väl ännu bara ett sätt att hålla ner priserna för oss gissar jag. Fast biffdjuren föds ju vanligen på våren, så då börjar de bli slaktmogna nu efter 1,5 år. Alla på en gång.


Det stör mig nog ganska så mycket att slakterierna inte tar till vara de ekologiska köttet. Vårt slakteri tillverkar enbart köttfärs ekologiskt och det andra stora slakteriet gör inget alls av ekokött. De säger att efterfrågan inte finns. Men hur ska konsumenten kunna köpa en produkt som inte finns?

Jag vet inte hur vi ska komma till rätta med det här problemet. Vad är hönan och vad är ägget?

Var ska påtryckningen ske? Måste konsumenterna fråga i varje butik efter ekologiskt inhemskt kött? Och vad tror ni svaret blir i butiken? Nej, det finns inte. Går frågan vidare till slakterierna? Skulle inte tro det. Nog är det ju slakterierna som ska bjuda ut produkten och marknadsföra dem tillsammans med butikskedjorna.

Fasiken, då man skulle behöva vara med överallt!

Inte tycks de ju få tummen ur röven annars.


Nåjo, Liam har vaknat.


Lite bilder från igår kväll-

Norrut kl. 21.30

 

Söderut samma klockslag.

 

Mörkret kommer! Är vi redo?

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16
17
18 19 20 21
22
23
24 25
26
27
28
29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards