Direktlänk till inlägg 1 oktober 2015

Första oktober

Av Cindi Groop - 1 oktober 2015 20:06

Idag hade vi köttretur.

Men dagen började redan kl 5.

Krister gick upp 4 för att se till de kalvande korna och då han startade bilen och for till övermark för att kolla torken blev jag plötsligt klarvaken. Vad gör man kl 5 om man är klarvaken. Jo plötsligt kom jag på att jag borde städa kylrummet innan köttet kommer och det hinner jag ju inte då Liam vaknar. Så sagt och gjort, upp och städa kylrum. Samtidigt hängde jag upp en tvätt och då jag nu ändå var uppe så tömde jag och fyllde diskmaskin igen. Tänk vad effektiv man kan vara medan bebisen sover. Vid 6 tiden kryper jag till sängs igen och somnar lite lugnare och nöjdare.


Klockan 7 ringer chauffören och meddelar att köttet finns i Närpes för avhämtning. Ok. Hopp i byxorna, släng i sig en flingtallrik, väck bebis och kör iväg. Vi for med båda bilarna för att få med allt kött. Krister for och levererade fram till dörr till dem som var hemma och kunde ta emot och jag tog köttet som skulle förvaras i kylrum till kvällen. 


På samma gång sprang jag in och handlade en kärra mat. Ni vet, på samma gång, som vanligt.

Liam han hänger med han bara. Tack och lov så somnade han på vägen hem, så jag kunde bära in alla lådorna i kylrummet genast jag kom hem.


På eftermiddagen förde jag Liam till mommo igen så att jag och Yezz kunde gå och avskilja bagglammen från tacklammen. Det börjar bli aktuellt med brunster på dem nu och jag vill ju inte riskera tjyvbetäckningar nu då jag har en dorperbagge på gång. Nog skulle det vara snopet det om de redan var dräktiga.

Jag gjorde en avskiljning mellan dem med hjälp av flyttbara grindar. De är alltså kvar på samma åkrar, men med metallgrindar som håller dem åtskilda. Jag måste nog gå ner och kontrollera imorgon så att de fortfarande är kvar på varsin sida.


7 kor har kalvat nu, 8 fina, pigga små gullungar.


Jag har även anmält nästa gäng till slakt. Årets sista åker v.46 Så sista chancen till köttretur blir 19 november. Inga kvigor denna gång, enbart tjurar och en gammal ko. Det är Victoria som ryker nu. Victoria som vi vunnit pris för tre år i rad. Men hon har en gammal juverinflammation som ser så besvärande ut och hennes bakklövar är inget att hurra för längre, så motvilligt så anmälde jag henne nu. Hon är en jättestor ko. Ska bli intressant att få veta hennes slaktvikt, även om jag helst hade haft henne kvar.


Låter som om det är storm på gång inatt. Nå ingen snö än i alla fall.


Ja, jag har ett litet bekymmer. 

Linn har renoverat stallet. Lagt nya panelbräder och målat vitt bl.a Det har blivit så fint.

Så nu är mina hönor portförbjudna i vinter. Inga smutsiga hönor i hennes fina stall. Nähäpp.

Hur gör jag nu?

Lekstugan som de bor i nu är visserligen isolerad, men med enkel dörr och enkla fönster. Ingen el finns där ännu heller, så någon uppvärmning är inte i dagsläget möjlig. En mild vinter klarar de nog sig där, men jag har på känn att vi får en riktig dundervinter detta år. Och då är det inte roligt att vara en liten höna i en lekstuga.

De värper riktigt bra nu också, så jag vill helst inte ta bort dem. Ingen stor efterfrågan på gamla hönor så här till vintern heller.

Ja, det är ett sånt där bekymmer som jag kommer att skjuta upp tills det inte går att stjuta upp längre.

Det mesta brukar ju lösa sig av sig själv av någon konstig anledning. Jag får hoppas på det denna gång.


Nu ska jag anmäla de senaste kalvarna till nötkreatursregistret. Ja, och så borde jag anmäla lammen också. Suck och stön då det ska vara så mycket anmälningar hit och dit hela tiden.


Ska vi spela något ikväll då?

Kanske lite Timbuktu?


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards