Direktlänk till inlägg 4 oktober 2013

Fårdrev

Av Cindi Groop - 4 oktober 2013 14:41

Jag sitter med i styrelsen för Norrnäs samfällighet. Vad det är kan du läsa här www.norrnas-samfallighet.fi


I år kom vi på idén att föra ut en grupp med får till Märigrund, som är en ö långt ut i havsbandet där det finns bevarat gamla fiskestugor. Eftersom det är mycket jobb med att hålla området snyggt och prydligt, så tyckte vi att några får kunde få göra jobbet åt oss. Får har funnits där för ca 50 år sedan.


Att föra ut fåren var inga problem. Vi hämtade 10 tackor från en fårgård i Nämpnäs och så körde vi ner dem till stranden i en hästtransportvagn. Vid stranden mötte oss en fiskebåt, som vi lastade tackorna i för transport ut till Märigrund. Tackorna sprang glatt ut på ön och började gnaga i sig av den frodiga grönskan.


I måndags var det så dags att ta hem dem igen. Faktiskt på den rätta dagen enligt gammal sed nämligen Mickelsmässmåndagen (stavas det så?)

 

Wilma vet vad som är på gång och är så ivrig så hon knappt hålls i båten.


Ägarna till fåren hade åkt ut på förhand för att bygga en liten fålla dit de tänkte locka in tackorna. Då samfällighetns talkogäng inklusive Wilma the sheepdog tog iland vid 17.30 tiden stod fållan fortfarande tom. Vi gick in i storstugan i väntan på fåren. Fåren kom, tittade på fållan och sprang vidare i full karriär. Jag släppte Wilma för att stoppa dem och hon satte iväg i full fart efter dem. Så snabbt som en 11 år gammal hund med spondylos nu kan springa. Vi gick efter och fick se henne hålla dem i stranden.

 

Fåren som inte träffat en vallhund förr var ganska snabba i den steniga terrängen och vi fick ganska snabbt överge tanken på att driva in dem i fållan. Wilma skulle ha sprungit tills hon stupat.


Istället beslöt vi oss för att försöka ta fast en tacka åt gången, sätta grimma på och leda den till båten. Det blev ganska mycket spring och vi var alla rätt svettiga innan alla var infångade. Dessutom mörknar kvällarna rätt fort nu, så de sista två fick vi nog riktigt i sista minuten innan det blev kolmörkt.

Kvällen var annars fantastiskt lugn och vacker. Vi hann beundra den vackra utsikten ibland.

 

   


Vi avslutade med en båtresa på främmande vatten i kolmörker.

 

Båtfärden blev rätt spännande med krånglande motorer och sjunkande temperaturer.


Vi kom hem straxt före 10, trötta och kalla, men rätt nöjda med att alla fåren nu var hemma igen. Det hade nog kännts tungt om vi hade varit tvungna att åka ut igen och söka vilda får.


Vi hade ett jättebra samarbete, men det tål att tänkas på vilket som är enklare; att röja runt stugorna med röjsåg, eller springa efter får. Med flera skolade hundar skulle det ju förstås ha gått mycket enklare, men nu hann vi inte ordna det. Men det finns saker att fundera på tills nästa sommar.


Tack till alla som hjälpte till och tack för att jag fick använda dina bilder Anders :) 
ANNONS
 
Ingen bild

ralf b

16 maj 2018 13:48

fin historia! jobbet som hund känner jag bra till :)
bygg fållor och stängsla lite så är det lättare nästa gång
kom ihåg att söka om specialmiljöstöd för sommarbetet också!

Cindi Groop

25 maj 2018 16:18

Miljöstöd är sökt i år och nu har vi skolade hundar. Så nu borde allt fungera mycket bättre.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Söndag 16 feb 13:07

En sak som jag tycker är dum med den här bloggen är att jag inte ser vilka bilder som jag redan publicerat. Alltså jag laddar upp bilderna i ett bildarkiv, men sen skulle det ju gärna få finnas ett kryss eller ett datum som visar att jag redan visa...

Av Cindi Groop - Lördag 15 feb 13:55

Ja fy. Har suttit och försökt registrera oss i ett program som heter Traces för importens skull. I Traces ska säljaren mata in då djuren lämnar gården och vi ska mata in då djuren är framme hos oss, tror jag.   Nå först och främst skulle det förs...

Av Cindi Groop - Fredag 14 feb 11:57


Ni var då inte till stor hjälp      Nå, jag fick lite mer uppgifter om födelseindex så beställde jag 8 doser av Alvaro. Shhh, säg inget åt Krister. Han märker ju det då räkningen kommer, men då är det försent      Fantastiskt fin vinterdag ...

Av Cindi Groop - Onsdag 12 feb 12:38

Kaffe/bloggpaus. Krister är borta på Köttakademi i 3 dagar, så jag får så lov att klara mig själv. Borde ju koncentrera mig på arbetet, men seminbeställningarna snurrar ännu i huvudet, så försöker skriva ner lite för att få ordning på tankarna. Jag...

Av Cindi Groop - Söndag 9 feb 18:09


Vädret idag var väl inte så inbjudande för utomhusaktiviteter, men vi hade i alla fall beslutat att besöka det nya vindparksområdet i Övermark. Det har bl.a. varit skriverier om att det har en massa oljud. Så bäst att undersöka på plats. Parken är in...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ rafbackensranch med Blogkeen
Följ rafbackensranch med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se