Direktlänk till inlägg 31 oktober 2017

Årets kalvar och seminplaner

Av Cindi Groop - 31 oktober 2017 05:45

I år har vi rekordlågt antal kalvningar. Det beror på att det varit stor efterfrågan på kvigor och jag passat på att sälja medan det finns köpare.

Det pågår litet av en dikoboom just nu. Mjölkkornas antal minskar, vilket innebär att mjölkraskalvar till slakt minskar. Därför finns det nu utrymme för utbyggnad av dikogårdarna. De som specialiserat sig på uppfödning av förmedlingskalvar till slakt, står med tomma byggnader då det inte finns kalvar.


Tydligen finns det många som passar på och bygger nytt åt dikor, eller byter inriktning från mjölkkor till dikor.


Ifjol sålde vi 20 kvigor och i år har vi också sålt 20 kvigor och 7 kvigor till flyttar så fort vi får dem avvanda. Mer hade kunnat sälja om det funnits.


Men vi håller ju på att bli utan kor själva! Jag har sparat fler äldre kor som jag egentligen skulle ha skickat till slakt, men alla som mår någorlunda bra har fått stanna. 


Men nu har jag sparat en grupp kvigor åt mig själv, för att jag inte ska bli helt utan.


I december har jag kvar 8 st kvigor som är i semineringsklar ålder. Om ni minns Darling, som bröt sitt ben då hon bara var någon dag gammal. Henne ska jag seminera nu med en kanadensisk tjur som heter Bank Roll. Hennes ben är nog lite snett, men det verkar inte störa henne. Vi tar en kalv och så ser vi hur det går.


Darling är enda kvigan som jag har kvar från fjolårets vårfödda kvigor. Jag kunde ju inte sälja en med krokigt ben.

Sen har jag 7 st höstfödda kvigor. Två av dem är trillingar med tjur. Jag har inte ännu sett att de visat någon brunst, så de kan jag inte räkna med till avel. Då är det fem kvar. De planerar jag att seminera med en svensk tjur som heter Pepper av Katslösa. Han är ingen riktigt favorit, men det var svårt att hitta lämplig tjur som passar att användas på kvigor och inte är släkt med mina djur. Peppers pappa är Prostock Hickory som jag haft några doser av förr, men inte lyckats få någon kalv av. Vi får se hur det går.


Till kossorna ska jag använda två nya tjurar. Tidigare nämnda Bank Roll och VB Unne.

Efter att alla seminerats i december släpper jag på vår egen Räfbackens Charmör ( f: Champs Bravo)


I år har det fötts kalvar efter Worlwide,Evolution, Hugin av Esered, Strabinos, Testo samt egna ungtjurarna Ben och Conga och  så förstås Orvar av Frönshult. Vi väntar ännu på de tre sista kalvarna efter Orvar. De ska komma nu inom de närmaste veckorna.


Vi har köpt kvävebyttan som vi hyrde i början. Så nu är det bara att tuta och köra med semineringarna.


Av årets födda kalvar är jag särskilt förtjust i Räfbackens Europa. Mamma Zumba (mf. Steinadler), pappa Worldwide.

 

Vissa blir bara favoriter. Ska bli så spännande att se vad det blir av denna.


Vi fick också en jättesnygg tjurkalv efter Bar 5 Evolution i höst. Han är chokladbrun och riktigt krullig. Jag blev förälskad direkt. Men tror ni inte fanskapet vägde 64kg i födelsevikt! Blir prima kött, sablar.


Två Hugindöttrar har jag också sparat för seminering nästa sommar och ytterligare en Worldwide dotter. Men ingen annan är lika fin som Europa.


Kan nästan spela en liten melodi för henne   





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16 17 18
19
20
21
22
23 24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Oktober 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards