Direktlänk till inlägg 4 oktober 2013

Fårdrev

Av Cindi Groop - 4 oktober 2013 14:41

Jag sitter med i styrelsen för Norrnäs samfällighet. Vad det är kan du läsa här www.norrnas-samfallighet.fi


I år kom vi på idén att föra ut en grupp med får till Märigrund, som är en ö långt ut i havsbandet där det finns bevarat gamla fiskestugor. Eftersom det är mycket jobb med att hålla området snyggt och prydligt, så tyckte vi att några får kunde få göra jobbet åt oss. Får har funnits där för ca 50 år sedan.


Att föra ut fåren var inga problem. Vi hämtade 10 tackor från en fårgård i Nämpnäs och så körde vi ner dem till stranden i en hästtransportvagn. Vid stranden mötte oss en fiskebåt, som vi lastade tackorna i för transport ut till Märigrund. Tackorna sprang glatt ut på ön och började gnaga i sig av den frodiga grönskan.


I måndags var det så dags att ta hem dem igen. Faktiskt på den rätta dagen enligt gammal sed nämligen Mickelsmässmåndagen (stavas det så?)

 

Wilma vet vad som är på gång och är så ivrig så hon knappt hålls i båten.


Ägarna till fåren hade åkt ut på förhand för att bygga en liten fålla dit de tänkte locka in tackorna. Då samfällighetns talkogäng inklusive Wilma the sheepdog tog iland vid 17.30 tiden stod fållan fortfarande tom. Vi gick in i storstugan i väntan på fåren. Fåren kom, tittade på fållan och sprang vidare i full karriär. Jag släppte Wilma för att stoppa dem och hon satte iväg i full fart efter dem. Så snabbt som en 11 år gammal hund med spondylos nu kan springa. Vi gick efter och fick se henne hålla dem i stranden.

 

Fåren som inte träffat en vallhund förr var ganska snabba i den steniga terrängen och vi fick ganska snabbt överge tanken på att driva in dem i fållan. Wilma skulle ha sprungit tills hon stupat.


Istället beslöt vi oss för att försöka ta fast en tacka åt gången, sätta grimma på och leda den till båten. Det blev ganska mycket spring och vi var alla rätt svettiga innan alla var infångade. Dessutom mörknar kvällarna rätt fort nu, så de sista två fick vi nog riktigt i sista minuten innan det blev kolmörkt.

Kvällen var annars fantastiskt lugn och vacker. Vi hann beundra den vackra utsikten ibland.

 

   


Vi avslutade med en båtresa på främmande vatten i kolmörker.

 

Båtfärden blev rätt spännande med krånglande motorer och sjunkande temperaturer.


Vi kom hem straxt före 10, trötta och kalla, men rätt nöjda med att alla fåren nu var hemma igen. Det hade nog kännts tungt om vi hade varit tvungna att åka ut igen och söka vilda får.


Vi hade ett jättebra samarbete, men det tål att tänkas på vilket som är enklare; att röja runt stugorna med röjsåg, eller springa efter får. Med flera skolade hundar skulle det ju förstås ha gått mycket enklare, men nu hann vi inte ordna det. Men det finns saker att fundera på tills nästa sommar.


Tack till alla som hjälpte till och tack för att jag fick använda dina bilder Anders :) 
 
Ingen bild

ralf b

16 maj 2018 13:48

fin historia! jobbet som hund känner jag bra till :)
bygg fållor och stängsla lite så är det lättare nästa gång
kom ihåg att söka om specialmiljöstöd för sommarbetet också!

Cindi Groop

25 maj 2018 16:18

Miljöstöd är sökt i år och nu har vi skolade hundar. Så nu borde allt fungera mycket bättre.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 19 maj 14:47

Är inte så bloggmotiverad, men tänkte nu i alla fall skriva lite för att visa att jag lever.   Så trött på mig själv. Planerar massor, genomför hälften.   Nåjo, semindoserna kom, alla utom Chaplin. Nå, så jag skickar epost och frågar, vad hän...

Av Cindi Groop - Fredag 23 april 14:36


Jaja, jag behöver väl inte nämna vädret? Det är för jävligt. plus 1 grad och snöstorm. Och så ska det vara hela helgen. Kul.    Igår var det rätt fint i alla fall, men då var Liam spysjuk och hemma från Päivis, så då blev det heller inte mycket g...

Av Cindi Groop - Torsdag 15 april 22:56

Har en kalvning på gång och kan inte riktigt bestämma mig för om jag ska försöka sova någon timme eller borde jag gå ut och känna efter om allt är som det ska. Sitter framför övervakningskameran och bloggar lite samtidigt. Lyckades faktiskt logga in ...

Av Cindi Groop - Onsdag 14 april 13:50

Det får ju aldrig gå lätt förstås. Jag har en massa bilder på telefon som jag tänkte ladda upp, men nu slipper jag inte in på bloggplatsen via telefonen. Jag behöver säkert göra en massa uppdateringar, men jag har inte orkat ta mig tiden. Nåja, ni ...

Av Cindi Groop - Lördag 3 april 14:52

Idag är det påsklördag och jag borde egentligen städa huset. Det har blivit lite eftersatt på sistone med lamningar och kalvningar på agendan. Men jag söker ju undanflykter från städningen, så jag kom på att det nog är hundra år sedan jag skrev något...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se